Saksan kehitysministeri Gerd Müller (CSU) haluaa Euroopan komission toimivan nopeasti ja aloittamaan siirtolaisten pelastamisen niin Välimereltä kuin Libyan maaperältä. Päätös pelastustoimista tulee tehdä vaikka ilman EU-maiden yksimielistä hyväksyntää.

Müller kertoo saksalaisen paikallislehti Neue Osnabrücker Zeitungin haastattelussa, että pelastustoimien aloittamisella on kiire. Uuden komission tulee tarttua toimeen välittömästi.

– Me emme voi odottaa päivääkään, Müller alleviivaa.

Kuoleman meri

Müllerin mukaan Välimeri on kuoleman meri. Uuden meripelastusoperaation aloittamisessa ei ole aikaa odottaa kaikkien jäsenmaiden hyväksyntää. Tämä tarkoittaa sitä, että päätös pitäisi tehdä ilman EU-jäsenmaiden yksimielistä päätöstä.

– Uuden Euroopan komission tulee tehdä aloite auttaakseen Välimeren rannan naapureitamme, eikä jäädä odottamaan kaikkien jäsenmaiden hyväksyntää, Müller toteaa.

Müller muistuttaa, että Välimerelle lähteneiden määrä on kutistunut kymmenesosaan. Hän ei tarkentanut syytä tulijavirran ehtymiselle.

CSU:n kanta muuttunut

Saksan Kristillissosiaalinen unioni on liittokansleri Angela Merkelin CDU:n baijerilainen sisarpuolue. CSU on ollut aiempina vuosina tiukkana Afrikasta suuntautuneen maahanmuuton suhteen.

CSU:n sisäministeri Horst Seehofer on aiemmin ehdottanut Saksan eteläisille rajoille jopa rajatarkastuksia ihmisvirtojen kontrolloimiseksi. Seehofer kirjoitti Italian sisäministeri Matteo Salvinille vetoomuksen, jossa Seehofer pyysi Salvinia avamaan Italian satamat vapaaehtoisjärjestöjen meripelastusaluksille. Salvini kieltäytyi.

EU:lla ei ole ollut meripelastusoperaatiota

EU rahoitti aiemmin Operaatio Sophiaa, jonka tarkoitus oli tehdä tyhjäksi ihmissalakuljettajien aikeet Välimerellä. Ihmissalakuljettajat saattoivat tuhansia ihmisiä hengenvaaraan Välimeren olosuhteisiin nähden merikelvottomilla aluksilla.

Sophia ei ollut varsinaisesti meripelastusoperaatio, mutta kansainvälisen merilain mukaan ihmisiä ei voida jättää merihätään.

Henri Alakylä