
PS ARKISTO
Vigelius: Vahva talous olennainen osa Pohjoismaiden yhteistä puolustuskykyä
Pohjoismaiden neuvoston vuotuinen teemaistunto alkoi eilen Helsingissä. Kaksipäiväiseen istuntoon kokoontuu noin 90 pohjoismaista kansanedustajaa keskustelemaan yhteisestä turvallisuudesta ja varautumisesta. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius katsoo, että jatkossa puolustusyhteistyötä on syytä edistää myös Baltian maiden ja Puolan kanssa.
Pohjoismaiden neuvoston kokouksen alla tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoi, että Suomessa pitää varautua henkisesti siihen, että jossakin vaiheessa myös suhteet Venäjään alkavat avautua.
Omista virheistä on otettu opiksi
Ylen aamussa tänään vieraillut perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius arvioi, että suhteiden normalisointi voi tapahtua jollain aikavälillä, mutta samalla sekä Venäjältä että Euroopalta vaaditaan paljon.
– Viime vuosikymmenien virheistä oppineina olemme ehkä samalla oppineet, että omaa puolustusta ei lähdetä ajamaan alas, vaikka suhteet Venäjään aikanaan palautuisivatkin. Emme voi luottaa siihen, että suhteiden normalisoitumisprosessin aikanakaan Venäjällä tapahtuisi muutos, eli että he muotoutuisivat osaksi länttä eivätkä enää muodostaisi turvallisuusuhkaa.
Suomi huolehtinut puolustuksestaan parhaiten
Kaikki Pohjoismaat ovat Naton jäseniä, mikä tarkoittaa, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka on nykyään pohjoismaisen yhteistyön ytimessä. Se helpottaa monin tavoin puolustuksellisen yhteistyön edistämistä.
– Pohjoismaat on 27-miljoonainen yhteisö, jonka talous Euroopan mittakaavassa on jopa viidenneksi suurin. Olemme siis merkittävä toimija, kun kykenemme yhteistyöhön. Myös talous on olennainen osa puolustuskykyä. Pohjoismailla on mahdollisuus toimia yksittäisiä maita isompana toimijana. Jokaisen Pohjoismaan on kuitenkin pidettävä huolta omasta puolustuskyvystään. Parhaiten siinä on toistaiseksi onnistunut Suomi, joka voi toimia suunnannäyttäjänä.
– Suomen kannattaa pitää kaikissa tilanteissa huolta omasta kansallisesta puolustuksestaan. Yksi osa sitä on pohjoismainen yhteistyö, Vigelius sanoo.
Puolustusyhteistyötä Baltian maiden kanssa
Vigelius katsoo, että samanaikaisesti jatkossa puolustusyhteistyötä on syytä edistää myös Baltian maiden ja Puolan kanssa.
– Näillä mailla on pitkä kokemus Venäjän rajanaapurina toimimisesta. Venäjä myös ymmärretään eksistentiaaliseksi uhaksi, vaikka välillä suhteet normalisoituisivatkin.
Suomen Uutiset
Lue myös
Jari Ronkainen: Puolustusmenojen nostaminen on ratkaisevaa Suomen turvallisuuden kannalta
Suomi irtautuu Ottawan sopimuksesta – Antikainen: “Suomi on tehnyt tärkeän päätöksen kansallisen turvallisuuden puolesta”
Perussuomalaiset iloitsevat hallituksen aikeista ottaa jalkaväkimiinat takaisin käyttöön – ministeri Ranne: ”Erinomainen päätös”
Miko Bergbom kiittää hallitusta: “Jalkaväkimiinat ovat kustannustehokkain keino parantaa Suomen puolustusvalmiutta ja pelotevaikutusta”
Hallitus haluaa jalkaväkimiinat takaisin – Elomaa: ”Perussuomalaiset on kannattanut tätä järkipäätöstä jo pitkään”
Junnila: Tämä ei ole aprillia – jalkaväkimiinat palaavat
Hallitus valmistelee jalkaväkimiinojen kiellon purkua – Purra: ”Tämä on aina ollut perussuomalainen linja”
Hallitus kertoo ennennäkemättömistä satsauksista maanpuolustukseen – Purra: Ilman uskottavaa puolustusta ei meillä ole julkista talouttakaan
Hallituksen tiedotustilaisuus ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – Purra ja Orpo suorassa lähetyksessä kello 14 alkaen
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pohjoismainen yhteistyö miinakielto Baltian maat puolustuskyky Joakim Vigelius varautuminen puolustusyhteistyö Pohjoismaat Pohjoismaiden neuvosto Puola Alexander Stubb Turvallisuus Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

