

KUVAKAAPPAUS/YLE
Ylen aamuohjelmassa taas sakea väite: ”Perussuomalaiset vihaa taidetta”
Toimittaja Oskari Onnisen yritys esittää perussuomalaiset taide- ja kulttuurivihamielisenä puolueena ei tällä kertaa mennyt maaliin saakka – edes Ylen lähetyksessä. Taidevihaajan leiman lätkimistä ennen tarkempi tutustuminen perussuomalaiseen kulttuuripolitiikkaan ja myös perusuomalaisissa vaikuttavien kulttuurintekijöiden tuotantoon olisi ollut Onniselle hyödyksi.
Ylen aamun katsojien eteen heitettiin viime torstaina omituinen väite, jonka mukaan perussuomalaiset olisi kulttuurivihamielinen puolue.
Asialla oli Ylen vakiovieras, journalisti ja musiikkikriitikko Oskari Onninen, joka tällä kertaa oli päätynyt sakeaan lopputulemaan luettuaan Kulttuurirahaston teettämän tuoreen kyselytutkimuksen suomalaisten suhteesta taiteeseen ja kulttuuriin. Tutkimuksen ytimessä on kysymys, kuinka usein suomalaiset kohtaavat erilaisia kulttuurin muotoja.
Tutkimuksessa on kartoitettu myös vastaajien puoluekantoja, ja asetelma tarjosi Onniselle tilaisuuden esittää perussuomalaiset muka kulttuuriin vastenmielisesti suhtautuvana puolueena.
– Itse asiassa tutkimuksen yhteydessä tehtiin toinenkin tutkimus, jossa erinäisten väitteiden avulla selvitettiin suomalaisten taidemakua, sen jännittävin pointti on se, että puoluekohtaisesti taidetietämys on suhteellisen samanlainen, paitsi että perussuomalaiset vihaa taidetta, Onninen paasasi, eikä malttanut olla lisäämättä:
– Mikä ei välttämättä ole monille yllätys.
Halpa provokaatio lässähti saman tien
Tunnetusti Ylen keskusteluohjelmien vierasjoukko on keskenään hyvin samanmielistä, joten Onninen saattoi ajatella väitteensä perussuomalaisten muka kaunaisesta suhtautumisesta kulttuuriin toimivan keskustelun siirtämisestä halutulle uralle. Tällä kertaa ei kuitenkaan mennyt putkeen, vaan Onnisen väite ammuttiin tylysti alas.
– EI siellä (kyselytutkimuksessa) tuollaista tulosta ollut, vaan siinä nimenomaan sanottiin, että perussuomalaiset haluaa tukea taidetta, ohjelmassa niin ikään vieraana ollut toimittaja-kriitikko Sonja Saarikoski ojensi.
– Mutta siinä selkeästi erottui yksi puolue, Onninen yritti.
– Juu, mutta ei ollut sellaista tulosta tutkimuksessa, Onniselle vastattiin.
Onninen vaikutti selkeästi hämmästyneeltä ja pettyneeltä, kun hutera provokaatio ei saanutkaan tuulta siipien alle vaan lässähti. Onninen katsoi parhaaksi siirtyä toiseen aiheeseen ja pyrki analysoimaan, mitä tutkimus kertoo suomalaisten taidemausta.
Kyselyn mukaan puoluetausta ei vaikuta
Onnisen heiton taustalla oleva kyselytutkimus on jokaisen luettavissa verkossa, ja aineistossa on tarjolla paljon tietoa suomalaisten suhtautumisesta kulttuuriin. Myös tulosten tarkastelu puoluekannan mukaan antaa lisävalaistusta.
Suomen Uutiset pyrki tutustumaan aineistoon selvittääkseen, löytyykö siitä tukea Onnisen väitteelle perussuomalaisista kulttuurivihamielisenä puolueena.
