

Vapaan Pohjolan valtuuskunta vietti asiapitoisen mutta aurinkoisen päivän Helsingissä. Kuvassa perussuomalaisten Riikka Purra, Kaisa Juuso ja Lulu Ranne. / SUOMEN UUTISET
Vapaan Pohjolan kesäkokous linjasi kansallismielisten puolueiden tavoitteita Pohjoismaiden neuvostossa
Rajatarkistukset käyttöön Pohjoismaiden ulkorajoilla, holtittomasta maahanmuutosta räjähtänyt järjestäytynyt rikollisuus kuriin, tasa-arvoa ja turvaa myös naisille, huolenpitoa Itämerestä ja omasta lähiympäristöstämme. Siinä muutamia tavoitteita, joista Tanskan kansanpuolueen, ruotsidemokraattien ja perussuomalaisten edustajat keskustelivat omassa tapaamisessaan Helsingissä, juuri Pohjoismaiden neuvoston valiokuntien ja puolueryhmien kokousten alla.
Liselotte Blixt on Tanskan kansanpuolueen edustaja kansankäräjillä. Blixt nauttii poliittisesti erittäin vahvan ja tietty myös kiistellyn henkilön maineesta. Hän on periaatteessa tyytyväinen nykytilanteeseen Pohjoismaiden neuvostossa, mutta mahdollisuuksiakin on.
– Kansallismielisten puolueiden yhteistyö on jo mallillaan, koska meillä on samanlainen kulttuuri ja saman tyyppiset ongelmat. Meidän täytyy huolehtia paremmin rajoistamme ja tässä on mahdollisuus pohjoismaiselle yhteistyölle, Blixt pohtii.
– Tärkeintä on toimia silloin, kun näemme pakolaisten joukossa olevien rikollisten saapuvan rajoillemme. Meidän täytyy turvata rajamme ja taata samalla Pohjolan asukkaiden turvallisuus, Blixt vaatii.
Yhteinen rajavalvonta Pohjoismaihin
Ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja Aron Emilsson näkee nykytilanteen todellisena mahdollisuutena maahanmuuttokriittisten puolueiden yhteistyölle. Emilssonilla on kolme tärkeätä pointtia:
– Voimme yhdessä luoda turvallisemman Pohjolan satsaamalla rajojemme yli pursuavan järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan. Voisimme luoda Pohjoismaiden yhteisen ulkorajojen valvonnan, jotta turvaisimme vapaan liikkuvuuden Pohjolan sisällä.
Emilsson haluaisi saada aikaan myös kansallismielisten puolueiden yhteisen, konservatiivisen linjan ilmastokysymyksiin.
– Sosialistit ja vihervasemmisto turvautuvat enemmänkin yksipuolisiin poliittisiin ratkaisuihin, kuin huolenpitoon lähiympäristöstämme ja Itämerestä.
EU ei synnytä Vapaan Pohjolan porukoissa saati Emilssonissa juurikaan riemunkiljahduksia. Pikemminkin pitäisi pohtia sitä, miten suhtautua hajoavaan Euroopan unioniin.
– Meidän pitäisi miettiä sitä, kuinka voisimme lisätä yhteistyötä Britannian ja Skotlannin kanssa Brexitin jälkeen, Emilsson ehdottaa.
Kolmen kopla turvaisi tasa-arvon
Perussuomalaisten kansanedustajat Kaisa Juuso, Riikka Purra ja Lulu Ranne ovat täysin yksimielisiä siitä, että uusia yhteistyön muotoja pitää löytää pohjoismaisten sisarpuolueiden välillä. Naisten mukaan eräs tärkeä seikka on tasa-arvon turvaaminen Pohjolassa, kaikilla tasoilla. Asiasta lisää oheisessa videossa.
Juusolla on esittää konkreettinen, ratkaistava ongelma ongelma Pohjoismaiden kansalaisten käytännön olemisen ja elämisen helpottamiseksi.
– Rajaesteistä on jonkun verran keskusteltu ja väläytelty esimerkiksi sitä, että sairaanhoidossa on tällainen ongelma, että hoidon hakeminen toisesta Pohjoismaasta on hankalaa silloin, kun se on niin sanottua suunniteltua hoitoa, Juuso kertoo.
– Nyt se onnistuu vain sillä tavalla, että maksaa ensin käteisellä. Jos haluaa tulla Ruotsista Suomeen, vaikka Kemiin synnyttämään, niin asiakas joutuu maksamaan etukäteen synnytyksen hinnan 3 000 -5 000 euroa. Summan voi hakea takaisin Försäkringskassasta mutta sen tuleminen voi kestää vuoden, Juuso valaisee konkreettista epäkohtaa.
EU:n ja maahanmuuton ongelmat yhdistävät
Purra on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja Pohjoismaiden neuvosto on avannut hänelle uuden vaikuttamiskanavan.
– Tämä on ihan mahtavaa, olen uusi tässä porukassa ja meidän pitää ehdottamasti etsiä uusia yhteistyömuotoja ruotsidemokraattien ja Tanskan kansanpuolueen kanssa. Meillä on todella paljon sellaista, mikä ei toimi lainkaan tuolla EU-tasolla mutta toimisi täällä Pohjolassa, linjaa Purra linjaa.
Ranne palaa perusasioihin ja muistuttaa asiasta, jossa EU on epäonnistunut ja johon pohjoismaisella yhteistyöllä voisi vaikuttaa.
– Maahanmuutto on varmasti eräs konkreettinen asia, joka yhdistää meitä ja erityisesti siihen liittyvät ongelmat, joihin EU ei ole pystynyt vaikuttamaan. Pohjoismaat ovat myös yksi puhtaimmista maailman alueista ja siihen meillä liitty paljon yhteistä. Halutaan pitää huolta metsistä ja vesistä. Yhteisiä asioita kyllä löytyy ja varmasti paljon, Ranne vakuuttaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kansallismieliset puolueet rajatarkastukset Itämeri kansanedustajat haittamaahanmuutto Kaisa Juuso Pohjoismaiden neuvosto Riikka Purra Lulu Ranne Turvallisuus perussuomalaiset Rikollisuus Vapaa Pohjola
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS: Suomen otettava käyttöön rajatarkastukset – “Jos sanoo “asylum” rajalla, rajamies kertoo, että Ruotsista voi hakea suojelua”

Lulu Ranteesta Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja: ”Pohjoismainen yhteistyö lisää vakautta ja turvallisuutta”

Ranne: Pohjoismaat tarvitsevat kiireesti oman ministerineuvoston, joka keskittyy pelkästään liikenteeseen

Nyt sen sanoo Ylen pohjoismaiden kirjeenvaihtaja: Maahanmuuttokriittisyydestä on tullut uusi normaali Pohjoismaissa
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hoitajien tekemät vanhusten raiskaukset järkyttävät Ruotsissa – rohkean Elsan haastattelu sai muut uhrit avautumaan, Uppsalan kunnan koko vanhuslautakunta eroaa
Vanhuksiin kohdistunut seksuaaliväkivalta nousi julkisuuteen viime syyskuussa Ruotsissa, kun 84-vuotias Elsa päätti kertoi asiasta Uppsala Nya Tidningille (UNT). Elsan haastattelu rohkaisi myös muita kotipalvelun työntekijöiden uhreiksi joutuneita vanhuksia kertomaan raiskauksista toimittajille.