
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
PS ARKISTO
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on jättänyt eduskunnassa toimenpidealoitteen, jossa hän ehdottaa, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin, jotka johtavat Suomen irtautumiseen Ottawan sopimuksesta, oman kansallisen miinantuotannon aloittamiseen ja sitä kautta Suomen puolustuksen vahvistumiseen.
Tiedotusvälineissä on uutisoitu, kuinka Euroopan eri maissa Venäjää epäillään räikeistä sabotaaseista ja epäsuorista vaikuttamisyrityksistä. Tämän vuoden aikana Venäjän todistetut ja epäillyt hybridihyökkäykset Eurooppaa vastaan ovat kiihtyneet. Korkea-arvoinen Nato-viranomainen on kuvaillut aiemmin tänä vuonna venäläisagenttien palkkaavan paikallisia tekijöitä tekemään sabotaasirikoksia puolestaan.
– Uhan kuvaillaan olevan kasvava. Sabotaasia on tapahtunut ainakin viimeisen puolen vuoden ajan, sanoo kansanedustaja Sanna Antikainen.
Venäjä onkin toteuttanut ”röyhkeää” sabotaasioperaatiota sotilasliitto Naton jäsenmaissa. Kohteena ovat olleet erityisesti Ukrainan aseavun toimitusreitit ja niistä päättävät poliitikot. Venäjän hybridisodankäynti on eskaloitunut ja levinnyt puolen vuoden aikana ”ennennäkemättömällä” tahdilla.
Antikainen muistuttaa, että vaikka Suomi ratifioi Ottawan jalkaväkimiinat kieltävän sopimuksen vuonna 2011, on huomattava, että kaikki suvereenit valtiot sitoumuksia tehdessään pidättävät itsellään myös oikeuden harkita asiaa uudelleen tilanteen muututtua.
– Tiedotusvälineistä on voinut lukea, että joidenkin asiantuntijoiden mukaan aikoinaan kansainvälinen paine johti sopimukseen liittymiseen, mikä taas aiheutui virheellisestä tulkinnasta siitä, miten Suomi jalkaväkimiinoja käytännössä käyttäisi. Suomi oli myös joidenkin teorioiden mukaan kyvytön puolustamaan omaan maantieteeseen soveltuvien erityisratkaisujen tarpeellisuutta, Antikainen harmittelee.
Kansainvälisissä piireissä levisi tuolloin vääriä mielikuvia Suomen puolustustaisteluista menneisyydessä, ja mielikuvat maastoon holtittomasti kylvetyistä lapsien jalkoja silpovista jalkaväkimiinoista eivät Suomen kohdalla ole pitäneet eivätkä pidä paikkaansa.
– Suomessa jalkaväkimiinoja käytettäisiin vain osana Suomen puolustusta vihamielistä sotilaallista hyökkäystä vastaan. Jalkaväkimiinat olisivat niin tarkoin sijoitettuja ja kartoitettuja, ettei niihin törmäisi kuin Suomeen hyökkäävä vihollinen. Osana sotilaallista puolustusta Suomi käyttäisi jalkaväkimiinoja hyökkääjän etenemisen estämiseksi, Antikainen täsmentää.
– Ottaen huomioon Suomen yli 1 300 kilometrin pituinen Venäjän vastainen raja ja Ukrainassa toteutuva Venäjän käyttämä massamainen jalkaväen käyttö ovat jalkaväkimiinat tehokas keino torjua laajamittaista hyökkäystä ja estää kustannustehokkaasti hyökkääjän eteneminen muiden puolustuksellisten keinojen tukena.
Ottawan sopimus haitannut suuresti Ukrainaa
Antikainen huomauttaa, että Venäjä itse ei ole Ottawan sopimuksen osapuoli ja se on käyttänyt jalkaväkimiinoja Ukrainassa traagisin seurauksin.
– Käytännössä Venäjän jalkaväkimiinat ovat haitanneet suuresti Ukrainan puolustuksen yrityksiä saada Venäjän oikeudettomasti itselleen valtaamia alueita takaisin Ukrainalle itselleen. Yksipuolisen Ottawan sopimuksen aiheuttamat rajoitteet ja haitat Ukrainan puolustustaistelulle ovat Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen tulleet käytännössä näkyviksi viimeisten lähes kolmen vuoden aikana.
Suomella on 1 300 kilometrin pituinen Venäjän vastainen raja puolustettavana.
– On huomattava, että Suomen raja on myös EU:n ja Naton Venäjän vastainen ulkoraja, jonka puolustussuunnittelusta ja käytännön puolustuksesta Suomi on vastuussa – liittolaistensa avustuksella, Antikainen muistuttaa.
– Nyt on ryhdyttävä pikaisesti toimenpiteisiin, jotta Suomi saadaan irti Ottawan sopimuksesta ja saadaan oma kansallinen miinantuotanto aloitettua. Näin saadaan rakkaan isänmaamme puolustusta vahvistettua.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Viikon suosituimmat
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Lue lisää
Lue lisää