

LEHTIKUVA
Ylen Jälkidigin raati kävi läpi Metan tulevia yhteisöhuomautuksia journalismin näkökulmasta – katsojille ei kerrottu journalististen sisältöjen olevan olennainen osa huomautuksia
Ylen Jälkidigissä keskusteltiin 8.1. Metan tuoreesta päätöksestä ottaa käyttöön X-viestipalvelusta tutut yhteisöhuomautukset. Koko keskustelun aikana ohjelmassa ei myöskään mainittu yhteisöhuomautus-termiä. Ylen Suomen Uutisille antaman kommentin mukaan kyseinen termi on julkisessa keskustelussa varsin uusi ja tästä johtuen kyseisessä keskustelussa siitä käytettiin hieman eri muotoja.
Yhteisöhuomautukset otettiin käyttöön viestipalvelu X:ssä kesällä 2023. Yhteisöhuomautus jää näkyviin kaikkien X-alustan käyttäjien luettavaksi päivityksen alle.
Viestipalvelu X:llä on aktiivisia käyttäjiä viimeisimpien arvioiden mukaan noin 250-317 miljoonaa. Vertailun vuoksi esimerkiksi Metan Threadsilla on noin 275 miljoonaa käyttäjää ja Blueskyllä noin 16-17 miljoonaa käyttäjää.
Yle Areenan Jälkidigiä koskeva esittelyteksti puolestaan kertoo, että ”Jälkidigiraati avaa sinulle digitaalisen maailman kuulumiset. Blogit, some, kansainväliset teknojätit, tietoturva, älytekniikka.”
Miksi kuka tahansa voi kirjoittaa yhteisöhuomautuksia?
X:n sivuilla perustellaan yhteisöhuomautusten käyttöä. Esimerkiksi usein kysyttyä -osiosta löytyi kysymys: “Miksi kuka tahansa voi kirjoittaa yhteisöhuomautuksia, eivätkä vain asiantuntijat?”
Vastaus kuuluu näin:
– Uskomme, että tavallisilla ihmisillä on merkittävät valmiudet havaita mahdollisesti harhaanjohtavia väittämiä ja lisätä niihin hyödyllistä kontekstia. Monet internetin kollaboratiivisista sivustoista ovat menestyneet ilman asiantuntijavetoisuutta – esimerkiksi Wikipedia. Vaikka ne eivät ratkaise kaikkia ongelmia, tutkimukset ovat osoittaneet crowdsourcing-mallisten ratkaisujen potentiaalin internetin harhaanjohtaviin sisältöihin puuttumisessa osana laajempaa työkalupakkia.
– Liitteeksi on linkitetty esimerkiksi crowdsourcing-tutkimuksia. Esimerkiksi John Templeton Foundationin rahoittamassa Scaling up fact-checking using the wisdom of crowds -tutkimuksessa (Allen, Arechar, Pennycook ja Rand 2021) analysoitiin Facebookin uutisvirran faktantarkistusta. Muut crowdsourcing-tutkimuslinkit löytyvät täältä.
Tekoälyohjelma Perplexcityn mukaan crowdsourcingin yleisin ja suositeltavin suomennos on joukkoistaminen.
Olennainen jäi kertomatta
Suomen Uutiset kiinnitti huomioita keskustelun sisältöön, sillä kyseisessä jaksossa käytiin läpi Metan yhteisöhuomautusten käyttöönottoa journalismin painoarvon näkökulmasta. Ohjelmasta sai sen käsityksen, että journalistisilla sisällöillä ei ole sijaa uudessa toimintamallissa.
Ohjelman keskustelijat tai sen juontaja eivät kertoneet katsojille, että yhteisöhuomautuksissa on olennaista juuri journalistisen sisällön lisääminen huomautukseen.
Esimerkiksi X:ssä yhteisöhuomautus tulee siis näkyviin julkaisun alle, ja sitä klikkaamalla näkee, mistä julkaisu on saanut huomautuksen. Huomautuksen olennainen on osa on journalistisen sisällön liittäminen perusteluun.
Koko keskustelun aikana ei ohjelmassa myöskään mainittu yhteisöhuomautus-termiä.
Suomen Uutiset pyysi kommenttia Yleltä
Kommentointipyyntöön vastasi Ylen aamun Prime time -toimituksen päällikkö Tuomas Ferm.
– Jälkidigissä, kuten muissakin Jälkiraadeissamme, käsitellään viikoittain useita eri ajankohtaisia aiheita. Jälkidigi on nopeatempoinen keskusteluosio, jossa aiheita kommentoidaan mahdollisimman monipuolisesti. Perinpohjaisesti kaikkia mahdollisia näkökulmia ja termejä ei ehditä käsitellä tai avata. Tärkeintä on, että katsojat ymmärtävät, mistä on kyse.
– Kyseisessä Jälkidigissä yhtenä aiheena oli erilaisten sosiaalisen median alustojen tilanne tällä hetkellä. Yhteisöhuomautus oli siten vain osa laajempaa keskustelua. Siitäkin huolimatta sen perusperiaatteet tuotiin selkeästi esille ja varsinaista asiaa avattiin tavallisen katsojan näkökulmasta riittävästi. Kyseinen termi on julkisessa keskustelussa varsin uusi, ja tästä johtuen kyseisessä keskustelussa siitä käytettiin hieman eri muotoja.
Heli-Maria Wiik
Artikkeliin liittyvät aiheet
- crowdsourcing Jälkidigiraati Bluesky Jälkidigi Tuomas Ferm viestipalvelu X Threads yhteisöhuomautus Meta Joukkoistaminen Journalismi Yle
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomen ilmastotoimien ”romahdus” perustui Marinin hallituksen aikaiseen dataan ja vihreän konsulttifirman arvioon nykyhallituksen toimista

”Viikon itsejauhotus” – entinen ilmastoministeri Ohisalo pöyristeli Suomen romahdusta ilmastotoimissa hänen omalla ministerikaudellaan

Veronika Honkasalolla heikko päivä – ensin Adlercreutz syytti pödyn puhumisesta, seuraavaksi mäjähti Twitterin yhteisöhuomautus

Ylikomisario Taponen pakeni Twitteristä – huomautus harhaanjohtavien tietojen levittämisestä oli liikaa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Hallitus korjaa terveydenhuoltoa: Silmälääkärille pääsee nyt helpommin ja silmälasien uusimisesta tulee monelle halvempaa
Aikaisemmin optikot eivät ole voineet määrätä silmälaseja henkilöille, joille on tehty silmäleikkaus, vaan asiakas on jouduttu ohjaamaan silmälääkärin vastaanotolle. - Muutos lyhentää jonoja silmälääkäreille ja on tervetullut tilanteessa, jossa silmälääkäreistä on pula valtakunnallisesti, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Purra: Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa tai äärioikeistolaista – ”Tilastot kertovat armottomasti, kuinka ulkomaalaisväestö lisääntyy ja kasvaa, suomalaisväestö ei”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra listaa X:ssä, miksi puolue puhuu niin paljon Suomen demografisista muutoksista.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Iranilaisjohtaja käynnisti varainkeruun Trumpin ja Netanjahun salamurhaa varten: ”Tätä tehdään Euroopassa 10–20 miljoonalla dollarilla”
Kovan linjan iranilainen islamistijohtaja Abdolmajid Kharaghaani on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa varainkeruukampanjasta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tappamiseksi. Myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin pää on pölkyllä - hänelle vaaditaan teloitusta Iranin valtionmediassa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää