Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ihmettelee, miksi valtion pitää omistaa viinayhtiö. Ministeri pohtii asiaa Uuden Suomen blogissaan. Hänen mielestään viinayhtiö voitaisiin viedä myös pörssiin.

– Miksi valtion pitäisi omistaa erillinen viinayhtiö? Meillä on käsissämme hyvässä tuloskunnossa oleva yritys, joka parhaimmillaan voitaisiin listata pörssiin ja saada lisää potkua ajoittain aneemisena pidetylle rahoitusmarkkinalle, ministeri pohtii.

Hän viittaa tuoreeseen MTVv3:n kyselyyn, jonka mukaan 48 prosenttia vastaajista olisi valmis myymään valtion omistaman alkoholiyhtiö Altian. Muutama vuosi sitten Koskenkorvaa puolustettiin kansanliikkeen voimin.

Mitä tehdä Talvivaaralle?

Ministeri pohtii myös Talvivaaran nikkelikaivoksen ongelmia: mitä lapun lyöminen vesiongelmien kanssa painineen Talvivaaran luukulle helpottaisi?

Nikkelikaivoksen vaikeudet ovat nostaneet kahdenlaisia vaatimuksia: kaivoksen sulkemista, elleivät vesiongelmat heti korjaannu, tai toisaalta valtionomistuksen voimakasta lisäämistä kaivosalalla. Puhetta on ollut valtion omasta kaivosyhtiöstä, kuten myös kaivosten nykyistä pontevammasta verottamisesta.

Talvivaaran omistuksesta olisi luopunut kokonaan 32 prosenttia vastaajista, kun omistuksen lisäyksen kannalla oli viidennes vastaajista.

– Ympäristöongelmat jäisivät erittäin vaikeasti hoidettaviksi ja vielä erittäin kalliisti yhteiskunnan kustannuksella. Ehdottomasti tärkeintä on, että yhtiö itse pistää valtionkin antamat paukut ongelmien ratkaisemiseen. Näin yhtiö on luvannut ja tätä tullaan myös valvomaan, ministeri lupaa.

Ministerin mielestä valtionomistuksen täytyy olla pitkäjänteistä.

ps verkkotoimitus

Tagit