

MATTI MATIKAINEN
Tuleeko sosiaaliturvan uudistamisesta uusi ”sote”? – Purra: Näpertelyä, mikäli perusongelmaan ei puututa
Sosiaaliturvan uudistamista vajaa puolitoista vuotta työstänyt parlamentaarinen TOIMI-ryhmä on saanut työnsä päätökseen. Ryhmä esitteli maanantaina ehdotuksia sosiaaliturvajärjestelmän uudistamiseksi.
Nykyinen monimutkainen ja pirstaleinen järjestelmä vähentää kannustimia ottaa vastaan työtä, koska paperihommat erilaisine selvityksineen vievät niin paljon aikaa ja saattavat myös katkaista tukien maksun.
Ryhmässä perussuomalaisia edustanut poliittinen suunnittelija Riikka Purra ei ole kovin optimistinen sosiaaliturvan uudistamisen suhteen.
– Uudistamisen tarve on tunnustettu yli puoluerajojen ja laajemminkin yhteiskunnassa. Perussuomalaiset on samaa mieltä asiasta, mutta ei halua, että uudistustyöhön lähdetään sen itsensä vuoksi. On olemassa riski, että uudistuksessa käy kuten sote-uudistuksessa, Purra sanoo.
Palkalla on voitava elää
Työssä on otettava huomioon monia asioita, joista perussuomalaisten mielestä maahanmuutto on tärkein. Puolueen toissaviikolla ilmestynyt sosiaalipoliittinen ohjelma käsittelee aihetta kriittisesti.
Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että Suomen työllisyysaste täytyy saada korkeammaksi.
– Perussuomalaisia lukuun ottamatta harva kuitenkaan hoksaa, että pelkkä työllisyysasteen tuijottaminen ei ole mielekästä. Sellaisten työpaikkojen lisääminen, joista saatavalla palkalla ei voi tulla toimeen ilman merkittäviä tulonsiirtoja, ei ole kannatettavaa. Joka ikinen päivä saamme kuitenkin lukea vaatimuksia halpatyömaahanmuuton lisäämiseksi, Purra ihmettelee.
Sosiaaliturva suomalaisille
Perussuomalaisten mielestä on oikeudenmukaista, että suomalainen sosiaalipolitiikka on tarkoitettu suomalaisille. Maailmanparantaminen tai tänne saapuvien maahanmuuttajien asema eivät voi mennä tämän asian edelle.
– Meillä ei ole siihen varaa, mutta ei myöskään moraalista velvollisuutta. Tällaisia asioita ei tietenkään uudistusryhmässä saanut käsitellä, Purra hymähtää.
– On kuitenkin täysin selvää, että hyvinvointivaltio ei voi toteutua näin avoimen maahanmuuton maailmassa, riippumatta siitä, puhummeko turvapaikanhakijoista vai kehitysmaista saapuvasta työperustaisesta maahanmuutosta. Jos tätä ei oteta huomioon tai edes uskalleta käsitellä, uudistaminen on pelkkää näpertelyä.
Perustulo houkuttelee haittamaahanmuuttoa
TOIMI-ryhmä tarjosi pohdintaan kolme erilaista mallia, joista yksi on perustulo ja kaksi erityyppistä yleistukea.
Perussuomalaiset vastustaa perustuloa, niin periaatteellisista kuin taloudellisistakin syistä. Jo nykyinen järjestelmä on liian kallis, osin passivoiva ja se toimii julkiselle taloudelle haitallisen maahanmuuton vetotekijänä.
– Suomella on varaa parempaan hyvinvointivaltioon, mikäli saajien määrä on rajattu. Mikäli sitä ei ole rajattu, Suomella ei ole varaa edes tätä niukempaan sosiaaliturvaan, Purra selittää.
Yleistuki kannustaa työntekoon
Uuden sosiaaliturvamallin pitää paremmin huomioida nykyajan työmarkkinat ja työsuhteiden muutokset.
– Mutta tuo on taas vähän jargonia. Hyvin monille puolueille ja tahoille se tarkoittaa, että erityisesti vähän koulutettuja ja työmarkkina-asemaltaan heikkoja ihmisiä ja maahanmuuttajia palkkaavat yritykset voivat entistä helpommin ulkoistaa osan palkanmaksusta suomalaiselle sosiaaliturvalle. Ei sosiaaliturvan uudistamisen tarkoitus voi olla tämä, Purra ihmettelee.
Erilaisia etuuksia yhdistävään yleistukeen perustuva malli on suunta, johon perussuomalaisten mielestä uudistustyössä pitää kulkea. Malli kannustaa paremmin työntekemiseen. Työn vastaanottaminen on kannattavampaa kaikilla tulotasoilla.
Halpatyövoima käy kalliiksi
Perussuomalaiset kuitenkin muistuttaa, että minkäänlaisen järkevän sosiaaliturvamallin luominen ei ole mahdollista, mikäli muiden sektorien poliittiset päätökset, työmarkkinat ja yleinen talous eivät tue tätä.
– On epäinhimillistä ja tehotonta ”aktivoida” ihmisiä töihin, mikäli töitä ei ole. Monella alalla on edelleen Suomessa paljon työttömyyttä, mutta samaan aikaan työnantajat ja elinkeinoelämä huutavat työvoimapulaa. Kuten perussuomalaiset on sanonut, pula on halpatyövoimasta eli lähinnä kehitysmaista tulevista siirtolaisista. Tämä maksaa veronmaksajalle huomattavasti, Purra toteaa.
– Ainoa vaihtoehto on muuttaa järjestelmäämme siihen suuntaan, että suomalaisten suosiminen on myös perustuslaillisesti mahdollista. Perussuomalaisten mielestä suomalaisten kustantama sosiaaliturva kuuluu suomalaisille.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- TOIMI-ryhmä suomalaiset sote-uudistus haittamaahanmuutto halpatyövoima Riikka Purra Sosiaaliturva perussuomalaiset työllisyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset haluaa lopettaa kokonaan sellaisen maahanmuuton, joka on haitallista ja käy kalliiksi – Suomi ei tällä hetkellä houkuttele huippuosaajia vaan halpatyövoimaa ja turvapaikkaturisteja

Perussuomalaiset kannattavat aktiivimallin kumoamista ja siitä tehtyä kansalaisaloitetta

Halla-aho Ylen Ykkösaamussa: Halpatyövoimaa, haittamaahanmuuttoa, ilmastoposeerausta, ylimielistä lainvalmistelua – “Tämä hallitus on ilmeisesti ajatellut, että se voi tehdä mitä haluaa”

Juvonen: Sote uudelleen valmisteluun – “On sulaa toiveunta, että valiokunta ehtisi tehdä muutamassa viikossa huolellista työtä”

Meri: Hallitus haluaa leikata sote-menoista – vaikka palveluntarve kasvaa
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hoitajien tekemät vanhusten raiskaukset järkyttävät Ruotsissa – rohkean Elsan haastattelu sai muut uhrit avautumaan, Uppsalan kunnan koko vanhuslautakunta eroaa
Vanhuksiin kohdistunut seksuaaliväkivalta nousi julkisuuteen viime syyskuussa Ruotsissa, kun 84-vuotias Elsa päätti kertoi asiasta Uppsala Nya Tidningille (UNT). Elsan haastattelu rohkaisi myös muita kotipalvelun työntekijöiden uhreiksi joutuneita vanhuksia kertomaan raiskauksista toimittajille.