

LEHTIKUVA
Helsingin pormestariksi pyrkivä Arhinmäki haluaa työssäkäyvien kiusaksi ottaa käyttöön ruuhkamaksut – Halla-aho ei näe liikenteellisiä perusteita: ”Suomessa ei ole sellaisia ruuhkia”
Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon mukaan päästövähennyksissä ja laajemminkin ilmastotoimissa tulisi siirtää katse paikallisista toimista suureen kokonaiskuvaan, ettei vahingossa tulisi tehtyä paikallisia ratkaisuja, joiden kokonaisvaikutukset osoittautuvatkin kielteiseksi.
Useissa Suomen kunnissa on jo asetettu erilaisia päästövähennystavoitteita. Myös Helsingin valtuusto viime syksynä julisti ilmastohätätilan, ja Helsinki pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.
Helsingin Sanomien pormestaritentissä eilen SDP:n Nasima Razmyar ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ilmoittivat olevansa valmiita siihen, että jatkossa Helsinki ottaa enemmänkin vastuuta ilmastotoimissa.
Vihreiden Anni Sinnemäen mukaan Helsingin hiilineutraalisuustavoite ei ole riittävän kunnianhimoinen, ja tavoitetta tulisi jopa aikaistaa.
Päästövähennyksiä sinne, missä saastutetaan eniten
Perussuomalaisten Jussi Halla-aho toteaa, että päästövähennyksissä ja laajemminkin ilmastotoimissa tulisi kuitenkin siirtää katse paikallisista toimista suureen kokonaiskuvaan.
– Ennen kaikkea päästöjä kannattaa pyrkiä vähentämään siellä, missä niitä tuotetaan paljon ja missä niiden vähentäminen on edullisinta ja helpointa. Jos kuitenkin mennään identiteettikulma edellä, silmät kiiluen paikallisesti, niin voidaan tehdä ratkaisuja, joiden kokonaisvaikutukset saattavatkin olla kielteisiä.
Esimerkkinä kielteisestä vaikutuksesta Halla-aho nostaa esille sen, että symbolisena tekona pyritään mahdollisimman nopeasti eroon kivihiilestä paikallisesti, jos samaan aikaan kivihiilen tilalla poltetaan tuontihaketta tai sademetsästä puristettua pellettiä.
– Päästöttömät energiantuotantotavat ovat epäilemättä kehittymässä, mutta olemassa olevista laitoksista ei perussuomalaisten mielestä pitäisi luopua ennen kuin teknologia on valmis niiden korvaamiseen siten, että kokonaisvaikutus ei ole kielteinen, Halla-aho sanoi eilen torstaina Helsingin Sanomien pormestaritentissä.
Vartiainen venkoilee ruuhkamaksujen kanssa
Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen tavoitteena on kaupunkikohtaiset ruuhkamaksut mahdollistava laki.
Kokoomuksen Juhana Vartiainen venkoilee oman ruuhkamaksukantansa suhteen. HS:n pormestaritentissä Vartiainen jätti kantansa edelleen avoimeksi.
Vasemmistoliiton Helsingin pormestariehdokas Paavo Arhinmäki ilmoittautui sen sijaan ruuhkamaksujen kannattajaksi. Arhinmäki perusteli kantaansa ilmastovaikutuksilla, vaikka todellisuudessa henkilöautoliikenteen osuus Suomen päästöistä on erittäin vähäinen.
Arhinmäki kohdentaisi ruuhkamaksuista tulevat rahat joukkoliikenteeseen.
Helsinkiläiset liikkuvat edelleen autoilla
Arhinmäen mielestä ruuhkamaksuilla myös saataisiin ”lisää tilaa autoille”. Halla-aho oli eri linjoilla.
– Kyllä maailmassa on myös kaupunkeja, joissa ruuhkamaksuja voidaan perustella liikenteellisillä syillä, mutta Helsingissä sellaisia ruuhkia ei ole. Kuitenkin kun tiedetään, että Suomessa useiden kuntien rahantarve, joka lisääntyy soteuudistuksen myötä, kiusaus ottaa käyttöön ruuhkamaksut saattaa kasvaa vastustamattomaksi sielläkin, missä niiden tarve on vielä vähäisempi kuin Helsingissä.
Halla-aho myös huomautti että monelle helsinkiläiselle yrittäjälle myymälän saavutettavuus autolla on tärkeää.
– Autoilu ja helsinkiläisten viihtyvyys eivät siis ole vastakkain. Ja ovathan myös autoilla liikkujat suurelta osin helsinkiläisiä, Halla-aho sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pormestaritentti rahastaminen liikkuminen autoilijat ruuhkamaksut Nasima Razmyar Juhana Vartiainen Sanna Marin Anni Sinnemäki Kunnat Paavo Arhinmäki perussuomalaiset hallitus talous Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Helsingin pormestariksi pyrkivä Juhana Vartiainen ei usko maahanmuuton aiheuttavan ongelmia pääkaupungissa, tahtoo myös pormestarille tuhdin tilipussin – Halla-aho: ”Absurdia”

Ruuhkamaksut tulevat – autoilijan kukkaro kevenee 700–1 000 eurolla vuodessa

SDP:n mukaan maahanmuutto olisi vastaus Helsingin huoltosuhdeongelmaan, perussuomalaisten Halla-aholle väite ei mene läpi: ”Ongelmaa ei ratkaista väestöllä, joka elää tulonsiirtojen varassa”

Vihreät, kokoomus ja vasemmistoliitto haluavat rakentaa Helsingin tupaten täyteen, perussuomalaiset toppuuttelee intoa: ”Kalliille alueille asutetaan ulkomailta tulevia ihmisiä veronmaksajien piikkiin”

Ronkainen blogissaan: ”Jyrkkä ei ruuhkamaksuille”

Perussuomalaiset tivasi hallituksen verotussuunnitelmista – tuloksena käsittämättömiä vastauksia

Perussuomalaiset haluavat säilyttää HKL:n liikelaitoksena: Yhtiöittäminen ei edistä Helsingin eikä helsinkiläisten etua

Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki kärähti töhrimästä omaa kaupunkiaan – poliisit paikalle
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.