Opiskelijoiden asumistuen siirto Kelalle ohjaa opiskelijoita pois edullisista kimppakämpistä, joissa asumisen tukeminen olisi yhteiskunnalle halvinta, kirjoittaa Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola blogillaan.

Muutos ohjaa opiskelijat vuokraamaan yksiöitä ja jopa kaksioita, joihin asumistukea saa hankaluuksitta ja paljon enemmän kuin ennen. Samalla kysyntää ohjautuu pois isoista yhteiskäytössä olevista vuokra-asunnoista, joita on hyvin tarjolla, kohdistumaan pieniin vuokra-asuntoihin, joista on pulaa, Metsola kirjoitti.

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen vastasi tiedotteessa Metsolan arvosteluun, että ”Kela on käynnistänyt sosiaaliturvan uudistamiseen liittyvän valmistelun siitä, miten sosiaaliturvaa yhdenmukaistetaan. Yksi kohde on yhtenäisen perhekäsitteen käyttäminen eri etuuksissa. Lopulta kaikki on kiinni lainsäätäjistä, joiden tahtoa Kela etuuksien osalta toimeenpanee.”

Kela maksoi vuonna 2016 asumistukia 1,9 miljardia euroa. Summa on 11 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Ruokakuntia, jotka saivat yleistä asumistukea, oli vuoden 2016 lopussa 267 400, ja määrä oli ennätyksellisen suuri. Kelan mukaan sen maksamien asumistukien piirissä oli vuoden lopussa lähes 860 000 henkilöä.

– Kun asumistuesta keskustellaan, kysymys on todella suuren mittaluokan asiasta. Niin käytettyjen yhteiskunnan varojen, tuesta riippuvaisten henkilöiden lukumäärän kuin asuntomarkkinoiden tasapainonkin kannalta, Metsola toteaa blogillaan.

Metsolan mukaan toistaiseksi on jäänyt vähälle huomiolle se, että yleisen asumistuen vinouttava ja edullisten asumismuotojen etsimistä vähentävä vaikutus ei koske pelkkiä opiskelijoita.

– Se koskee kaikkia yksin asuvia yleistä asumistukea saavia suomalaisia. Ruokakunta-käsitteen vanhanaikainen ymmärtäminen käytännössä estää heidänkin asumisensa sekä heille itselleen että yhteiskunnalle edullisissa kimppakämpissä, vaikka omaa halua olisi. Ei ihme, että asumistukikulut kasvavat huimaa vauhtia.

Suomen Uutiset