

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Hallitus verottaa ennätysmäisesti asumista ja liikkumista – ja lisää on luvassa
Perusuomalaiset hiillosti hallitusta kyselytunnilla vastuuttoman ilmastopolitiikan vaikutuksista liikkumisen ja asumisen hintaan sekä yritysten kilpailukykyyn. Viime vuonna hallitus nosti liikenne- ja lämmityspolttoaineiden veroja ennätysmäisesti, ja näin asumisen ja liikkumisen kustannukset kasvoivat pitkien etäisyyksien maassa.
– Mukana päätöstä tekemässä oli keskusta, joka haluaa sanojensa mukaan pitää maaseudulla asumisen mahdollisena. Sanat ja teot eivät täsmää, perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso hämmästeli.
Perussuomalaiset eivät suostu nostamaan liikkumisen hintaa
Suuret kaupungit valmistelevat jo hallituksen mahdollistamia ruuhkamaksuja, jotka nostaisivat työssäkäynnin hintaa jopa tuhansia euroja vuodessa. Ministeriön verotusta pohtiva liikennetyöryhmä esitti juuri uusia veronkorotuksia polttoaineille, jotta hallituksen ilmastotavoitteet voidaan toteuttaa.
– Hallitus on korottanut juuri polttoaineveroja. Nyt olette väläyttäneet jo kilometrimaksua tai polttoaineiden päästökauppaa keinona veronkeräykseen. Milloin ja miten aiotte toteuttaa ne, ja oletteko valmiit perumaan haitalliset ja ennätysmäiset veronkorotuksenne? Juuso kysyi.
Päästökaupalla ja kilometriverolla lisätuloja valtiolle?
Tuore valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi, että kyseessä on visainen ongelma. Hän totesi, että samaan aikaan kun liikenteen päästöjä on rajoitettava, liikenteen tuottamat verotulot ovat valtiolle tärkeitä. Polttoaineveron korotuksia ei Saarikon mukaan tehdä enää tällä kaudella, mutta polttoaineiden päästökauppa ja kilometrivero säilyvät vaihtoehtolistalla.
EU Suomen metsäteollisuuden kimpussa
EU on puuttumassa myös Suomen metsänhakkuumäärään. Suomessa puusto kasvaa hyvin, mikä kertoo pitkään jatkuneesta vastuullisesta metsänhoidosta – nyt EU haluaa perussuomalaisten mukaan sosialisoida Suomen metsien hiilinielut.
– EU:ssa halutaan, että valtavat Suomen metsien hiilinielut lasketaan EU:n yhteiseen pottiin – siis myös heidän hyväkseen, Juuso totesi.
Päästöoikeudet Saksaan ja Puolaan Suomen kustannuksella
Juuson mukaan tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että omat metsänsä hakanneet EU-maat voisivat rauhassa jatkaa sähköntuotantoa fossiilisilla energialähteillä ja Suomi joutuisi siksi rajoittamaan metsähakkuuttaan ja vaikeuttamaan metsäteollisuuden raaka-aineen hankintaa – siis antamaan päästöoikeuksia esimerkiksi Saksaan ja Puolaan suomalaisen metsäteollisuuden kustannuksella.
– Voitteko luvata, että ette suostu rajoittamaan metsänhakkuuta Suomessa, jotta muut EU-maat voisivat tuprutella rauhassa? Juuso kysyi.
Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) ei vastannut tähän kysymykseen, vaan puhui yleisellä tasolla EU:n yhteisestä ilmastopolitiikasta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- polttoaineiden päästökauppa päästöoikeudet kilometrivero polttoaineveron korotus metsähakkuut Hiilinielut Asumisen kustannukset Liikkumisen hinta ruuhkamaksut kyselytunti Kaisa Juuso Päästökauppa ilmastopolitiikka Metsäteollisuus perussuomalaiset Kilpailukyky
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Taas autoilijaa kiusataan: Bensan ja dieselin verotukseen esitetään tuhtia korotusta jo vuonna 2023 – myös uusi työssäkäyntivero uhkaa

Hallitus jatkaa autoilun kustannuksien kasvattamista – pyrkii keräämään autoilijoilta miljardin enemmän neljässä vuodessa

Ronkainen blogissaan: ”Jyrkkä ei ruuhkamaksuille”

Ikäviä uutisia lyödään pöytään vasta kuntavaalien jälkeen – himoverottava hallitus on jo päättänyt maakuntaverosta, vaikka kaikki eivät suostu myöntämään asiaa suoraan äänestäjille

Perussuomalaiset tivasi hallituksen verotussuunnitelmista – tuloksena käsittämättömiä vastauksia

Simula: ”Hallitus tuhoaa jätteenkuljetusalan sosialismilla”

Liikenne- ja viestintävaliokunnan perussuomalaiset: Hallituksen ilmastopolitiikka kurittaa taas yrittäjiä rankalla kädellä

Saksan vihreät saattoivat haaveilla jopa liittokansleriudesta pari kuukautta sitten – nyt puolue vajoaa kannatuskyselyissä

Tutkimus selvitti: Autoilevat omakotitaloasujat joutuvat hallituksen ilmastotoimien maksajiksi
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.