Euromaiden velkakriisin myllerrettyä jo vuosikaupalla on vastalääkkeeksi saatu aikaiseksi Euroopan vakausmekanismi (EVM). Tämän tulonsiirtorahaston lisäksi euromyönteiset johtajat haluaisivat yhteiset talletussuojat, virallisesti tätä kutsutaan pankkiunioniksi. Tässäkö olisi euroalueen kipeästi kaipaama pelastustengas?

Euro ei pelastu pankkiuniolilla tai rahastoilla, kirjoittaa ajatushautomo EuroThinktank. Kirjoituksen takana on kova kolmikko. Yksi heistä on Suomen euroaikaan viennyttä kehitystä aitiopaikalta seurannut VTT Peter Nyberg. Kirjoittajina ovat myös Suomen Pankissa mittavan uran tehnyt VTT Heikki Koskenkylä, sekä GnS Economicsin pääekonomisti Tuomas Malinen.

Kirjoittajat oudoksuvat eurojohtajien tapaa nojata talouselämästä täysin irrallaan oleviin utopioihinsa. Eurojohtajien kannanottoja seuraamalla päätyy helposti ajatukseen, ettei minkäänlainen taloushäiriö voisi toteutua enää koskaan euroalueella. Kirjoittajien mielestä on selvää, että jonain päivänä tulee talouteemme häiriöitä, ja silloin pitäisi olla keinot kammeta häiriö kanveesiin. He eivät usko pankkiunionin tai edes tulonsiirtounionin tyydyttävän näitä vaatimuksia.

Kirjoittajat kertovat, että tulonsiirroista pohjoisesta etelään tulevat olemaan pysyviä, sillä trimmausta vailla olevissa maissa on hankalaa jyrätä työmarkkinajärjestöjen toiveet. Toisin sanoen: kaikki euromaat eivät osaa elää yhteisvaluutta euron toimivuuden edellyttämissä raameissa.

Henri Alakylä