

LEHTIKUVA
Bloomberg: EU myöntämässä Trumpilla olleen syyt irtautua Maailman kauppajärjestö WTO:sta Kiinan protektionismin vuoksi
Uutistoimisto Bloomberg on nähnyt ensi viikolla julkaistavan EU:n kauppastrategian luonnoksen. Luonnoksessa myönnetään Yhdysvalloilla olleen aiheelliset huolet saada kauppakiistat ratkotuksi Maailman kauppajärjestö WTO:n kautta. EU haluaa Yhdysvaltain tavoin tarkistaa WTO:n toimintatavat.
Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trump kieltäytyi nimittämästä uusia yhdysvaltalaisjäseniä kauppaorganisaation tuomioistuimeen vanhojen jäsenten virkakauden päätyttyä. Samalla WTO:n vajaamiehitys merkitsi samalla elimen kansainvälisten kauppariitojen tuomiovallan katoamista.
Tällä tavoin Yhdysvaltain ja Kiinan kauppakiistoihin ei ollut tuomaria. Tämä mahdollisti kauppasodan esimerkiksi tullien muodossa.
Kiinan valtiokapitalismi huolettaa EU:ta
Kiinan valtiokapitalismi nojaa protektionistisiin seinämiin. Kiina ei avaa talouttaan vapaalle kilpailulle ja suojaa lukuisia valtio-omisteisia yrityksiä. Kiina voi esimerkiksi määrätä sen omistamien pankkien myöntämään rahoitusta niin ikään Kiinan valtion omistamille yrityksille.
EU on havainnut, että globaalin talouden vinoumia muodostuu, kun kaikki kansainvälisen kaupan pelurit eivät pelaakaan samoilla säännöillä. EU haluaa sitouttaa Kiinan noudattamaan vapaan markkinatalouden pelisääntöjä. Unioni uskoo sen onnistuvan helpommin yhteisessä läntisessä rintamassa.
EU kiirehti viime vuoden lopulla solmimaan kiistanalaisen investointisopimuksen Kiinan kanssa. Sopimuksen kritisoijat huomauttavat Kiinan ihmisoikeustilanteesta ja demokratian vapaudesta.
Kiina nousee – EU:n merkitys vähenee
Kiinan talouden koko ei EU:n mukaan enää ole tasapainossa maan suhtautumiseen markkinatalouden kanssa. Kiinan WTO-jäsenyys ei ole muuttanut Kiinan valtiokapitalismia riittävästi kohti vapaata markkinataloutta.
EU alleviivaa unionin ulkopuolisen maailman tuottavan 85 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta vuonna 2024. Kiinan talouden on arvioitu kasvavan edelleen lähes viiden prosentin vuosivauhtia seuraavan kymmenen vuoden aikana. Se merkitsee yhä suurempaa osuutta maailman tuotannosta.
EU toivoo Yhdysvaltoja takaisin WTO:hon neuvottelemaan järjestön uudistuksista.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pystyykö Biden pitämään kiinni lupauksistaan, kuten edeltäjänsä?

Euroalueen talous jäämässä taas Yhdysvaltain ja Kiinan toipumisesta jälkeen – kaksoistaantuma häämöttää

Euroopan komission puheenjohtaja von der Leyen myöntää viimein: EU:n rokoteohjelmassa on tehty virheitä

Biden romuttaa Trumpin aikaansaannoksia – sekä muuri että deregulaatio saavat kaatua

Informaatiosotaa? Kiina hyllytti BBC:n

Rahaa painetaan – riski inflaatiosta ja korkojen noususta kasvaa

Mepit siirsivät murskaluvuin hosutun EU:n ja Kiinan välisen kauppasopimuksen pakastimeen

Donald Trump läksytti Saksaa energiariippuvuudesta Venäjään – Helsingin Sanomat väitti perään Trumpin olevan Euroopalle suurempi ongelma kuin Venäjä
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.