Eduskunnassa on käyty tänään kiivasta keskustelua valtion ensi vuoden budjetista. Valtiovarainvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) on pettynyt budjetin valtavaan velanottoon ja varsinkin hallituspuolue keskustan rooliin yli varojen elämisen mahdollistajana.

– Julkisuudessa on väitetty, että keskusta on vasemmistohallituksen kynnysmatto. Väite on virheellinen, sillä rooli on luultua aktiivisempi. Keskusta toimii ovimikkona, joka on päästänyt samppanjasosialistit sisään juhlimaan. Ja laskun kuittaa keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko, joka tässä keltaisessa kirjassa esittää 6,9 miljardia euroa alijäämäistä budjettia, joka katetaan velalla, tylytti Vilhelm Junnila eduskunnan täysistunnossa.

Kestävyysvaje ei pienene talouskasvusta huolimatta

Valtiovarainministeriö arvioi talouden kasvavan tänä vuonna 3,3 prosenttia ja 2,9 prosenttia ensi vuonna. Euroopan komission heinäkuisen ennusteen mukaan bruttokansantuote kasvaa EU-alueella keskimäärin 4,8 prosenttia. Euroalueeseen kuulumattomassa Ruotsissa talouden ennustetaan kasvavan jopa 4,6 prosenttia.

– Täällä on kasvusta otettu kunniaa, mutta muihin valtioihin verrattuna Suomi ei pärjää bruttokansantuotteen kasvussa EU:n keskiarvolle eikä kasvussa Ruotsillekaan. Karmeinta on, ettei kestävyysvaje tulevaisuudessakaan olennaisesti pienene, vaikka talous kasvaa. Ministeri Saarikko, miksi luovuitte talouskurista ja avasitte veronmaksajan piikin vasemmistoideologian toteuttamiseen? Junnila tivasi.

Suomen Uutiset