

Yhdysvalloissa yhteiskunnallisen ilmapiirin väitetään muuttuneen jo nyt vapaammaksi Donald Trumpin voiton myötä. / LEHTIKUVA
Ekonomistit: Poliittinen korrektius johtaa informaatiokatoon
Kun ihmisiltä kysytään mielipidettä poliittisesti herkkiin asioihin, he vastaavat eri tavoin riippuen siitä, tietävätkö tai arvelevatko he oman henkilöllisyytensä käyvän ilmi joko kollegoilleen tai tutkimuksen tekijälle.
Tästä seuraa, että julkinen keskustelu tai tiedonsiirto ei ole niin informatiivista ja totuudenmukaista kuin se voisi olla.
Näin väittää joukko taloustieteilijöitä, jotka tutkivat poliittisen korrektiuden ja sosiaalisen imagon yhteyttä kokeellisesti. Luca Braghierin kollegoineen tekemän tutkimuksen tulos julkaistiin American Economic Review -lehdessä, joka tunnetaan lyhenteellä AER. Se kuuluu ekonomistien ja taloustieteilijöiden korkealle arvostamiin tiedejulkaisuihin.
Tutkimuksen tulos tuskin varsinaisesti yllättää ketään, koska se tuntuu vain vahvistavan yleisen arkikäsityksen siitä, että odotukset poliittisesta korrektiudesta ohjaavat ja suitsivat mielipiteen ilmauksia, tiedonvälitystä ja sitä kautta myös päätöksentekoa ja lainsäädäntöä.
Voivat selittää konservatiivipuolueiden vaalimenestystä
AER:ssä julkaistu artikkeli keskittyy nimenomaan akateemisessa ympäristössä elävien koehenkilöiden alttiuteen ”sensuroida” ilmaisujaan. Tutkimuksen tehneet taloustieteilijät keräsivät aineistonsa kahdessa tunnetussa yhdysvaltalaisessa opinahjossa eli Kalifornian yliopiston kahdelta kampukselta San Diegossa ja Santa Barbarassa.
Opiskelijoille esitettiin kirjallisia kysymyksiä, ja samalla heille annettiin vihjeitä siitä, näkevätkö vastaajien opiskelijatoverit vastaajan nimen tai pystyisikö vastaajan henkilöllisyyden arvaamaan jollakin tavoin.
Opiskelijoille esitetyt väittämät ja kysymykset koskivat muun muassa maahanmuuttoa, sen rajoittamista, transsukupuolisuutta, DEI-politiikan tarpeellisuutta, turvallisia tiloja ja vastaavia asioita.
Kyselytutkimuksen tulosten tilastollisen analysoinnin lisäksi taloustieteilijät tukeutuivat myös ns. signalointiteoriaan ja peliteoriaan. Taloustieteilijöiden lopputulema julkisen keskustelun informaatiokadosta voisi osaltaan selittää esimerkiksi sen, että populistisina pidetyt konservatiivipuolueet saavat vaaleissa odotettua enemmän ääniä.
Poliittisen korrektiuden yhteiskunnalliset ja taloudelliset vaikutukset pysynevät vielä pitkään ajankohtaisina tutkimusaiheina, vaikka muun muassa Yhdysvalloissa yhteiskunnallisen ilmapiirin väitetään muuttuneen jo nyt vapaammaksi Donald Trumpin voiton myötä. Monet eurooppalaiset poliittiset päättäjät taas olisivat valmiita kiristämään esimerkiksi somealustojen moderointiperusteita.
Lähde: Braghieri, Luca et al: Political Correctness, Social Image, and Information Transformation, American Economic Review 2024, 114(12)
Mai Allo
Artikkeliin liittyvät aiheet
- peliteoria signalointiteoria American Economic Review informaatiokato Luca Braghieri oikeistopopulistit DEI taloustiede turvallinen tila konservatiivit maahanmuuton rajoittaminen Transsukupuolisuus Poliittinen korrektisuus Donald Trump maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Maailmankuulu konsulttijätti väitti pitkään DEI:n lisäävän yritysten kannattavuutta – uusi tutkimus tyrmää väitteen, joka oli woken kovinta ydintä

Jarkko Tontin Hamasin hyödylliset idiootit -kirjoitus todentaa neutraaliksi naamioidun journalismin seuraukset

Kulttuurien sota kiihtyy USA:ssa: Trumpin kannattajat saivat tarpeekseen wokesta ja perustivat oman nettikaupan

Saksaan perustetaan uusi oikeistopuolue – osa CDU:n jäsenistä pitää nykyistä puoluettaan liian vasemmistolaisena

Zuckerberg lupaa vähentää sensuuria Facebookissa – Trumpin valinta aloitti sananvapauden aikakauden
Mark Zuckerberg sanoo Trumpin valinnan olleen "kulttuurillinen käännekohta", jonka jälkeen on aika laittaa sananvapaus taas etusijalle. Hänen tekemänsä paljastukset siitä miten Facebook on tarkoituksella pyrkinyt sensuroimaan ja rajoittamaan keskustelua ovat hyvin mielenkiintoisia. Zuckerbergin mukaan viimeiset neljä vuotta ovat olleet someyrityksille erityisen vaikeaa aikaa, koska Yhdysvaltain hallitus on edistänyt sensuuria.
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää