Miina on tehokas puolustusase. Sen avulla voidaan tehokkaasti estää tai hidastaa vihollisen etenemistä. Se on siis erittäin tärkeä ase maanpuolustuksen kannalta.

Nykyisen hallituksen ja hallituspuolueiden tuella Suomi liittyi miinat kieltävään Ottawan sopimukseen. Vasemmistopuolueiden ja vihreiden toiminnan tässä asiassa minä jotenkin ”ymmärrän”, mutta en kokoomuksen. Minulle kokoomuksen toiminta vahvisti, että puolue näkee tärkeämmäksi ajaa Euroopan unionista liittovaltiota, kuin toimia Suomen puolustuksen hyväksi. Puolueen vanhat arvot koti, uskonto ja isänmaa on vedetty vessanpöntöstä alas Brysselissä.

Suomi on siis sitoutunut maamiinojen hävittämiseen. Takarajana on vuoden 2015 loppu, joten siihen on vielä lähes kaksi vuotta aikaa. Siksi mielestäni miinojen hävittäminen pitäisi nyt välittömästi keskeyttää, ja tarkkailla poliittisen ja sotilaallisen tilanteen kehittymistä.

Samalla meillä pitäisi säilyttää valmius maamiinojen pikaiseen valmistukseen, jos tämän maan ja kansan puolustaminen sitä edellyttää joskus tulevaisuudessa.

Suomen liittymistä Natoon ovat nyt erityisen äänekkäästi kannattaneet tutut natointoilijat. Maamme poliittinen johto on kuitenkin mielestäni aivan perustellusti todennut, että akuutissa tilanteessa ei pidä hötkyillä uusien ratkaisujen kanssa.

Samaa mieltä on myös Ilkka Kanerva. Samalla hän kuitenkin on ehdottanut harkittavaksi puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa. Mielestäni yhteistyö Ruotsin kanssa on arveluttavaa, koska Ruotsi on ajanut oman puolustuskykynsä todella alas. Suomen ja Ruotsin välisestä yhteistyöstä olisi hyötyä lähinnä vain Ruotsille. Jotta yhteistyö olisi mielekästä, Ruotsin pitäisi panostaa huomattavasti enemmän omaan puolustukseensa.

Reijo Tossavainen
kansanedustaja (ps.)