

PS ARKISTO
VR:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Laakso eroaa tehtävästään – syynä VR:n hallituksen häpeilemätön tietojen pimittäminen
Perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso on jättänyt eronpyyntönsä VR:n hallintoneuvoston puheenjohtajan tehtävästä. Laakso on julkisesti kritisoinut VR:n hallitusta huhtikuusta saakka, jolloin VR:n toimitusjohtaja Lauri Sipponen irtisanottiin. Tuolloin VR:n hallituksen puheenjohtaja Kjell Forsén myönsi piilotelleensa ja valehdelleensa tapahtumien kulusta niin VR:n henkilöstölle, medialle, johtoryhmälle kuin hallintoneuvostollekin.
– VR:n hallitus pitää hallintoneuvostoa pilkkanaan eikä ole toistuvista pyynnöistä huolimatta antanut hallintoneuvostolle sille kuuluvia tietoja toimitusjohtajan irtisanomisen perusteista, toteaa perussuomalaisten Sheikki Laakso.
– Ylimielisyydessään hallitus on ilmeisesti unohtanut, että VR on valtionyhtiö, jonka omistajia ovat käytännössä Suomen kansalaiset, ja että poliittisesti valittujen henkilöiden tehtävänä on valvoa hallituksen toimintaa hallintoneuvoston kautta.
– Nyt hallitus vain syöttää hallintoneuvostolle neljännesvuosittain pullaa ja kahvia kertoen samalla yhtiön taloustietoja. Hallitus ei vaivaudu kysymään hallintoneuvostolta edes mielipidettä, saati että kertoisi sille toimistaan etukäteen, Laakso lataa.
VR:n itsekkyys ei rajoitu hallintoneuvoston kohteluun
Yhtiön härskit toimintatavat ovat tulleet Laaksolle tutuiksi parin viime vuoden kuluessa.
– VR oli oman kilpailuasemansa parantamiseksi valmis vaarantamaan metsäteollisuuden kuljetukset. Se on valtionyhtiöltä ennenkuulumatonta.
– Kilpailijan osto kumipyöräliikenteessä ja siten hankittu sektorikohtaisesti määräävä markkina-asema ei mielestäni sovi valtionyhtiön toimintaperiaatteisiin. Ei ole tarkoituksenmukaista, että valtionyhtiö tuhoaa ympäriltään kaiken yksityisen saman alan osaamisen.
Yritys vaikuttaa eduskuntaan oli kaiken huippu
VR:n sisällä henkilöstön johdon taholta kokema kohtelu ja arvostuksen puute ovat puhuttaneet jo jonkin aikaa, pääosin julkisuudelta piilossa.
– Yhtenä epäkohtana nostan esiin VR:n harjoittaman henkilöstöpolitiikan, jota Sipponen oli palkattu parantamaan.
Hallituksen pyrkimys vaikuttaa hallintoneuvoston kansanedustajajäseniin on kuitenkin ollut kaiken huippu.
– Erityisen härski oli tapa, jolla hallintoneuvoston kautta yritettiin vaikuttaa eduskuntaan. Hallintoneuvoston tehtävä on valvoa yhtiön toimintaa kansan edustajina, ei toimia VR:n ohjailemana lobbariryhmänä kansanedustuslaitoksen sisällä, Laakso kuvaa tilannetta.
Hallintoneuvoston toiminta edellyttää hallituksen yhteistyötä
Hallintoneuvoston perimmäinen tarkoitus – yhtiön hallituksen toiminnan valvominen – ei voi tarkoituksenmukaisesti toteutua, mikäli hallitus on yhteistyöhön vastahakoinen. Se osoittaa huomattavan puutteen valtionyhtiöiden toiminnan kontrollissa. Järjestelmä vaatisi päivittämistä siten, että hallitusneuvostolla olisi kyky suorittaa tehtäväänsä hallituksen yhteistyöhalukkuudesta riippumatta.
– Koska hallintoneuvostolla ei hallituksen toistuvan tietojen pimittämisen myötä ole keinoja toteuttaa lain sille määräämää tehtävää valvoa VR:n hallituksen toimintaa, olen tehnyt päätöksen erota hallintoneuvoston puheenjohtajan tehtävästä. Samalla eroan myös hallintoneuvoston jäsenyydestä, Laakso toteaa.
Onko valtionyhtiön kannettava vastuu toimistaan?
VR:n hallitus myöntää valehtelun ja tietojen pimittämisen. Se myös jatkaa monopolistisia pyrkimyksiään ja harvojenkin kilpailijoidensa raivaamista markkinoilta keinolla millä hyvänsä. Ovatko nämä valtionyhtiölle hyväksyttäviä toimintaperiaatteita?
Kansanedustaja Laakson mielestä eivät ole. Kokonaisuuden huomioiden hän näkee, että VR:n hallituksen tulisi erota.
– Hallituksen on oltava vastuussa tekemisistään. Tulen ottamaan tämän esille valtion omistajaohjauksen parlamentaarisessa neuvottelukunnassa, Laakso lupaa.
Kansanedustaja Laakso toimii valtion omistajaohjauksen parlamentaarisen neuvottelukunnan varapuheenjohtajana.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- omistajaohjauksen parlamentaarinen neuvottelukunta henkilöstöpolitiikka Kjell Forsén Lauri Sipponen VR:n hallitus VR:n hallintoneuvosto Sheikki Laakso valtionyhtiöt Lobbaus kansanedustajat VR Omistajaohjaus Metsäteollisuus eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtionyhtiö näyttää huonoa esimerkkiä – ”Finnairin kannattaisi ymmärtää, että hyvinvoiva henkilöstö on yrityksen etu”

Nuorisojärjestöt ottivat yhteen AlfaTV:llä – samaa mieltä vain somen merkityksestä

Ex-pääministeri Paavo Lipponen ja demarien puoluesihteeri konsultoivat Venäjän kaasuputkihankkeita – palkkioksi satoja tuhansia euroja

Reijonen ihmettelee eduskunnan turhia nimityksiä: “Eivät välttämättä kokoonnu ollenkaan”

Leena Meri: VR:n on panostettava palveluun

Leena Meri: Hallitusta ei kiinnosta VR:n epäkohdat – ongelmat jäävät asiakkaan vastuulle
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.