Perussuomalaiset mainitaan tutkimuksessa kaikkiaan 15 kertaa. Aineistossa kuitenkin muun muassa todetaan nimenomaisesti, että yleensä ottaen puolue- tai koulutustausta eivät suuremmin edes vaikuta kulttuurin kuluttamiseen. Lisäksi aineiston esittelytekstissä todetaan, että puoluekannasta aiheutuvat erot kulttuurin kuluttamisessa ovat tasoittuneet. Esimerkiksi tanssiesityksissä nykyään käy yhtä suuri osa perussuomalaisista kuin vasemmistoliittolaisista.
Kun puoluetausta ei vaikuta kulttuurin kuluttamiseen, herää tietenkin kysymys, mistä Oskari Onninen on keksinyt, että perussuomalaiset ”vihaa taidetta”? Kyselytutkimuksesta kyllä ilmenee, että perussuomalaisista pienempi osa kuin esimerkiksi vihreistä, olisi valmis matkustamaan kulttuuritapahtumien vuoksi, mistä voi vetää monenlaisia johtopäätöksiä, esimerkiksi sen, että tähän nimenomaiseen kyselyyn vastanneet, perussuomalaisiksi itsensä mieltävät saattavat suosia paikallisia kulttuuritapahtumia.
Voiko kulttuuria voi tehdä myös ilman valtion apua?
Onninen sai selitellä jälkikäteen väitettään perussuomalaisista kulttuurivihamielisenä puolueena.
Twitterissa hän jo myöntää, että hänen tulkintansa perussuomalaisten suhteesta kulttuuriin on vain hänen omansa, ja että siitä saa olla eri mieltä.
Kävin koko pläjäyksen tutkimuskuvioineen eilen läpi ja tulkintani liittyi mielestäni oleellisimpiin datasta tekemiini havaintoihin. Tulkinnasta saa olla toki eri mieltä, mutta suosittelen käymään datan läpi.
— Oskari Onninen (@oskarionninen) September 1, 2022
Onninen kuitenkin vihjailee, että perussuomalaisten kulttuuripoliittisen ohjelman linjaus, jonka mukaan valtiota ei tarvita apuun kaikessa taiteen tekemisessä, olisi niin ”raju”, että se osoittaisi perussuomalaisten vihaavan taidetta ja kulttuuria. Kenties Onniselle on liikaa se ajatus, että taidetta ja kulttuuria voi tehdä myös ilman valtion apua.
Niin, yli 27% persuista kertoo, ettei ole kiinnostunut tai lainkaan kiinnostunut taiteesta tai kulttuurista ja alle puolet pitää kulttuurin tukemista verovaroin tärkeänä. Lisäksi kulttuuripoliittisesta ohjelmasta löytyy tällaisia vielä rajumpia linjauksia. pic.twitter.com/jkyhOcJZuM
— Oskari Onninen (@oskarionninen) September 1, 2022
Perussuomalaisten kulttuuripoliittiseen ohjelmaan on kuitenkin jokaisen syytä tutustua itse. Ohjelmasta selviää esimerkiksi, että perussuomalaiset tukee vahvasti kotimaista kirjastojärjestelmää ja haluaa kehittää sitä.
Kotimaisen kulttuurituotannon edistäminen on tärkeää, jotta se säilyttää asemansa nykypäivän globaalissa maailmassa, jossa kansallinen kulttuurituotanto uhkaa helposti jäädä kansainvälisten alan trendien jyräämäksi. Impivaaralle on paikkansa, mutta emme me sulje silmiämme uudeltakaan, kunhan se on hyvää, laadukasta, hyödyllistä, esteettistä tai jotenkin muuten positiivista.
Perussuomalaiset myös tunnustaa taide- ja kulttuuritapahtumien positiivisen vaikutuksen alueiden elinkeinoelämään ja sen kehittämiseen.
Kulttuurisesti tapahtumarikas paikkakunta lisää myös asukkaiden viihtyvyyttä ja elinvoimaa. Kulttuuriturismi ja elämyksien etsiminen ovat kovassa kasvussa.
Perussuomalaisissa useita kulttuurivaikuttajia
