Hallituksen on nyt otettava järki käteen ja ymmärrettävä sote-tilanne vastuullisesti ja realistisesti. Paniikkitilassa ollaan tekemässä järjetöntä lainsäädäntöä, joka viime kädessä tulee kaatumaan eduskunnan salissa. Hallituksen pitää olla täysin sekaisin, jos se kuvittelee, että kansanedustajat laittavat nimensä tämän epävarman esityksen taakse, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.

Kiireessä sattuu virheitä

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kuuli tänään perustuslakivaliokunnan valmisteleman ja valiokuntaneuvos Matti Marttusen esittelemän sote-lausunnon. Lausunto ottaa kantaa muun muassa asiakassuunnitelmaan, rahoitukseen ja notifiointiin. Monet asiat ponsissa edellyttävät sote-valiokunnalta muutoksia ja ponsien esittämät huomiot on korjattava.

– On sulaa toiveunta, että valiokunta ehtisi tehdä näinä muutamana viikkoina eduskuntakautta huolellista työtä. Nyt on kiire, ja kiireessä sattuvat vahingot ja virheet. Soten läpiviemisestä puhuva hallitus on vieraantunut eduskunnan todellisuudesta. Viisainta olisi todeta, että sote lähetetään kunnolla valmisteluun siinä havaittujen ongelmien osalta.

– Tällä toimenpiteellä ennaltaehkäistään törmäyskurssi perustuslakivaliokunnan kanssa. Heidän lausuntonsa on vahva paperi, Juvonen huomauttaa.

Sote-uudistusta tehdään kansalaisille

Juvonen sanoo, että ”sote-lanka paloi loppuun”, sillä lakipaketissa on liian paljon isoja asioita ja epävarmuustekijöitä.

– Jossakin vaiheessa hallitus unohti, että sote-uudistusta tehdään kansalaisille. Sote ei tuo tällä mallilla säästöjä, vaan nostaa kustannuksia entisestään. Asiakasmaksulaki mahdollistaa uudenlaista hinnoittelua, muun muassa lääkärikäynneistä voidaan laskuttaa useammin kun nykylain kolme kertaa. Myös vanhustenhoidon tilanne jää täysin avoimeksi sotessa. Siitä ei edes puhuta mitään.

Julmaa leikkiä ihmisten kustannuksella

Juvosen mielestä potilas on kohtuuton ja unohdettu maksumies tässä hallituksen lystissä.

– Erityisesti unohdettuja ovat vanhus ja vammainen. Todella julmaa leikkiä ihmisten kustannuksella.

– Sote-uudistuksen laajuutta on supistettava ja otettava keskiöön perusterveydenhuollon parantaminen. Sote on tuotava ihmistä lähelle. Lääkärille pääsy ytimeen, vanhustenhoito keskiöön ja sujuva siirtyminen erikoissairaanhoitoon, Juvonen luettelee.

Juvonen huomauttaa myös soten rahoituksen olevan ratkaisematta.

SUOMEN UUTISET