Hallitus kertoo ennennäkemättömistä satsauksista maanpuolustukseen – Purra: Ilman uskottavaa puolustusta ei meillä ole julkista talouttakaan
Valtiovarainministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra pitää tänään julkistettua linjausta puolustusmenojen kasvattamisesta kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2029 mennessä mittaluokaltaan ennennäkemättömänä panostuksena Suomen turvallisuuden eteen.

Tomi Immonen Nato-kokouksessa Moldovassa: Länsimaisen demokratian tukeminen on tärkeä keino vastustaa Venäjän vaikutusta
Perussuomalaisten kansanedustaja ja Naton parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan (Nato PA) puheenjohtaja Tomi Immonen osallistui kuluneella viikolla Nato PA:n kokoukseen Moldovan pääkaupungissa Chișinăussa. Immonen näkee Moldovan yhtenä riskimaana Venäjän vaikutusyritysten piirissä.

Mäkelä: Euroopan palattava juurilleen puolustuspolitiikassa – EU-maiden on rakennettava ensin omaa puolustustaan, yhteinen turvallisuus tulee jo Natosta
Euroopassa keskustellaan nyt maanosan puolustuksen integroimisesta, ja siihen liittyen on spekuloitu yhteisestä puolustusrahastosta. Ylen aamussa tänään vieraillut perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä pitää spekulointia ennenaikaisena ja muistuttaa, että ensisijaisesti kunkin EU-maan tulee huolehtia omasta puolustuskyvystään, koska useimmat maat ovat jo Natossa.

Hallitus haluaa jalkaväkimiinat takaisin – Elomaa: ”Perussuomalaiset on kannattanut tätä järkipäätöstä jo pitkään”
Kansanedustaja Kike Elomaa on tyytyväinen, että hallitus käynnistää valmistelut jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta irtautumiseksi.

Junnila: Tämä ei ole aprillia – jalkaväkimiinat palaavat
Suomi valmistautuu irtautumaan Ottawan sopimuksesta ja aikoo palauttaa halvan ja tehokkaan puolustusaseen. Asian selvitystyö on nyt valmistunut. Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila pitää päätöstä välttämättömänä.

Hallitus valmistelee jalkaväkimiinojen kiellon purkua – Purra: ”Tämä on aina ollut perussuomalainen linja”
Valtiovarainministeri Riikka Purra kertoo hallituksen korjaavan aiemmin tehtyjä strategisia virheitä.

Ruotsidemokraatit Narinkkatorilla: ”Rakkaat suomalaiset, älkää toistako Ruotsin tekemiä virheitä maahanmuuttopolitiikassa!”
Ruotsidemokraattien ja Tanskan kansanpuolueen kansanedustajia vieraili Narinkkatorin vaalikontilla Pohjoismaiden neuvoston kokousten yhteydessä. - Rakkaat suomalaiset, älkää toistako Ruotsin tekemiä virheitä maahanmuuttopolitiikassa. Pitäkää rajanne kiinni. Huolehtikaa, että asetatte oman maanne kansalaiset etusijalle! ruotsidemokraattien kansanedustaja Victoria Tiblom vetosi äänestäjiin Narinkkatorilla.
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää