Saksalainen tuomioistuin on todennut, että NPD-puolueen eurovaaleissa käyttämä ”Maahanmuutto tappaa” -vaalijuliste ei kiihottanut kansanryhmää vastaan. Tuomion mukaan juliste on osittain paikkansapitävä.

Giessenin kaupungin käräjäoikeus on tehnyt päätöksen, jonka mukaan NPD-puolueen eurovaalijuliste ei ole laiton, koska sen viesti on kärkevyydestään huolimatta ainakin osittain paikkansapitävä.

Tuomarin mukaan vaalijulisteessa ei myöskään ole kyse kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, kertoo Saksan yleisradion ulkomaanpalvelu DW.

Pormestari ei suvainnut NPD:n vaalijulisteita

Kohua herättänyttä vaalijulistetta levitti Saksan kansallisdemokraattinen puolue (Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD), jota pidetään yleisesti äärioikeistolaisena. NPD:n jäsenet ovat harjoittaneet muun muassa katupartiointia kansalaisten turvallisuuden suojelemiseksi.

Pienpuolueella ei ole tällä hetkellä edustajia osavaltioparlamenteissa, liittopäivillä eikä EU-parlamentissa. Puolueen entinen puheenjohtaja Udo Voigt oli EU-parlamentin jäsen vuosina 2014-2019, mutta ei tullut enää uudelleen valituksi.

Tuomion taustalla on se, että Ranstadtin pikkukaupungin demaripormestari Cäcilia Reichert-Dietzel vaati puoluetta poistamaan eurovaalijulisteensa pitäen niitä sopimattomina. Pormestarin mukaan juliste ”aiheutti ulkomaalaispelkoa ja antoi vaikutelman, että kaikki Saksassa asuvat maahanmuuttajat ovat potentiaalisia murhaajia”. Siten juliste loukkasi pormestarin mielestä näiden ihmisryhmien ihmisarvoa, kertoo RND.

Puolue haastoi Hessenin osavaltion oikeuteen, koska piti vaalijulisteiden poistamista laittomana. Kiistaa aiheuttaneen vaalijulisteen teksti kokonaisuudessaan kuuluu:

”Pysäyttäkää invaasio: maahanmuutto tappaa!”

”Voi johtaa saksalaisen kulttuurin kuolemaan”

Päätöksen tehnyt tuomari Andreas Hofer perusteli tuomiotaan sillä, että ”kansojen historialliset liikehdinnät” tuhansien vuosien takaa tähän päivään asti ovat johtaneet monien sivilisaatioiden tuhoon. Tuomari viittasi perusteluissaan muun muassa juutalaisten karkottamiseen Israelista ja Amerikan valloitukseen.

Näiden menneisyyden kansainvaellusten ja valloitusretkien valossa tuomari oli sitä mieltä, että julisteen sanomaa voidaan pitää ainakin osittain paikkansapitävänä ja todellisuutta heijastelevana. Tuomari Andreas Hofer teki päätöksen yksin, yhden tuomarin kokoonpanossa.

Tuomarilta kohulausuntoja ennenkin

Tuomari Hofer on saksalaisessa mielipideilmastossa kiistanalainen henkilö, koska hänen tiedetään julkisesti kritisoineen maahanmuuton nykytilaa Saksassa. Hän totesi jo vuonna 2015, että ”liiallinen maahanmuutto voi johtaa saksalaisen kulttuurin kuolemaan”.

Juridiikan verkkolehti LTO kertoo, että Hofer on syyllistynyt muihinkin kohulausuntoihin. Hän on muun muassa kritisoinut Saksan perustuslakituomioistuimen tuomiota sanoen, että perustuslakituomioistuimen olisi mieluummin kannattanut pohtia sitä, onko terroristeilla ylipäätään oikeutta vedota Saksan oikeusjärjestelmään ja Euroopan ihmisoikeussopimukseen.

SUOMEN UUTISET