Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen pitää hallituksen välikysymysvastauksia riittämättöminä ja syyttää poliitikkoja vastuunpakoilusta.

Perussuomalaisten jättämästä välikysymyksestä käytiin eduskunnassa tiistaina aina aamuyöhön asti keskustelua. Välikysymyksessä oli kyseessä epäluottamus ulkoministeri Pekka Haaviston toiminta al-Holin leirillä oleviin suomalaisiin liittyen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen piti täysistunnossa pitämässään puheessa hallituksen vastauksia riittämättöminä ja syytti poliitikkoja vastuunpakoilusta.

– Hallituksen ja ulkoministeri Haaviston venkoilu al-Holin jihadistien suhteen on ollut käsittämätöntä seurattavaa. Hallituksen linjaa olisi helpompi kommentoida, jos sen linja olisi selvä. Keskustan edustajat puhuvat toista ja punavihreät edustajat toista. Silti keskusta venkoilee muiden hallituspuolueiden mukana.

Piiloutuvat virkamiesten selän taakse

Turtiaisen mielestä on ollut surkeaa katsella, miten poliitikot ovat koettaneet piiloutua virkamiesten selän taakse halutessaan tuoda isisläisiä Suomeen.

– Samoin piiloutuminen lasten oikeuksien taakse on myös häpeällistä, koska todellisuudessa ongelma ovat äidit ja nuorukaiset, jotka ehkä teknisesti ovat lapsia, mutta todellisuudessa Isisin aivopesemiä tappajia, Turtiainen sanoo.

Turtiainen viittasi myös kesällä 2017 tapahtuneeseen Turun terrori-iskuun ja sitä edeltäneeseen pakolaiskriisiin. Hän muistutti, että tuolloinkin poliitikot puhuivat sotaa pakenevista naisista ja lapsista, vaikka todellisuudessa tulijat olivat suurimmalta osin aikuisia miehiä.

Naiset ovat valintansa tehneet

Hän korosti puheessaan myös sitä, että naiset ovat tehneet itse valintansa kalifaattiin lähtemisestä.

– Isisin mukaan lähteneet äidit eivät myöskään ole mitään viattomia uhreja, vaan vahvoja ja itsenäisiä naisia, jotka ovat itse valintansa tehneet. Ei voi olla niin, että Suomen valtio tulee aina pelastamaan, kun tehdään omia huonoja valintoja. Etenkin kun kyseisten valintojen tarkoitus on kaataa koko länsimainen yhteiskuntajärjestys.

– Yksilöllä on oltava jokin vastuu huonoista valinnoistaan – varsinkin silkkaa pahuutta edustavista valinnoista, Turtiainen sanoo.

Kansalaisuus pois terroristeilta

Turtiainen vetosi myös suojelupoliisin lausuntoon Isis-naisten vaarallisuudesta ja vaati, että kansalaisuuslakia muutetaan siten, että kansalaisuus voidaan ottaa tarvittaessa pois.

– Terroristijärjestön toimintaan lähteminen on sellainen teko, jonka pitäisi täyttää kansalaisuuden poistamisen tunnusmerkit. Esimerkiksi Tanska on tehnyt lakimuutoksen, jonka perusteella kansalaisuus on otettu pois Isis-toimintaan lähteneiltä henkilöiltä. Vastaava lakimuutos voidaan varmasti tehdä myös Suomessa, kunhan poliittista tahtoa löytyy.

Rehellisempi ministeri Haaviston tilalle

Lopuksi hän sanoi kannattavansa edustaja Jussi Halla-ahon esittämää epäluottamuslausetta ja perusteli sitä ministeri Haaviston sopimattomalla ja epäammattimaisella toiminnalla.

– Ottakaa nyt hyvä hallitus itseänne niskasta kiinni, vaihtakaa ulkoministeri Haaviston tilalle rehellisempi henkilö ja lopettakaa suomalaisten turvallisuutta heikentävä toiminta. Suomessa on jo riittävästi epäkohtia ja ongelmia eikä niitä tarvita yhtään lisää. Kymmenistä puhumattakaan.

SUOMEN UUTISET