Inflaatio ja taantumaa kohti kaatuva talous sekä kotitalouksien vaikeudet selviytyä kasvavista menoista ovat arkea myös naapurimaassa. Työttömyys on kasvussa ja osallistuminen työelämään joissakin väestöryhmissä perin alhaista. Lääkkeeksi ruotsidemokraattien tukema hallitus keventää pieni- ja keskituloisten verotusta.

Ruotsidemokraattien tukema hallitus haluaa työnteon olevan aina ja kaikille kannattavaa. Siksi hallitus laskee työn verotusta vuoden 2024 budjetissa. Kevennykset on suunnattu erityisesti pieni- ja keskituloisille.

Työnteon täytyy olla kannattavaa

Näin työssäkäyville jää enemmän rahaa käteen ja se helpottaa kansalaisten elämää kustannuspaineiden alla. Työnteolla ja työpaikan yhteisellä tekemisellä on oman rahan lisäksi paljon muitakin positiivisia vaikutuksia

– Työ merkitsee yhteisöllisyyttä sekä yhteenkuuluvuutta ja se on keino hallita omaa elämäänsä. Työssä oppii puhumaan ymmärrettävää ruotsia ja sisäistämään ruotsalaisia arvoja, toteaa pääministeri Ulf Kristersson hallituksen tiedotteessa.

– Tuhansille ruotsalaisperheille työnteko ei kuitenkaan ole kannattavaa. Tukia voi pinota päällekkäin ja näin niiden määrä nousee aivan liian korkeaksi. Nyt kevennämme ennen kaikkea pieni- ja keskituloisten verotusta. Etuusuudistusten kanssa tuloksena on se, että työn tekeminen tulee aina olemaan tuilla elämistä kannattavampaa.

Työikäiset pois tukiviidakosta

Valtiovarainministeri Elisabeth Svantesson säestää Kristerssonia ja painottaa kannattavan työnteon merkitystä.

Svantesson kuvailee ruotsalaisia työmarkkinoita ”kaksijakoisiksi”, joissa osa ihmisistä on juuttunut tukiviidakkoon, eikä käy palkkatöissä ”samassa laajuudessa” kuin muu väki. Työnteon vetovoimatekijöitä on siksi lisättävä.

SUOMEN UUTISET