

LEHTIKUVA
Välikysymyskeskustelu herätti eduskunnassa enemmän kysymyksiä kuin antoi vastauksia
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei vastannut eduskunnan välikysymyskeskustelussa yhteenkään ministerin toimintaa kyseenalaistaneeseen kysymykseen.
Perussuomalaiset ja muut oppositiopuolueet esittivät välikysymyksessä pitkän ja yksityiskohtaisen listan kysymyksiä Pekka Haaviston sekavaa toimintaa koskien, mutta hän ei vastannut niistä yhteenkään.
– Haaviston ministeritoimintaa sekä Isis-perheiden kotiuttamista koskeva keskustelu herättikin eduskunnassa enemmän uusia kysymyksiä kuin antoi vastauksia, Olli Immonen sanoo.
Sopimuksilla ei saa vaarantaa turvallisuutta
Immonen kritisoi sitä, että myös tämän päivän välikysymyskeskustelussa hallituspuolueiden poliitikot vetosivat jatkuvasti kansainvälisiin sopimuksiin ja Suomen perustuslakiin puolustellessaan Isis-perheiden tuomista Suomeen.
– Sellaiset maat, jotka ovat sitoutuneet täysin samoihin kansainvälisiin sopimuksiin kuin Suomi ja joiden perustuslait takaavat kansalaisilleen vahvat perusoikeudet, ovat ajaneet Suomea tiukempaa linjaa Isis-perheiden kotiuttamisen suhteen.
– Kansainvälisiin sopimuksiin vetoamalla ei voida perustella vaarallisten isisläisten tuomista Suomeen. Sopimuksia ei saa tulkita siten, että sillä vaarannetaan suomalaisten turvallisuus, Immonen sanoo.
Immosen mukaan voidaan yhtä hyvin kysyä, onko Suomi rikkonut lapsen oikeuksien sopimusta, kun se ei estänyt lasten viemistä sota-alueelle.
– Kyseisten sopimusklausuulien velvoittavuus tuntuu olevan enemmän kiinni asiasta ja tulkitsijasta kuin klausuulista itsestään.
Keitä Suomeen ollaan tuomassa?
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti totesi al-Holin tilannetta koskeneisiin kanteluihin antamassaan vastauksessa, että aikuisten kotiuttaminen voi hänen saamiensa tietojen perusteella ”johtaa muiden Suomessa oleskelevien perus- ja ihmisoikeuksien vaarantumiseen”.
– Tämä oikeuskanslerin esille nostama näkökulma on tärkeää ottaa huomioon kaikessa Suomessa käytävässä maahanmuuttokeskustelussa.
– Nyt käydyssä välikysymyskeskustelussa kävi ilmi, että hallitus aikoo vaarantaa suomalaisten perus- ja ihmisoikeudet tuomalla Suomeen Isis-lasten lisäksi myös heidän äitejään, Immonen toteaa.
Myös Isis-lapset voivat olla uhka
Suojelupoliisin mukaan Isis-naisten lisäksi myös Isis-lapset voivat olla turvallisuusuhka Suomelle. Isis-lapset ovat olleet konfliktialueella erittäin vaikeissa oloissa, ja he ovat altistuneet alueella väkivallalle ja islamistiselle propagandalle.
– Suojelupoliisin viesti on syytä ottaa vakavasti huomioon. Hallituksen on luotettava Supon arvioon, Immonen sanoo.
Immonen muistuttaa, että ulkomailla olevien Suomen kansalaisten kotiuttamishankkeet ovat aina valtioiden välisiä luovutuksia koskevia asioita. Suomen valtion valta ei ulotu Syyrian alueelle.
Ovatko kaikki Suomen kansalaisia?
Tiedotusvälineiden mukaan leirillä on sekä kantasuomalaisia että naisia, joiden perheet ovat alun perin muusta maasta. Lasten isät eivät todennäköisesti ole Suomen kansalaisia.
– Ainakin osa leirillä olevista lapsista on syntynyt muualla kuin Suomessa, eli Kalifaatissa. Lapset ovat syntyneet täten ulkomailla ja heidän vanhemmista toisella on Suomen passi. Suomessa kansalaisuus periytyy äidiltä, jos äiti ilmoittaa lapsen väestörekisteriin tai hakee lapselle Suomen kansalaisuutta.
– Onko lapsille myönnetty tai edes haettu Suomen kansalaisuutta? Miten leirillä olevien lasten kansalaisuus aiotaan selvittää? Miten selvitetään, että kotiutettavat lapset ovat varmuudella suomalaisen äidin biologisia lapsia eivätkä muiden henkilöiden lapsia? Tässä on paljon avoimia kysymyksiä, Immonen sanoo.
Viranomaistoiminnan perustuttava lakiin
Immonen muistuttaa myös, että toisen valtion alueella olevat henkilöt eivät ole Suomen valtion lainkäyttövallan piirissä.
– Viranomaisen toiminnan tulee perustua lakiin. Suomen lait eivät koske muita kuin Suomen lainkäytön piirissä olevia henkilöitä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- al-Hol Isis-perheet Suomen kansalaisuus Pekka Haavisto Suojelupoliisi Turvallisuus Terrorismi perussuomalaiset hallitus Olli Immonen Välikysymys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rantanen: Kone on lähtövalmiina – ”Suomi tuo terroristit jouluksi kotiin”

Niikko: Muista Pohjoismaista poiketen Suomen hallitus ei uskalla kieltäytyä auttamasta terroristijärjestöön liittyneitä aikuisia

Perussuomalaiset: Mikäli virkamiestä on painostettu, on ministerin toimintaa arvioitava virkarikoksena

Turtiainen: Yksilöiden kannettava vastuu valinnoistaan – niin poliitikkojen kuin terroristienkin
Viikon suosituimmat

Jussi Halla-aho: Jos ihminen muuttaa savimajasta tänne kerrostaloon länsimaisen elintason piiriin ilman että tarvitsee panna tikkua ristiin, niin kyllä se on aika ruhtinaallinen vaihtoehto
Ruotsi on yhteiskunnallinen laboratiorio, joka kertoo millaista Suomessa on parinkymmenen vuoden kuluttua. Kannustimet kotoutumiseen puuttuvat, kun valtio toteuttaa kotoutumisen tulijan puolesta. Jussi Halla-aho kehottaa kaikkia pohtimaan asioita maahanmuuttajan näkökulmasta. Suomi on kaukomailla todellisessa puutteessa elävän näkökulmasta uskomaton onnela.

Teemu Keskisarjan kolumni: Käykää valtamedian kimppuun aktivismin asein

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.