

LEHTIKUVA
Tohtorikolmikko: Euro on ehkä jo mennyttä
VTT Heikki Koskenkylä, VTT Peter Nyberg ja GnS Economicsin pääekonomisti Tuomas Malinen kirjoittavat yhteisvaluutta euron pelastusongelmista Huffington Postissa. Kirjoittajat tuovat kylmät ja ikävät tosiasiat heti aluksi esille: jotkut euromaat eivät ole vieläkään toipuneet eurokriisistä. Suomi kuuluu näihin maihin. Joidenkin maiden talous on edelleen pienempi kuin euroon liityttäessä. Jotain olisi siis syytä tehdä.
Kolmikon kirjoituksessa todetaan yhteisvaluutan korjaustoimien olevan epärealistisia, tai ainakin poliittisesti erittäin vaikeita toteuttaa. Valtioiden välisiin tulonsiirtoihin perustuva yhteisvastuu on eräs kompastuskivistä. Kirjoittajat muistuttavat, että väliaikaiseksi tarkoitetuista pelastus- tai avustusrahastoista on valuuttaliitoissa tavannut tulla pysyviä tulonsiirtomekanismeja. Euro ei ole heidän mielestään poikkeus. He muistuttavat, että Yhdysvalloissakin tulonsiirroilla tasataan eri osavaltioiden tuloja.
Euroopan keskuspankin tuoma rahoitusapu lankeaa sekin ennen pitkää euromaiden veronmaksajien harteille. Näin tapahtuu, kun heikon kilpailukyvyn euromaat eivät pysty suorittamaan keskuspankille tehtyä velkalastia.
Kirjoittajien mielestä piirustuspöydällä on vain kaksi ideaa euron pelastamiseksi. Joko euromaista muodostetaan Yhdysvaltojen kaltainen liittovaltio, jossa tulonsiirroilla tasataan jäsenmaiden kilpailukykyeroja. Vaihtoehtoisesti palattaisiin Maastrichtin sopimuksen alkuperäiseen konseptiin noudattamalla no bailout -sääntöä.
Ensimmäisessä vaihtoehdossa euromaiden tulisi luovuttaa määräysvaltansa keskushallinnolle. Verotus, sosiaaliturva- ja palkkaustasoista pitäisi päättää ylikansallisella tasolla. Kirjoittajien mielestä tällaisen ratkaisun onnistumismahdollisuus on lähes olematon.
No bailout -säännön palauttaminen puolestaan tarkoittaisi sitä, että eri jäsenmaat voivat joutua maksuhäiriöihin ja siten konkursseihin. Heikosti pärjäävät maat lentäisivät eurosta ulos. Epäsymmetristen taloussokkien edessä yhteisvaluutan jäsenmaat voisivat hipsiä pois eurosta ennen todellisia vaikeuksia.
Kirjoittajien mielestä nyt voi olla jo liian myöhäistä pelastaa euro. He lohduttavat lukijoitaan kuitenkin huomauttaen, ettei euro olisi ensimmäinen epäonnistunut yhteisvaluuttahanke.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ekonomistit: Euroalueesta on vaikeaa saada menestystarinaa

Euroäänestys PS-kansanedustajille omantunnon asia – Terho: ” Kansan on korkea aika saada sanoa asiassa sanansa”

Talousvaliokunnassa pohdittiin Suomen euroeroa – Koskenkylä: ”Jäsenmaat ovat liian erilaisia”

Koskenkylä: Euroopan unionin ja euroalueen synkkä syksy

Eurojohtajien utopistinen toive: pankkiunioni pelastaa – EuroThinktank: ei tule tapahtumaan

Euroopan pankkivalvoja toivoo EU-maille roskapankkia – lisäisi roimasti yhteisvastuuta

Koskenkylä: Suomi tienhaarassa – itsenäisyyden säilyttäminen vai liittovaltio?
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.