Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) kertoo useista vanhuksiin kohdistuneista rikostapauksista.

Juvonen kertoo saaneensa eilen illalla klo 21.15 puhelun, jonka johdosta hän laati välittömästi kello kahdelta yöllä ministerille kirjallisen kysymyksen.

– Minulle soitti henkilö, joka kertoi ikääntyneen ja sairaan läheisensä joutuneen pankkikorttivarkauden kohteeksi. Vanhuksen tililtä oli lyhyen ajan sisällä viety yli 10 000 euroa.

– Peräänkuulutan kirjallisella kysymyksellä hallitukselta ennaltaehkäiseviä toimia vanhusten ja vammaisten kohtaamille rikoksille. Tällaiset tapahtumat ja tapaukset , jossa vanhus on häikäilemättömien rikollisten riistaa on saatava myös päivänvaloon, rikolliset oikeuden eteen ja vastuuseen tekosistaan. Vanhusten hätähuudot on kuultava, Juvonen vaatii.

– Tapauksen vanhus oli kuollut vuonna 2016 ja perunkirjoituksessa oli ryhdytty selvittämään tilitapahtumia. Vaikka tapauksessa on ollut selkeät viitteet siihen, että rahaa on nostettu vääriiin käyttötarkoituksiin ja hyvin suuria summia kerrallaan, asia ei ole edennyt poliisilta eteenpäin. Tutkinnanjohtajat ovat vaihtuneet ja asian poliisikäsittely on kestänyt, eivätkä omaiset ole saaneet vastausta siitä, onko asia etenemässä syyttäjälle – ja jos on niin milloin, Juvonen kertoo puhelussa ilmenneen.

– On kerrassaan uskomatonta ja vetää täysin sanattomaksi, miten turvaton vanhuksen tilanne voi olla Suomessa. Vietimme juuri vanhusten viikkoa ja puhuimme useissa asiayhteyksissä vanhusten kaltoinkohtelusta, joka on Suomessa järkyttävän arkipäiväistä, ei pelkkää sananhelinää. Omaisuusrikoksia tapahtuu koko ajan ja niiden selvittämiseen ei ole välttämättä poliisilla resursseja. Tutkijoille tulee antaa mahdollisuus selvittää nämä rikosepäilyt huolella. Tarvitsemme erikseen henkilöitä, jotka keskittyvät selvittämään ikääntyneiden kohtaamia rikoksia, Juvonen vaatii.

– Jos rikos on vähäinen, syyttäjä voi jättää myös syytteen nostamatta. Mikä vanhuksen tai vammaisen kohtaama rikos on vähäinen? Mihin vedetään esimerkiksi huijatun tai varastetun rahasumman määrä, kun kyseessä on pienituloinen vanhus ja eläkeläinen, Juvonen kysyy.

Juvonen kertoo myös kohtamisestaan viime syyskuulta.

– Ikääntynyt yli 80-vuotias mieshenkilö tuli tapaamaan minua toritapahtumassa ja kertoi kyyneleet silmissä, miten hänen kaulastaan varastettiin keskellä kirkasta päivää kultainen kaulakoru. Olen saanut vuosien varrella monia yhteydenottoja vanhuksiin ja vammaisiin kohdistuvista varkauksista. Suomi on muuttunut entistäkin turvattomaksi, eikä varas tunne pienintäkään sääliä tai armoa. Tilanne on karannut käsistä ja hallituksen tulee ottaa välittömästi vastuuta siitä, että vanhuksiin kohdistuvien rikosten selvittämiseen kohdennetaan voimavaroja ja resursseja, Juvonen vaatii.

SUOMEN UUTISET