Artikkeli kuva

Black Lives Matter -mielenosoitus. Kuva: PDBVerlag, Pixabay.

Aktivistien tilipäivä – väärillä väitteillä ratsastava Black Lives Matter takoi puolessa vuodessa 10 miljardia dollaria

06.01.2021 |14:29

Vuoden 2020 tuottoisin bisnes saattoi hyvinkin olla rasismin vastustaminen. Niille jotka erehtyivät vastustamaan rasismia ilmaiseksi, näyttää mallia yhdysvaltalainen Black Lives Matter -liike. Se keräsi yli 10 miljardia dollaria reilun puolen vuoden aikana.

Yhdysvaltalainen Black Lives Matter -järjestö kertoo keränneensä lahjoituksina noin 10,6 miljardia dollaria keväästä lähtien. Summa vastaa noin 8,6 miljardia euroa. Asiasta uutisoi The Economist -lehti.

Vuonna 2013 perustettu BLM-järjestö kertoo toimintansa tavoitteeksi mustiin kohdistuvan väkivallan ja erityisesti poliisiväkivallan vastustamisen. Keväällä minnesotalaisen George Floydin kuolema pidätystilanteessa sai lahjoittajat liikkeelle.

Tilastot poliisiväkivallasta eivät juurikaan tue Black Lives Matter -liikkeen väitteitä, mutta hyvässä markkinoinnissa faktoilla ei ole väliä, vaan tunteet ratkaisevat. Julkkikset, suuryritykset ja kärkipoliitikot rynnistivät tukemaan liikettä ympäri maailman – myös Suomessa.

Poliitikot tukevat, julkkikset ja suuryritykset lahjoittavat – lahjoitusvaroja käytetään mm. väkivaltaisten mellakoitsijoiden pidätystakuisiin

Suuryrityksistä esimerkiksi teknologiayhtiöt Amazon ja Microsoft rahoittavat suoraan BLM:aa.

Liikkeen rahoittajina ja tukijoina on myös useita julkkiksia sekä eturivin poliitikoita. Suomessa esimerkiksi poliisiasioista vastaavat sisäministeri Maria Ohisalo on kertonut tukevansa liikettä. Samoin on kertonut pääministeri Sanna Marin.

Ryhmä on kannattanut laajasti esimerkiksi poliisin rahoituksen katkaisemista.

Johtuen hajautetusta luonteestaan BLM-liikkeen toiminnasta on vaikeaa muodostaa kovin selkeää kokonaiskuvaa. “BLM” ei esimerkiksi ole rekisteröity tuotemerkki, jonka käyttöä voitaisiin rajoittaa.

BLM-liikehdintään liitetyillä lahjoitusrahoilla on kuitenkin mm. maksettu väkivaltaisten mellakoitsijoiden pidätystakuita.

Kun Minnesotan BLM-mellakat alkoivat, kehotti esimerkiksi tuleva varapresidentti Kamala Harris seuraajiaan maksamaan pidätettyjen takuut. Lahjoituksia tulikin lopulta niin runsaasti, että niillä onnistuttiin vapauttamaan myös mm. yksi epäilty tappaja sekä yksi epäilty raiskaaja ja kidnappaaja.

Kumpikaan tapauksista ei edes liittynyt Floydin kuolemasta alkaneisiin “rauhanomaisiin mielenilmauksiin”, joiden omaisuusvahingot yksin Minnesotassa ovat nousseet jo yli 200 miljoonaan dollariin.

Yhteensä Floyd -mellakoissa kuoli ainakin 19 ihmistä eri puolilla Yhdysvaltoja.

BLM:n väitteet huuhaata

Floyd oli mustaihoinen ja tapauksessa Floydia kuristanut poliisi taas valkoihoinen.

Poliisiväkivaltaa Yhdysvalloissa tutkineet tutkijat ovat yrittäneet turhaan kertoa, että poliisiväkivallan ilmiö maassa ei selity erityisemmin rasismilla.

Tilastot eivät yksinkertaisesti tue BLM:n väitteitä. Esimerkiksi pidätystilanteiden kuolemantapauksia tutkineet tutkijat huomasivat, että sen enempää tappavaa voimaa käyttäneen poliisin kuin uhrinkaan ihonvärillä ei ollut mitään tilastollista yhteyttä.

Sekä mustat että valkoiset poliisit käyttivät tappavaa voimaa saman verran ja samanlaisissa tilanteissa – mukaan lukien tilanteet, joissa voimankäytön kohde edusti jotakin etnistä vähemmistöä.

Yleisin poliisin tappama väestöryhmä Yhdysvalloissa on valkoihoinen mies. Yleisin vankeinhoitojärjestelmän piirissä oleva väestöryhmä taas on mustaihoinen mies.

99.8% tapauksista joissa aseeton mustaihoinen kuolee Yhdysvalloissa ei liity mitenkään yhteenottoihin poliisin kanssa.

Rakenteellinen rasismi henkirikoksissa yleensäkään ei näy kovin selkeästi, sillä tyypillisesti henkirikoksissa tekijä ja uhri ovat samaa ihonväriä. Niissä tapauksissa joissa näin ei ole, mustaihoiset ovat jonkin verran yliedustettuina – tosin henkirikosten tekijöinä, eivät uhreina. Sama tilastollinen yliedustus on havaittavissa myös FBI:n viharikostilastoissa.

Aktivistien tilipäivä

Huolimatta faktoista kiistatonta on kuitenkin se, että BLM-liikkeen aktivistit istuvat nyt melkoisen rahavuoren päällä. Loputon mediarummutus mustaihoisia murhaavista valkoihoisista tappajapoliiseista teki tehtävänsä. Ja kun tunne ja tilastot tappelevat, tunne yleensä voittaa.

Mutta mitä ihmettä liike oikein aikoo 10 miljardilla dollarilla tehdä? Mihin kaikki rahat oikein menevät?

Vastaavalla summalla pyörittäisi esimerkiksi Suomen puolustusvoimia muutaman vuoden ajan. Tai laukaisisi 18 kertaa SpaceX-raketin avaruuteen.

Tosiasiassa BLM:n valtavien rahavirtojen loppusijoituksesta ei tiedetäkään kovin paljoa. Yksi asia on kuitenkin selvää: aktivisteilla on nyt tilipäivä.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Elokapinan kieltämistä ajavasta kansalaisaloitteesta tuli megahitti – aloitteen tekijöiden mukaan suursuosio lähettää selkeän viestin: ”Kansa ei enää hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa”

28.09.2024 |20:08

Uusimmat