Bergbom ja Vigelius vasemmisto-opposition talouspuheista: “Käykö teille mikään leikkaus?”
Hallituksen budjettiriihen valmistuttua hallituksen ja opposition riveissä on käyty kiivasta vääntöä valtiontalouden tilasta, velkaantumisesta ja sen syypäistä.
Perussuomalaisten kansanedustajat Miko Bergbom ja Joakim Vigelius kritisoivat voimakkaasti oppositioedustajien kommentteja, joista heidän mukaansa puuttuu sekä ymmärrys valtion talouden tilanteesta että ‘’haluttomuus sopeuttaa ylipaisunutta julkista hallintoa.
”Annoitte menojen paisua kykenemättä säästämään mistään’’
Muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtajuutta tavoitteleva kansanedustaja Minja Koskela arvostelee hallitusta siitä, että se ‘’ottaa enemmän velkaa kuin Marinin hallitus pahimman koronavuoden jälkeen.’’
– Mutta vaikeahan sitä on perustella, joten syytetään omasta budjetista Marinia, Koskela kirjoittaa viestipalvelu X:ssä:
Yksi hallituksen laiskimmista spinnauksista: edellinen hallitus olisi velkaantunut 4mrd enemmän. Tosiasiassa hallitus ottaa enemmän velkaa (12,2mrd) kuin Marinin hallitus pahimman koronavuoden jälkeen. Mutta vaikeahan sitä on perustella, joten syytetään omasta budjetista Marinia.
— Minja Koskela (@minjakoskela) September 3, 2024
Perussuomalaisten Vigelius vastasi Koskelalle viitaten valtiovarainministeriön materiaaliin, joka kuvaa valtion alijäämien paisumista vuosina 2019–2025.
– Kun punavihreä hallitus aloitti, Suomi velkaantui enää vain noin 2 miljardia euroa vuodessa. Kun te lopetitte, vuotuinen velkaantuminen oli noussut pysyvästi yli 10 miljardin euron, Vigelius kirjoittaa X:ssä.
Kun punavihreä hallitus aloitti, Suomi velkaantui enää vain noin 2 mrd. euroa vuodessa.
Kun te lopetitte, vuotuinen velkaantuminen oli noussut pysyvästi yli 10 mrd. euron.
Miksi? Koska ao. kuvion mukaisesti annoitte menojen paisua kykenemättä säästämään likimain mistään. pic.twitter.com/ajMZOS22mG
— Joakim Vigelius (@joakimvigelius) September 3, 2024
– Miksi? Koska annoitte menojen paisua kykenemättä säästämään mistään.
Koskelan mukaan hallitus syyttelee Marinin hallitusta omista alijäämistään.
– Ottakaa nyt edes vähän vastuuta.
Vigeliuksen mukaan ‘’kukin hallitus perii valtiontalouden tilan edeltäjiltään’’.
– Yksi perii sen edeltäjiltään tasapainoisena. Toinen taas pahasti alijäämäisenä menojen paisumisen sallineilta ja säästöt laiminlyöneiltä edeltäjiltään.
– Parhaamme teemme, ettemme jättäisi sitä yhtä huonoon jamaan.
Bergbom SDP:n Razmyarille: ”Eikö mikään käy?”
Myös SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar arvostelee useita eri hallituksen leikkauskohteita viestipalvelu X:ssä.
Nopeasti katsottuna:
– ammatillisesta koulutuksesta 120milj
– kehitysyhteistyöstä 135milj
– kotoutumiskorvauksista 60milj
– sotejärjestöiltä 80milj
– taiteelta ja kulttuurilta 17,4milj
– nuorisotyöltä 4milj#arvovalintoja #budjettiriihi #koulutuslupaus— Nasima Razmyar (@NasimaRazmyar) September 3, 2024
– Razmyar arvostelee sosiaalisessa mediassa hallituksen leikkauksia esimerkiksi kehitysapuun, maahanmuuttajien kotoutumiskorvauksiin sekä taiteeseen ja kulttuuriin. Herää kysymys, onko olemassa ainuttakaan leikkausta, jota Razmyar kannattaisi – vai onko hänestä mukavaa vain jakaa velkarahaa joka suuntaan?
– Ensimmäinen vuosi eduskunnassa on osoittanut, että vanhat valtapuolueet ovat liian riippuvaisia kaiken maailman etujärjestöistä, joiden pillin mukaan tanssitaan, kun joku edunvalvoja jyrähtää. Käy mahdottomaksi pelastaa hyvinvointivaltio, jos mikään leikkaus ei käy, toteaa Miko Bergbom.
Rahanjaon aika on ohi
Vigelius ja Bergbom lähettävät terveisiä oppositiolle, ‘’jonka elämäntyö politiikassa on näyttänyt perustuvan lähinnä velkarahan jakamiseen ja äänestäjien lahjomiseen.
– Nyt on ymmärrettävä, että enää emme elä maailmassa, jossa velkaraha on ilmaista eikä velkoja tarvitse maksaa takaisin. Valtion korkomenot ovat moninkertaistuneet, väestö vanhenee vuosi vuodelta eikä talouskasvua ole ollut 16 vuoteen.
– Tätä menoa nuorilla ja tulevilla sukupolvilla ei ole hyvinvointivaltiota. Päättäjien on herättävä todellisuuteen ja otettava itseään niskasta kiinni. Opposition on alettava esittämään vaihtoehtoisia keinoja pelkän ‘’ei käy’’ -politiikan sijaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Sanna Marinin hallitus Minja Koskela Joakim Vigelius Miko Bergbom valtiontalous hyvinvointi Nasima Razmyar Alijäämä leikkaukset Velkaantuminen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita