

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Vihreät, kokoomus ja vasemmistoliitto haluavat rakentaa Helsingin tupaten täyteen, perussuomalaiset toppuuttelee intoa: ”Kalliille alueille asutetaan ulkomailta tulevia ihmisiä veronmaksajien piikkiin”
Perussuomalaisten Helsingin pormestariehdokkaan Jussi Halla-ahon mukaan hurjat rakentamistavoitteet perustuvat vääriin kasvutavoitteisiin. Halla-aho huomauttaa myös rakentamisen vaikutuksista ympäristöön ja helsinkiläisten viihtyvyyteen. Halla-aho sanoo, että loputon rakentaminen palvelee lähinnä vain asuntosijoittajien intressejä.
Kaupungissa asuminen voi nykyään olla työssäkäyvälle ihmiselle lähes sietämättömän kallista. Sitä se on erityisesti Helsingissä, jossa edes jatkuva uudisrakentaminen ei ole merkittävästi pysäyttänyt asumisen hinnannousua.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, Helsingin pormestariksi pyrkivä Jussi Halla-aho moittii raskaasti Helsingin asuntopolitiikkaa sekä jatkuvan kasvun strategiaa.
– Tällä hetkellä Helsingissä Suomen kalleimmille alueille asutetaan ulkomailta tulevia ihmisiä veronmaksajien piikkiin. Se vain palvelee asuntosijoittajien intressejä, Halla-aho sanoo.
Hän korostaa, että väliinputoajaksi jää se pieni- ja keskituloisten porukka, joka tienaa ”liian hyvin” ollakseen tukijärjestelmien piirissä.
– Tästä syystä pieni- ja keskituloisilla ei ole varaa asua Helsingissä. Käytännössä on siis helppo ymmärtää, että uudisrakentaminen ei pysäytä asumisen hinnanousua, Halla-aho sanoi eilen torstaina Helsingin Sanomien pormestaritentissä.
Asuntoja tarvitaan työssäkäyville pieni- ja keskituloisille
Halla-aho esittää, että Helsingin asuntoja jatkossa kohdennettaisiin työssäkäyville pieni- ja keskituloisille, jotka eivät elä tukien varassa.
– Kun halutaan ratkaista ongelmaa, ongelma on ensin tunnistettava, ja sen jälkeen on oltava poliittista halua ratkaista ongelma. Sen jälkeen kyllä löydetään mekanismi ratkaisulle. Onhan se nurinkurinen tilanne, että työssäkäyvillä ihmisillä ei ole varaa asua Helsingissä.
– Samoin ongelma on se, että työstä käteen jäävä tulo on niin pieni suhteessa sosiaaliturvan varassa elämiseen, että työn vastaanottaminen ei kannata. Tämä on ongelma myös työnantajien kannalta, jotka eivät saa avoimiin työpaikkoihin työvoimaa. Toisaalta, valtavasti julkista rahaa kuluu siihen, että Helsinkiin asutetaan työvoiman ulkopuolella olevia maahanmuuttajia, jotka veronmaksajien näkökulmasta voitaisiin asuttaa myös jonnekin muualle, jossa asuminen olisi edullisempaa, Halla-aho sanoi.
Kokoomus haluaa vahvistaa tukia
Perussuomalaiset haluaa veronkevennyksillä kasvattaa pieni- ja keskituloisten työssäkäyvien ostovoimaa, jolloin asumisen kustannukset eivät veisi käteen jäävistä tuloista kohtuuttoman isoa siivua.
– Pieni- ja keskituloisten ihmisten lähes kaikki tulot menevät Helsingissä asumisen ja elämisen kuluihin. Asumisen hintaa siis pitää saada alas, samoin suoria ja epäsuoria veroja pitää saada alas, Halla-aho sanoi.
Kokoomuksen pormestariehdokas Juhana Vartiainen kuitenkin yllättäen esitti, että Helsingin korkeita asumiskuluja pitäisikin entistä vahvemmin kompensoida yhteiskunnan tuella.
– Asumistuki on siihen paras tapa. Tuki osuu kohteeseensa kohtuullisen hyvin, Vartiainen sanoi.
Vihreät preferoi muita kuin suomen- ja ruotsinkielisiä
Vihreät suhtautuu Helsingin jatkuvaan väestökasvuun luonnonvoiman kaltaisena ilmiönä, johon ei voi poliittisilla päätöksillä vaikuttaa. Vihreiden mielestä siihenkään ei voi vaikuttaa, keitä Helsinkiin muuttaa, ihmiset nyt vain muuttavat.
Tunnetusti vihreät kannattaa Helsingin rakentamista tupaten täyteen. HS:n pormestaritentissä vihreiden pormestarikandidaatti Anni Sinnemäki saattoikin vahingossa paljastaa, ketä varten Helsinkiin pitäisi rakentaa lisää, sillä Sinnemäki väläytti, että Helsingin kasvua on syytä ajatella niiden ihmisten kannalta, jotka puhuvat jotain muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia.
– Asuntoja on rakennettava, että ihmiset löytävät itselleen asunnon, Sinnemäki lausui.
Vasemmiston pormestariehdokas Paavo Arhinmäki ja kokoomuksen Vartiainen olivat Sinnemäen linjoilla. Molempien mielestä Helsinkiin pitää rakentaa koko ajan lisää uutta.
Halla-aho kuitenkin nosti pormestaritentissä esille myös ympäristö- ja viihtyvyysnäkökulman.
– Vaikka kaikkia kaupunkiluontokohteita ei toki voi museoida, hurjat asuntorakentamistavoitteet perustuvat nyt vääriin kasvutavoitteisiin. Kaupunkiluonnon vehreys ja avaruus on myös osa Helsingin identiteettiä. Sekin on kaupunkilaisille tärkeää. On siis syytä noudattaa pidättyväisyyttä, ennen kuin lähdetään nakertamaan viheralueita, Halla-aho sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pormestaritentti vieraskieliset pieni- ja keskituloiset kustannukset Juhana Vartiainen Rakentaminen Anni Sinnemäki Vasemmistoliitto Paavo Arhinmäki vihreät perussuomalaiset Jussi Halla-aho Helsinki Kokoomus Asuminen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS:n Helsingin valtuustoryhmä kritisoi Malmin lentokentän rakennushankkeita: ”Vihreille luonto- ja ympäristöarvot ovat pelkkää puhetta”

Helsingin pormestariksi pyrkivä Juhana Vartiainen ei usko maahanmuuton aiheuttavan ongelmia pääkaupungissa, tahtoo myös pormestarille tuhdin tilipussin – Halla-aho: ”Absurdia”

Perussuomalaisten Helsingin valtuustoryhmä: Ilmastopäästöjen valikoiva huomioiminen rakentamisessa on epärehellistä viherpesua

Pormestariehdokas Jussi Halla-aho: Helsinkiin syytä julistaa asumisen hintahätätila ja maahanmuuttohätätila – ”Vaikuttavat tavallisten ihmisten turvallisuuteen ja kunnan talouteen”

Asuntomarkkinat jakautumassa kahtia pääkaupunkiseudulla: Vieraskieliset valtaavat vanhat lähiöt – pako hyville alueille nostaa hintoja hyytävää vauhtia

Helsingin pormestariksi pyrkivä Arhinmäki haluaa työssäkäyvien kiusaksi ottaa käyttöön ruuhkamaksut – Halla-aho ei näe liikenteellisiä perusteita: ”Suomessa ei ole sellaisia ruuhkia”

PS:n Helsingin valtuustoryhmä ei hyväksy pormestariston esitystä kaupungin strategiaksi: Perussuomalaiset haluavat turvallisen Helsingin, jossa peruspalvelut pelaavat
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.