

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Turvapaikanhakijoita velvoitetaan Saksassa yleishyödyllisiin töihin
Turvapaikanhakijoita on alettu määrätä Saksassa aputöihin ja siivoamaan vastaanottoasuntolaa. Lähes unohtumaan päässyttä lakia sovelletaan käytäntöön jo Thüringenissä.
Lain mukaan turvapaikanhakija voidaan määrätä yleishyödylliseen työhön, josta maksetaan 80 centtiä tunnissa, maksimissaan 64 euroa kuukaudessa. Palkka maksetaan pankkikorttitilille.
Korvausta ei vähennetä noin 500 euron kuukausiavustuksesta, mutta kieltäytyminen määrätystä työstä voi johtaa avustuksen leikkaamiseen 180 eurolla.
Monissa töissä pärjää myös kielitaidottomana
Lähes unohduksiin jäänyt vuonna 1993 säädetty laki turvapaikanhakijoille maksettavista korvauksista on kaivettu esille ensimmäisenä Thüringenin osavaltiossa Saale-Orlan hallintoalueella.
San vastikään suoralla kansanvaalilla valittu johtaja Christian Hergott (CDU) on osoittanut työtehtävät jo viidellekymmenelle pakolaisasuntolan 150:stä asukkaasta.
Heidän tehtäviinsä kuuluu vastaanottoasuntolan siivousta, erilaisia aputöitä, ulkoalueiden kunnossapitoa sekä muita tehtäviä, joissa pärjää myös kielitaidottomana.
Vastapalvelus yhteiskunnalle
Aluejohtaja on perustellut työvelvoitteen käyttöönottoa kaikenpuolisella edulla.
Turvapaikanhakijat saavat usein pitkäveteiseen päivärytmiinsä sisältöä samaan aikaan, kun heillä on mahdollisuus tehdä yhteiskunnalle vastapalvelus saamastaan vieraanvaraisuudesta.
Saksan hallintoalueita edustava seutuliitto kannattaa turvapaikanhakijoiden velvoitetyöllistämisen laajentamista koko maahan.
Työnteko hälventää ennakkoluuloja
Liiton johtaja Reinhard Sager pitää turvapaikanhakijoiden työntekoa tärkeänä.
Työnteko hälventää tulijoihin ja heidän motiiveihinsa liitettyjä ennakkoluuloja ja parantaa heidän hyväksyntäänsä.
Tavoitteena Segerin mukaan kuitenkin on, että oleskeluluvan saaneille tulijoille tarjotaan töitä mahdollisimman nopeasti normaalilla palkalla yleisiltä työmarkkinoilta.
Vihreät ja pakolaisjärjestö tyrmäävät
Thüringenistä myös muihin osavaltioihin ja hallintoalueilla leviämässä oleva työvelvoitteen toimeenpano on käynnistänyt Saksassa myös poliittisen keskustelun.
Pakolaisten asioita ajavassa Pro Asyl -yhdistyksessä turvapaikanhakijoiden työvelvollisuutta pidetään syrjivänä ja rasistisena. Myös demaripuolueen johto ja vihreät tyrmäävät sen.
Työministeri Hubertus Heil (sd) sen sijaan pitää Bild-lehdelle antamassaan haastattelussa työvelvoitetta yksittäistapauksissa mielekkäänä.
PERTTI RÖNKKÖ, BERLIINI
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksa alkaa karkottaa laittomia siirtolaisia ”suureen tyyliin” – pelko AfD-puolueen suosion kasvamisesta pakotti uusin toimiin

Tutkijoilta karu viesti: Maahanmuutto ei pelasta Saksan sosiaali- ja eläkejärjestelmää – vain viidennes on työperäistä

Komissio haluaa unioniin lisää maahanmuuttajia – kansalaiset paljolti toista mieltä

Giorgia Meloni aikoo lähettää Välimeren turvapaikkaturistit leireille Albaniaan – koirat haukkuvat mutta karavaani kulkee

Turvapaikanhakijat Ruandaan odottamaan asiansa käsittelyä – Britanniaan ei asiaa edes myönteisen päätöksen jälkeen

Siirtolaispolitiikka on ajautumassa umpikujaan – turvapaikkakäsittelyn siirtämistä kolmanteen maahan aletaan selvittää myös Saksassa
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.