Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa on erittäin tyytyväinen siihen, että työ- ja elinkeinoministeriö on varmistanut audiovisuaalisten tuotantojen kannustinrahoituksen vuoden 2024 talousarvioesityksen puitteissa.

Av-tuotantokannustin auttaa suomalaisia pk-yrityksiä luomaan laadukasta kotimaista sisältöä. Tuotantokannustimen rahoitus on enintään 10 miljoonaa euroa, mutta se ei ole kulu, vaan sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin. Se on yritystoiminnan kasvua luova instrumentti.

– Toimin puheenjohtajana hallitusneuvottelujen kulttuuri, liikunta ja nuoriso -pöydässä. Neuvottelupöytämme nosti luovien alojen potentiaalin vahvasti esille, sisältäen av-alan, kertoo Ritva ”Kike” Elomaa.

– Kannustimen avulla houkutellaan ulkomaisia tuotantoyhtiöitä kuvaamaan elokuvia ja sarjoja Suomessa sekä edistetään kotimaisten elokuvien kansainvälistä rahoitusta ja jakelua.

Kannustin on lisännyt kotimaista draamatuotantoa

Elinkeinoministeri Wille Rydman on todennut olevan hienoa, että Suomi voi jatkaa kotimaisten elokuvien ja sarjojen kansainvälisen menestyksen edistämistä nyt, kun siinä on päästy hyvään vauhtiin. Kansainvälisen näkyvyyden kautta viesti korkeasta osaamisesta sekä luotettavasta toimintaympäristöstä leviää. Myös muut toimialat hyötyvät tästä.

– Tähän on helppo yhtyä. Haluan erikseen kiittää hallitusta, erityisesti valtiovarainministeri Riikka Purraa ja elinkeinoministeri Rydmania aktiivisuudesta asiassa, Elomaa kiittää.

– Erityisesti kotimainen draamatuotanto on kasvanut kannustimen myötä. Kannustin edellyttää ulkomaista rahoitusta, jolloin myös kansainvälinen jakelu varmistuu.

Muun muassa rikossarjat Sorjonen, Kaikki synnit ja Ivalo ovat levinneet laajalti maailmalla. Elokuvista Jalmari Helanderin ohjaama Sisu on saanut miljoonien yleisön, ja sen innoittamana Utsjoelle tulee myös uudenlaisia matkailijoita. Myös Marko Röhrin Metsän tarina, Järven tarina ja Tunturin tarina -dokumenttielokuvat ansaitsevat Elomaan mielestä erityismaininnan upeasta suomalaisesta tuotannosta, jonka av-tuotantokannustin on osaltaan mahdollistanut.

Suomen Uutiset