

Maria Asunta, Tuomas Malinen ja Ville Tavio. / SU
Toimitus suosittelee
EU-paketti ei elvytä vaan kurjistaa – Tuomas Malinen ja Ville Tavio arvioivat erittäin kriittisesti rahan kylvämistä etelän maihin (video)
Taloustieteen dosentti Tuomas Malisen johtama kovatasoinen asiantuntijatyöryhmä on juuri julkaissut tietopaketin EU-elpymisrahastosta. Viesti on, että rahasto tuo massiivisen muutoksen EU:n toimintaan ja voi sitoa Suomen pysyvästi tulonsiirtounionin osaksi.
Malinen on puhunut ”suuresta puhalluksesta”.
– Hyödynsaajia ovat lähinnä Etelä-Euroopan maat, jotka ovat hoitaneet talouttaan kehnosti. Suomi ei hyödy, päinvastoin.
Malisen mukaan kyseessä on koronan varjolla tehty laaja tulonsiirto rikkailta mailta köyhemmille. Suurimmat hyötyjät ovat Italia ja Espanja.
– Molemmat maat ovat jo budjetoineet rahaston varat, vaikka kansallisissa parlamenteissa ei ole vielä edes päätetty asiasta, Malinen huomauttaa.
Rahaston laajempana taustatapettina on pankkikriisi, joka uhkaa Eurooppaa. Pelkästään Italian pankkien pääomitustarve on satoja miljardeja.
Rahaa ohjautuisi ideologisesti hyväksyttyihin hankkeisiin
Suomalaisille on kerrottu, että elvytysrahasto panee talouden rattaat pyörimään: investoimalla kiihdytetään talouskasvua ja parannetaan työllisyyttä. Hallitus hehkuttaa Suomen saavan lahjaksi 3 miljardia. Todellisuus on kuitenkin karu:
– Suomen maksuosuus on korkoineen ainakin 7 miljardia, Malinen täsmentää ja tarkoittaa lainan kokonaissummaa, jonka viimeinen erä maksettaisiin aikaisintaan vuonna 2058.
Ongelma ei ole ainoastaan komission tarjoama suhteellisen korkeakorkoinen lainaraha. Malisen raportin mukaan elvytysrahasto olisi isossa kuvassa tehoton. Se edistäisi lähinnä ideologisesti muodikkaita tavoitteita.
– Rahasto tukisi kannattamattomia tai riskialttiita yrityksiä. Rahaa ohjattaisiin poliittisesti ”hyväksyttäviin” kohteisiin, kuten ilmastohankkeisiin ja digitaaliseen talouteen, Malinen sanoo.
Oleellista on ymmärtää, että elvytysrahaston merkitys Euroopan taloudelle tulisi olemaan vaatimaton.
– Käytännössä rahoituspaketin vaikutus talouskasvun kiihtymiseen ja työttömyyden vähenemiseen olisi paitsi hidas myös vähäinen, Malinen summaa.
Katso Meillä on asiaa -ohjelman jakso, jossa Tuomas Malinen ja Ville Tavio keskustelevat EU-tukipaketista Maria Asunnan kanssa:
Youtube, 25 min 37 sek.
Suomi ei pääsisi eroon elvytyspaketista
Elvytyspakettia on kritisoinut kovin sanoin esimerkiksi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio. Hänestä elvytyspaketti on luonteeltaan pikemminkin ilmastopaketti.
– Asiassa pitäisi järjestää kansanäänestys.
Jos yksikin jäsenmaa kieltäytyisi rahaston rahoittamisesta, ei rahasto voisi ottaa yhteisvastuullista velkaa. Malisen työryhmän mukaan varmin tapa ”erota” rahastosta onkin olla hyväksymättä sen rahoitusta eduskunnassa.
Jos taas rahoitus hyväksytään, siitä pääsee myöhemmin eroon vain yhdellä tavalla: eroamalla EU:sta. Maksuista Suomi tosin ei pääsisi eroon silloinkaan, paitsi julistautumalla maksukyvyttömäksi.
Rahastosta uhkaa tulla pysyvä osa unionia
Pohjimmaltaan kyse on harppauksesta kohti liittovaltiota.
– Rahasto muuttaisi EU:n toimintaperiaatetta. Vaikuttaa todennäköiseltä, että rahastosta tulisi EU:n pysyvä osa, Malinen sanoo ja muistuttaa, ettei yksikään jäsenmaa ole sitoutunut moiseen hankkeeseen liittyessään aikoinaan Euroopan unioniin.
Onko siis kyseessä huijaus, jossa lypsetään rahaa kansalaisilta ja siirrellään julkista rahaa kavereiden leikkikentällä?
Malisen raportin sanoin ”jälkipolvet eivät katso meitä hyvällä, jos annamme maamme liukua rahastoon ilman kriittistä keskustelua”.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valuuttaliittojen vaihtoehdot: Tulonsiirrot tai hajoaminen

Suomen talouden ongelmilla yhteinen nimittäjä: euro – Tuomas Malinen kertoo Neuvottelijat-kanavalla miksi

Perussuomalaiset jätti Sanna Marinin hallitukselle välikysymyksen EU:n 750 miljardin euron elvytyspaketista – Tavio vertaa hanketta tuhopolttoon: ”Kaikkien aikojen huonoin diili”

Maailmanhistoriassa ollut yli 200 valuuttaliittoa – itsenäisten valtioiden valuuttaliitot eivät kestä
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.