Perussuomalaiset moitti suullisella kyselytunnilla hallituksen verotusratkaisuja ja vaati kertomaan, onko veronkorotuksia tulossa lisää. Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne huomautti, että tuloista jää yhä vähemmän käteen, kun lämmitysöljyn, bensan ja dieselin verotusta kiristettiin hallituksen toimesta. Yritykset taas joutuvat lisäämään kuluja hintoihin, joka vähentää asiakkaita ja investointikykyä.

– Perussuomalaiset ajaa aina politiikkaa, jolla Suomeen syntyy yksityissektorin työpaikkoja ja jolla ihmisille jää omista tuloista enemmän käteen. Me haluamme, että ihmisillä on varaa omaan kotiin ja varaa käydä töissä, totesi perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne.

Hämmentävä vastaus Saarikolta

Hallitus on kaavaillut muun muassa kilometriveroa polttoaineveron tuottoa paikkaamaan.

– Nostitte polttoaineveroja juuri huimasti ja nyt kaavailette kilometriveroa ja tietulleja. Nämä ovat täysin veronkaltaisia menoja ihmisille, jopa tuhansia euroja vuodessa per työssäkäyvä.

– Arvoisa valtiovarainministeri, aiotteko todella runnoa läpi nämä suomalaisten arkea edelleen kallistavat ja ankeuttavat verot?

Tuore valtiovarainministeri Annika Saarikko totesi lyhyesti, että syytöksiä tuli niin paljon, että hänen taitaa olla parempi vastata vain ”en ole”. Vastaus on vähintään hämmentävä, sillä hänen edeltäjänsä Matti Vanhanen piti valiovarainministerinä kilometriveroa varteenotettavana keinona.

Ei vieläkään selkeää vastausta

Suunnitelmien valossa Saarikon vastaus ei siis pidä paikkaansa, kun vielä toukokuussa Vanhanen väläytti kilometriveroa.

– Hallitus ei halua vastata suomalaisten arkea kiduttaviin kysymyksiin! Te ette halua vastata siihen, miten te aiotte rahoittaa tämän yhteiskunnan, Ranne ihmetteli.

Ranne huomautti, että veropolitiikka on vaikuttavimpia keinoja työllisyyden ja ostovoiman parantamiseksi.

– Voisitteko nyt vastata näihin keskeisiin kysymyksiin ja lopettaa ylimielisen käytöksen? Ranne tivasi Saarikolta.

Tällä kertaa Saarikko tarttuikin kysymykseen siitä, miten hallitus aikoo rahoittaa yhteiskuntaa jatkossa. Se aiotaan jatkossakin Saarikon mukaan rahoittaa työllä.

Saarikon mielestä veronalennukset eivät olisi viisaita

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio linjasi perussuomalaisten tavoitteita verotuksesta: veronkorotusten tie on käyty loppuun, ja kansalaisten ostovoimaa tulee parantaa muun muassa asumisen ja autoilun kustannuksia laskemalla.

– Oletteko EU:n elpymispakettituhlailun jälkeen missään vaiheessa ajatelleet, että menot laitettaisiin tärkeysjärjestykseen ja sitä myötä verotusta jopa laskettaisiin? Tavio kysyi hallitukselta.

Saarikon mielestä nyt koronan jälkeisellä kasvukaudella ei olisi talouspoliittisesti viisasta kiihdyttää entisestään kasvua kansalaisiin kohdistuvilla veronalennuksilla.

Suomen Uutiset