Onniselta on myös jäänyt huomaamatta, että perussuomalaisissa vaikuttaa useita kulttuurialalla toimivia tai aiemmin toimineita henkilöitä. Esimerkiksi nykyiseen eduskuntaryhmään kuuluu useampia musiikkia levyttäneitä ja esittäneitä kansanedustajia. Eduskunnan varapuhemies Juho Eerola on edelleen aktiivinen Suuri tuntematon -rockyhtyeensä parissa. Ritva ”Kike” Elomaa on julkaissut musiikkia jo 1980-luvun alussa, ja levytysura on jatkunut 2000-luvulle. Myös edellinen puoluejohtaja, filosofian tohtori Jussi Halla-aho on aikoinaan esittänyt bändissä metallimusiikkia, ja Halla-ahon soittotaidot kitaristina ovat tallella edelleen.
Rockmusiikin parissa mainetta on luonut myös entinen kansanedustaja, psykologi Pertti ”Veltto” Virtanen, joka rokkasi ja levytti jo 1970-luvulla samoissa kokoonpanoissa Juice Leskisen ja Mikko Alatalon kanssa. Kuten tiedetään, myös Alatalo nousi 2000-luvulla kansanedustajaksi.
Musiikkitaiteen puolelta mainittakoon myös musiikin maisteri, musiikkipedagogi Silvia Koski, joka on yksi aktiivisimpia kulttuuripolitiikan toimijoita puolueessa. Koski on perussuomalaisten kunnanvaltuutettu Sauvosta sekä perussuomalaisten puoluehallituksen jäsen.
Vuosina 2003-2007 kansanedustajana toiminut Tony Halme oli taustaltaan showpainija ja kirjailija, ja lisäksi hänellä oli rooleja useissa Hollywood-actionelokuvissa.
Tampereen valtuuston perussuomalaisten ryhmässä aiemmin vaikuttanut yhteiskuntatieteiden tohtori, professori Ilmari Rostila toimii suomalaista ja suomenkielistä kulttuuria edistävän Suomalaisuuden liiton puheenjohtajana.
Maskussa monille tuttua kulttuurihistoriallista kohdetta Louhisaaren kartanoa puolestaan isännöi perussuomalaisten Maskun kunnanvaltuutettu Taito Ylhäinen, joka aloitti politiikassa jo 1970-luvun alussa SMP:n riveissä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Sonja Saarikoski puoluetausta Oskari Onninen Silvia Koski Kulttuuripolitiikka kyselytutkimus Ritva ”Kike” Elomaa Taito Ylhäinen Tony Halme valtion tuki Yle Pertti Virtanen Juho Eerola Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset väläyttää Yle-verosta luopumista: Ohjelmat maksukortin taakse

Yleisradio hyökkää rajusti pelastusalan kimppuun ja tuomitsee koko alan seksuaalisesta häirinnästä – mutta vaatii samalla vaikenemista turvapaikanhakijoiden tekemistä törkeistä seksuaalirikoksista

Ex-toimittajan mielestä Yleisradiossa ei ole agendajournalismia – Leena Meri moittii Yleä yksipuolisista sisällöistä: ”Puututaan enimmäkseen tietyntyyppisiin asioihin”

Yle taikoi valtavan valtiovelan kahdeksi kahvikupiksi, talousprofessorilta vastaveto: ”Jos YLE yksityistettäisiin, jokainen suomalainen saisi vuodessa 100 ilmaista kahvipakettia”

Yle juoksutti esille ekonomistiköörin hehkuttamaan kiristyvää verotusta ja kohoavia elinkustannuksia – Talousprofessori Virén tyrmää: ”Tuhoisa linja talouden vahvistumisen kannalta”

Elinkeinoministeri Wille Rydmanilta iloisia uutisia: Av-tuotantojen kannustinrahoitus jatkuu

Elomaa: Av-tuotantokannustin on sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää