Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen julkaisi lauantaina 22.10.2017 kannanoton tuulivoimalle syydettävästä miljardin euron lisätuesta kaikkien aikaisempien tukien päälle. Hakkarainen kysyi, miksi siniset tukevat hallitusohjelman vastaisesti tällaista veronmaksajien rahojen haaskausta. Sinisten kansanedustaja Kaj Turunen vastasi tiedotteessaan Hakkaraiselle tavalla, joka ei ole kansanedustajan arvolle sopivaa. Puoluetyömies Matti Putkonen täsmentää tässä avoimessa kirjeessä, mistä asiassa on kyse.

Sipilän hallituksen hallitusohjelmassa sovittiin 2015 seuraavaa: ”Hallitus on sitoutunut vuodelle 2030 päätetyn ilmasto- ja energiapaketin markkinaehtoiseen toteuttamiseen. Teollisuuden kansainvälinen kilpailukyky ja hiilivuodon torjunta ovat ilmastopolitiikan keskeisiä lähtökohtia. Komission esitystä ei voida toteuttaa markkinaehtoisesti. Esitys vaarantaisi teollisuutemme kilpailukyvyn sekä kiihdyttäisi EU:ssa edelleen suomalaisen teollisuuden ulosliputusta, hiilivuoto kiihtyisi EU:n sisällä.  Uusiutuvan energian lisääminen ja EU:n suuntaviivat täyttävä tuki perustetaan teknologianeutraalisuuteen ja taloudelliseen edullisuusjärjestykseen.”

Hyvä Kaj,

Mikset tunnusta faktoja – vai ovatko kepulaiset onnistuneet vetämään Sinut retkuun tässäkin asiassa? Useat energia-alan asiantuntijat ovat todenneet, että TEM:n esitys uusiutuvien tukipaketiksi on käytännössä tukea ainoastaan tuulivoimalle. Energiateollisuus ry:n asiantuntijan Antti Kohopään mukaan TEM:n mallissa tosiallisesti ainoastaan tuulivoimalla olisi mahdollista pärjätä tukikisassa, esimerkiksi vesivoima on suljettu pois. Vesivoima on uusiutuvista energiamuodoista edullisin ja teknologianeutraalein.

Nyt ollaan lapioimassa noin miljardi euroa lisätukea nykyisen vuotuisen 300 miljoonan tuulivoimatuen päälle. Pekkarisen leipomien sitovien syöttötariffisopimusten pohjalta tämä rahastus jatkuu 12 vuotta eli hintalappu on 3,6 miljardia euroa. Tämän yhteensä lähes 5 miljardin euron tuulivoiman tukipaketin johdosta hallitus joutuu leikkaamaan esim. lääkekorvauksia ja muita sosiaaliturvan etuja.

Hyvä Kaj,

TEM:n nykyinen esitys uusiutuvien tuotantomuotojen tukipaketiksi ei ole hallitusohjelman mukainen siksi, koska sitä:

  1. a) ei toteuteta markkinaehtoisesti,
  2. b) eikä sitä toteuta taloudellisen edullisuusjärjestyksen mukaan.

Esitys takaa ainoastaan miljardien eurojen tasaisen virran veronmaksajien taskusta tuulivoimasijoittajien taskuun. Miljardien eurojen tuella veronmaksajien piikkiin saadaan olematon vastine, tuulivoimalla jättituilla saadaan tuotettua ainoastaan 2-3 % sähköstämme.

Perussuomalaisten vaatimuksesta energia- ja ilmastostrategian keskeiseksi osaksi liitettiin selvitystyö tuulivoimaloiden infraäänen terveysvaikutuksista. Sovittiin tehtäväksi tutkimus infraäänen leviämisestä, laajuudesta ja voimakkuudesta sekä näiden terveysvaikutuksista ihmisiin ja tuotantoeläimiin. Edelleen sovittiin, että uusiutuvien tuotantotukien lainvalmistelua ei edes aloiteta, ennen kuin puolueeton kaksivaiheinen terveystutkimus on valmistunut.  Tuulivoiman tulevaisuus, mahdollisine tukijärjestelmineen, piti ratkaista vasta perusteellisen terveysvaikutustutkimuksen jälkeen.

Perussuomalaisten ministeriryhmän kannan julkisti ulkoministeri Timo Soinin Maaseudun Tulevaisuuden vieraskolumnissaan 2.12.2016: ”Valtion ei tule tukea terveydelle vaarallista tuotantoa”.

Ministeriryhmänne on suostunut tekemään uusiutuvien energiamuotojen lakipaketin, vaikka tuulivoiman terveysvaikutustutkimukset ovat pahasti kesken. Miksi?

Hyvä Kaj,

Sinä ja muut nykyisen eduskuntaryhmän jäsenet saitte äänestäjiltä valtakirjan, kun lupasitte vaaliohjelmassa muun muassa lopettaa tuulivoimatukien syytämisen veronmaksajan piikkiin. Faktat olisi syytä pitää kirkkaana mielessä eikä kannattaisi vastoin faktoja perusteetta syytellä nykyisiä suoraselkäisiä perussuomalaisia kansaedustajia valehtelijoiksi.

Ystävällisin terveisin, 
Matti Putkonen