Perussuomalaisten Helsingin pormestariehdokkaan Jussi Halla-ahon mukaan hurjat rakentamistavoitteet perustuvat vääriin kasvutavoitteisiin. Halla-aho huomauttaa myös rakentamisen vaikutuksista ympäristöön ja helsinkiläisten viihtyvyyteen. Halla-aho sanoo, että loputon rakentaminen palvelee lähinnä vain asuntosijoittajien intressejä.

Kaupungissa asuminen voi nykyään olla työssäkäyvälle ihmiselle lähes sietämättömän kallista. Sitä se on erityisesti Helsingissä, jossa edes jatkuva uudisrakentaminen ei ole merkittävästi pysäyttänyt asumisen hinnannousua.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, Helsingin pormestariksi pyrkivä Jussi Halla-aho moittii raskaasti Helsingin asuntopolitiikkaa sekä jatkuvan kasvun strategiaa.

– Tällä hetkellä Helsingissä Suomen kalleimmille alueille asutetaan ulkomailta tulevia ihmisiä veronmaksajien piikkiin. Se vain palvelee asuntosijoittajien intressejä, Halla-aho sanoo.

Hän korostaa, että väliinputoajaksi jää se pieni- ja keskituloisten porukka, joka tienaa ”liian hyvin” ollakseen tukijärjestelmien piirissä.

– Tästä syystä pieni- ja keskituloisilla ei ole varaa asua Helsingissä. Käytännössä on siis helppo ymmärtää, että uudisrakentaminen ei pysäytä asumisen hinnanousua, Halla-aho sanoi eilen torstaina Helsingin Sanomien pormestaritentissä.

Asuntoja tarvitaan työssäkäyville pieni- ja keskituloisille

Halla-aho esittää, että Helsingin asuntoja jatkossa kohdennettaisiin työssäkäyville pieni- ja keskituloisille, jotka eivät elä tukien varassa.

– Kun halutaan ratkaista ongelmaa, ongelma on ensin tunnistettava, ja sen jälkeen on oltava poliittista halua ratkaista ongelma. Sen jälkeen kyllä löydetään mekanismi ratkaisulle. Onhan se nurinkurinen tilanne, että työssäkäyvillä ihmisillä ei ole varaa asua Helsingissä.

– Samoin ongelma on se, että työstä käteen jäävä tulo on niin pieni suhteessa sosiaaliturvan varassa elämiseen, että työn vastaanottaminen ei kannata. Tämä on ongelma myös työnantajien kannalta, jotka eivät saa avoimiin työpaikkoihin työvoimaa. Toisaalta, valtavasti julkista rahaa kuluu siihen, että Helsinkiin asutetaan työvoiman ulkopuolella olevia maahanmuuttajia, jotka veronmaksajien näkökulmasta voitaisiin asuttaa myös jonnekin muualle, jossa asuminen olisi edullisempaa, Halla-aho sanoi.

Kokoomus haluaa vahvistaa tukia

Perussuomalaiset haluaa veronkevennyksillä kasvattaa pieni- ja keskituloisten työssäkäyvien ostovoimaa, jolloin asumisen kustannukset eivät veisi käteen jäävistä tuloista kohtuuttoman isoa siivua.

– Pieni- ja keskituloisten ihmisten lähes kaikki tulot menevät Helsingissä asumisen ja elämisen kuluihin. Asumisen hintaa siis pitää saada alas, samoin suoria ja epäsuoria veroja pitää saada alas, Halla-aho sanoi.

Kokoomuksen pormestariehdokas Juhana Vartiainen kuitenkin yllättäen esitti, että Helsingin korkeita asumiskuluja pitäisikin entistä vahvemmin kompensoida yhteiskunnan tuella.

– Asumistuki on siihen paras tapa. Tuki osuu kohteeseensa kohtuullisen hyvin, Vartiainen sanoi.

Vihreät preferoi muita kuin suomen- ja ruotsinkielisiä

Vihreät suhtautuu Helsingin jatkuvaan väestökasvuun luonnonvoiman kaltaisena ilmiönä, johon ei voi poliittisilla päätöksillä vaikuttaa. Vihreiden mielestä siihenkään ei voi vaikuttaa, keitä Helsinkiin muuttaa, ihmiset nyt vain muuttavat.

Tunnetusti vihreät kannattaa Helsingin rakentamista tupaten täyteen. HS:n pormestaritentissä vihreiden pormestarikandidaatti Anni Sinnemäki saattoikin vahingossa paljastaa, ketä varten Helsinkiin pitäisi rakentaa lisää, sillä Sinnemäki väläytti, että Helsingin kasvua on syytä ajatella niiden ihmisten kannalta, jotka puhuvat jotain muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia.

– Asuntoja on rakennettava, että ihmiset löytävät itselleen asunnon, Sinnemäki lausui.

Vasemmiston pormestariehdokas Paavo Arhinmäki ja kokoomuksen Vartiainen olivat Sinnemäen linjoilla. Molempien mielestä Helsinkiin pitää rakentaa koko ajan lisää uutta.

Halla-aho kuitenkin nosti pormestaritentissä esille myös ympäristö- ja viihtyvyysnäkökulman.

– Vaikka kaikkia kaupunkiluontokohteita ei toki voi museoida, hurjat asuntorakentamistavoitteet perustuvat nyt vääriin kasvutavoitteisiin. Kaupunkiluonnon vehreys ja avaruus on myös osa Helsingin identiteettiä. Sekin on kaupunkilaisille tärkeää. On siis syytä noudattaa pidättyväisyyttä, ennen kuin lähdetään nakertamaan viheralueita, Halla-aho sanoi.

SUOMEN UUTISET