Maahanmuuttokeskustelu meni vihreiden kansanedustajan Ozan Yanarin tunteisiin, ja Laura Huhtasaari joutui rauhoittelemaan edustajakollegaa.

Helsingin Sanomatalon vaalimessuilla keskusteltiin torstai-iltapäivänä maahanmuutosta. Paneeliin oli kutsuttu kansanedustajat Laura Huhtasaari, Ben Zyskowicz (kok.) Hanna Sarkkinen (vas.) ja Ozan Yanar (vihr.).

Turvapaikkashoppailulle loppu

Kansanedustajilta kysyttiin, mitä konkreettisia maahanmuuttoon liittyviä toimenpiteitä olisi tarpeen joko tiukentaa tai löysätä seuraavalla vaalikaudella.

Huhtasaari sanoi, että tärkeintä olisi ensi alkuun pyrkiä lopettamaan turvapaikkashoppailu ja laittaa rajapolitiikka kuntoon.

– Lisäksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet pitäisi ottaa säilöön, josta he voisivat poistua vain kotimaahansa, mutta eivät enää voisi tulla Suomeen, Huhtasaari linjasi.

Vasemmisto tahtoo lisää kiintiöpakolaisia

Zyskowiczin mielestä tärkeintä olisi EU:n ulkorajojen vahvistaminen ja turvapaikkakäsittelyn siirtäminen EU:n rajojen tuntumaan, esimerkiksi Kreikan saarille.

Zyskowiczin mukaan kokoomus olisi jopa valmis kasvattamaan kiintiöpakolaisten määrää, jos rajoilta ei tule lisää.

Vasemmistoa edustava Sarkkinen ilmoitti haluavansa lisätä kiintiöpakolaisten määrää. Yanarin mukaan turvapaikkajärjestelmä kaipaa oikeusvarmuutta.

– Meidän pitää olla inhimillisiä, sillä Eurooppa ei ole kantanut vastuutaan Yanar esitti.

Suomessa Pohjoismaiden löysin politiikka

Huhtasaari sanoi seuraavaksi, ettei nykyinen turvapaikkajärjestelmä enää toimi.

– Se on turvapaikkashoppailua, sillä suurin osa tulijoista voi jäädä tänne, vaikka ei olisi saanut myönteistä päätöstä. Suomessa on edelleen Pohjoismaiden löysin turvapaikkapolitiikka. Meidät perussuomalaiset heitettiin siksi pois hallituksesta, kun halusimme kiristää politiikkaa.

Huhtasaari moitti myös EU:n turvapaikkapolitiikkaa.

– Se on jäissä. Monet jäsenvaltiot, kuten Tanska, ovat sitten tehneet kansallisia ratkaisuja. Perussuomalaisten linja on se, että me autamme ihmisiä mieluiten pakolaisleireillä, Huhtasaari sanoi ja keräsi puheenvuorolleen yleisön taputukset.

”Et ole nyt kuunnellut tarkasti”

Jo tässä vaiheessa Yanar kuumentui ja alkoi tivata Huhtasaarelta.

– Ihmeellistä retoriikkaa. Miksi kehitysapua pitäisi leikata? Yanar kysyi.

– Et ole ilmeisesti kuunnellut tarkasti. Kehitysapu ei ole toiminut niin kuin sen olisi pitänyt. Me (perussuomalaiset) olemme valmiita laittamaan kiintiöpakolaisrahat leireille, joissa voimme auttaa samalla rahalla enemmän ihmisiä. EU:n taakanjakojärjestelmä ei toimi, Huhtasaari sanoi.

”Haluaako Huhtasaari ihmiset saarille?”

Yanarin mielestä perussuomalaisten linjassa ei ole mitään järkeä. Keskustelu alkoi tässä vaiheessa jo mennä vahvasti Yanarin tunteisiin.

– Jos Venäjältä tulee ihmisiä, niin EU:lta ei siis tule apua. Sano ääneen, että sä et halua auttaa muita. Mitä tulee pohjoismaiden löysimpään turvapaikkapolitiikkaan: haluaako Laura Huhtasaari, että ihmiset laitetaan saarille? turkkilaistaustainen Yanar huusi.

Takapajuisista maista tulevat eivät kotoudu

Kansanedustajilta kysyttiin, mitä olisi tehtävissä väkivaltarikosten ehkäisemiseksi, kun kyseessä ovat niin sanotut kunniaväkivaltatapaukset.

Tuorein tapaus on Helsingin Haagassa tapahtunut puukotus, jonka motiiviksi epäillään kunniaa. Puukotuksista epäiltyä henkilöä ei ole toistaiseksi saatu kiinni.

Huhtasaari totesi aluksi, että takapajuisista maista tulevien integraatio ei ole onnistunut.

– Siksi meidän pitäisi kiristää kansalaisuuden saamista. Asumisaika olisi nostettava kymmeneen vuoteen. Sveitsissä on käytössä, että vakavasta väkivaltarikoksesta seuraa automaattikarkoitus ilman valitusmahdollisuutta.

Kansalaisuuden saamista kiristettävä

Huhtasaaren mielestä on surullista, ettei hallitus kyennyt nostamaan seksuaalirikosten rangaistusten alarajaa.

– Vakavasta rikoksesta pitäisi rangaistuksia koventaa. Siis automaattikarkoitus väkivaltarikollisille ja kansalaisuuden saamista on kiristettävä, Huhtasaari sanoi keräten jälleen taputuksia yleisöltä.

Zyskowicz esitti muutoksia rikoslain tuomion koventamisperusteisiin. Sarkkisen mukaan tapahtuneiden rikoksien syyt on selvitettävä ja radikalisaation torjumista on vahvistettava.

”Minä rakennan tätä maata joka päivä”

Keskusteluun varattu aika kääntyi loppupuolella Yanarin henkilökohtaiseksi näytökseksi, jossa Yanar jatkuvasti korotti ääntään, kiljui, huuteli Huhtasaarelle näkemyksiään ja tivasi vastauksia kysymyksiin.

– Ei pitäisi leimata, että kaikki muslimimaista tulleet ovat saman tyyppisiä. Toivottavasti et näe minua ulkopuolisena, vaikka minulla on muslimitausta, minä rakennan tätä maata joka päivä, Yanar huusi.

Tässä vaiheessa keskustelun juontaja yritti rauhoitella Yanaria.

Juontaja joutui keskeyttämään huutamisen

Huhtasaari vastasi Yanarille rauhallisesti.

– Tiesitkö sitä, että perussuomalaisissakin on mukana maahanmuuttajia? Me teemme politiikkaa järjestelmätasolla eikä henkilötasolla. Voitko siis jättää henkilökohtaisuudet pois? Huhtasaari rauhoitteli.

– Laura ei pystynyt vastaamaan. Anteeksi vaan, mutta meitä on paljon maahanmuuttajataustaisia henkilöitä, Yanar yritti huutaa, mutta juontaja keskeytti hänet.

SUOMEN UUTISET