

LEHTIKUVA
EU:n suurten maiden johtajat tekevät mitä haluavat
Oli vuosi 2015, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel päätti avata Euroopan ovet miettimättä seurauksia muille unionin maille. Viime aikoina omatoimisuuden rintamalla on kunnostautunut myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron.
Angela Merkel tiedotti ainoastaan Itävallan silloista liittokansleri Werner Faymannia aikeistaan avata Euroopan ovet. Puoli miljardia EU-kansalaista sai tiedon päätöksestä pystymättä mitenkään vaikuttamaan siihen. Pienempien jäsenmaiden johtajatkin heräsivät vain uuteen Eurooppaan.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán ei ilahtunut katseltuaan noin miljoonan ihmisen kulkua läpi maansa. Orbán rajoitti tätä marssioikeutta kansalaisten tuella. Orbán valittiin jatkokaudelle, kun taas Merkelin äänestäjiä on valunut eri teille.
Orbán joutui EU:n kuripitomenettelyn alle. Merkel sen sijaan ei joutunut oma-aloitteisesta toiminnastaan.
Macron kuin Aurinkokuningas
Talouslehti Financial Times nostaa esille kipeän kohdan: EU:n suurten jäsenmaiden johtajat tekevät mitä haluavat. Pienempien jäsenmaiden rooli on sopeutua, ei vaikuttaa.
FT kuvaa Macronia lainausmerkeissä komentelevaksi. Macron torppasi Albanian ja Pohjois-Makedonian liittymisen EU:hun, hän on riiannut Venäjän presidentti Vladimir Putinia huolimatta Krimin valtauksesta ja on ollut äänekäs brexit-aikarajan kanssa.
Lehti arvelee, että juuri tällaisen ylimieliseltä näyttävän sooloilun vuoksi europarlamentaarikot torppasivat hänen komissaariehdokkaansa. Ihan vain näpäyttääkseen.
Macronin käytös näyttää kuin Ludvig XIV “Aurinkokuninkaan” toiminta. Macron toki ymmärsi vain puhuvansa suuta suuremmalla ilmaistaessaan haluton olevan myöntämään brexitille lisäaikaa. Hän tiesi olleensa vaarassa tulla muistetuksi EU-maan johtajana, joka sysäsi Yhdistyneet kuningaskunnat sopimuksettomaan eroon toimiessaan uhoamallaan tavalla.
Vihreät käärmeissään
Macronin toimintatapa on ärsyttänyt ainakin vihreät. Vihreiden europarlamentaarikkoryhmän johtaja Philippe Lamberts kuvasi Macronia Star Wars -elokuvasarjan keisari Palpatineksi, joka on päihtynyt vallastaan.
Vihreät oli yhtenä europarlamenttiryhmänä torppaamassa Ranskan komissaariehdokkaan Sylvie Goulardin nimeämistä. Macron tuohtui.
Macron saattaa olla myös turhautunut. Hänen toimintatapansa viittaa “joko tehdään niin kuin sanon tai ei tehdä ollenkaan” -menetelmiin. Hän on kertonut haluavansa rahavirtoja tasaavan euroalueen liittovaltion. Ilonpidon kustantajamaat eivät ole innostuneet asiasta.
Macronin asenne on harmittanut myös oman maan kansalaiset. Keltaliivien protestit pakottivat nuoren johtajan perääntymään. Macron ei välttämättä ole joka asiassa väärässä, mutta hänen toimintatavoistaan ei pidetä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ranskan itsenäisyyspäivän vietto meni Pariisissa mellakaksi

Komission uusi puheenjohtaja Ursula von der Leyen on pahempi federalisti kuin edeltäjänsä Juncker

Uusi pelinavaus: Vähintään neljännes EU-budjetista ilmastonmuutoksen torjuntaan

Macron unelmoi “Euroopan renessanssista”, mutta äänestäjät näyttävät pitävän enemmän Le Penin kansallismielisyydestä

Saksalaisministeri vaatii komission aloittavan meripelastukset Välimerellä ja jopa Libyan maaperällä – Päätös vaikka ilman jäsenmaiden yksimielisyyttä

Portugalin ex-Eurooppaministeri uumoilee Ranskan presidentti Macronin olevan islamofoobikko

Ulkopuolisesta vaalivaikuttamisesta närkästynyt Tusk sotkeentui brittipolitiikkaan

Marine Le Pen Financial Timesille: “Emme halua järjestää vallankumousta, vaan palata maalaisjärjen käyttöön”

Merkel ja Macron ideoivat 500 miljardin euron yhteisellä velalla toimivan lahjoitusautomaatin
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.