

MATTI MATIKAINEN
Eurovaaliehdokas Johanna Ekman: ”Suomi tarvitsee kriittistä edunvalvontaa EU:ssa”
Suomen pärjääminen Euroopan ja EU:n kehityksessä arveluttaa perussuomalaisten eurovaaliehdokas Johanna Ekmania.
– Olen huolissani Suomen ja suomalaisten pärjäämisestä nyt ja tulevaisuudessa sekä Euroopan ja EU:n kehityksestä sekä kilpailukyvystä. Mielestäni tarvitsemme kriittistä edunvalvontaa. Pitää tehdä töitä sen eteen, että olemme jatkossa nettomaksajan sijasta enemmän saajapuolella, Johanna Ekman sanoo.
Ekman haluaisi tuoda EU:ssa esiin Suomen kansallisia ja alueellisia erityispiirteitä.
– EU:n kehitys kohti liittovaltiota on huolestuttavaa, ja kansallista itsemääräämisoikeutta tulisi lisätä. Pienien jäsenmaiden, kuten Suomen, on vaikea saada kansallisia erityispiirteitä näkyväksi. Tähän työhön meidän tulee tarttua ponnekkaammin, Ekman toteaa.
Hänestä Suomen tulee saada turvallisuuteen, talouteen, liikenteeseen, energiaan, maa- ja metsätalouteen sekä ruoantuotantoon liittyvät erityistarpeet huomioiduiksi.
– Suomen turvallisuudesta, huoltovarmuudesta ja omavaraisuudesta ei tule tinkiä, vaan niiden kehittämiseen tarvitsemme lisää EU:n tukea.
Vahvempaa itsemääräämistä
Ekmanin mielestä Suomella ei ole enää varaa olla EU:n mallioppilas joka asiassa ja ottaa kalliiksi tulevia säännöksiä vastaan. Suomi tarvitsee myös tuekseen Pohjoismaista yhteistyötä asioissa, joissa on yhteisiä intressejä.
– Tämä siksi, jotta saamme äänemme paremmin kuuluviin EU:ssa, Ekman perustelee.
Hän arvioi, että Suomen kansallista itsemääräämismahdollisuutta on mahdollista lisätä EU:ssa.
– Kyllä voidaan, mutta liittovaltiokehitystä ei tule tukea. Jokainen maa voi vaikuttaa päätöksiin niiden valmisteluvaiheessa ja äänestyksissä. Päätöksien tulee antaa jäsenmaille riittävä mahdollisuus kansalliseen sääntelyyn sovittujen raamien sisällä.
Luonnonvarat turvattava
EU-parlamentti hyväksyi kiistellyn kaivosasetuksen syksyllä 2023. Asetuksen tavoitteena on, että strategisina pidettyjen kaivoshankkeiden lupaprosesseja pyritään nopeuttamaan kahteen vuoteen, kun ne nyt kestävät esimerkiksi Suomessa 10 vuotta.
Esitys etenee seuraavaksi komission, jäsenmaiden ja parlamentin kesken käytäviin neuvotteluihin.
– Pelkona on, että tulee uusia useita ”Talvivaaroja”. Siksi tulee varmistaa, että Suomen luonnonvarojen käytön kestävyydestä ja vastuullisuudesta on mahdollista huolehtia jatkossakin, Ekman vaatii.
Hän korostaa, että Suomen tulee voida myöntää kaivosluvat myös jatkossa vasta perusteellisten selvitysten ja vaikutusarviointien jälkeen sekä valitusoikeutta noudattaen.
Ekman ei halua, että suomalaisten veronmaksajien varoja käytettäisiin ympäristön siivoamiseen kaivostoiminnan aikana tai sen päätyttyä.
– Kaivostoiminnan on tapahduttava parhaiden ympäristöstandardien mukaisesti. Meidän on pidettävä huoli, ettei meitä “ryöstökalasteta” vaan päätämme itse, miten luonnonvarojamme voidaan hyödyntää.
– Meidän tulee saada taloudellista hyötyä toiminnasta myös itse esimerkiksi oikeudenmukaisen kaivosmineraaliveron myötä, Ekman sanoo.
Aktiivinen vaikuttaja
Ekman on Päijät-Hämeen liiton maakuntahallituksen jäsen ja Päijät-Hämeen edustaja kansainvälisesti merkittävässä CPMR:n Itämerikomission hallituksen kokouksissa.
Lisäksi Ekman on Päijät-Hämeen hyvinvointialueen luottamustehtävissä ja Orimattilan kaupungin ympäristövaliokunnassa. Hän toimii myös aktiivisesti puolueen yhdistystoiminnassa.
– Minusta saisitte aktiivisen, isänmaallisen, asioihin paneutuvan, yhteistyökykyisen ja kielitaitoisen verkostoitujan puolustamaan Suomen etua EU:ssa, Ekman vakuuttaa.
Ammatiltaan 37-vuotias Ekman on vastuullisuusneuvonantaja, yrittäjä ja sijaisopettaja. Perhe on hänelle tärkeä tukijalka.
– Perhe on minulle tärkeä. Politiikka on aikaa vievää ja myös raskaita päätöksiä on kyettävä tekemään, joten perheen merkitys tukena ja apuna on suuri, Ekman kiittelee.
Vanhat autot ja mobilistiharrastus sekä kotimaisuuden suosiminen ovat olleet aina läsnä Ekmanin perhepiirissä.
– Kuulun itse Päijät-Hämeen Mobilisteihin. Minulle omavaraisuus sekä kotimainen ruuantuotanto ovat sydämen asia. Myös koirat ja hevoset ovat kuuluneet vahvasti perheemme arkeen jo lapsuudestani asti, hän kertoo.
Talous ja turvallisuus kuntoon
Ekmanin mukaan useassa EU:n jäsenmaassa julkisen talouden velka on kasvanut liian suureksi suhteessa bruttokansantuotteeseen.
– Nyt Suomi ja monet jäsenmaat joutuvat ponnistelemaan julkisen velanoton vähentämiseksi. EU:n talouden osalta on tärkeää saada talous kasvuun, Ekman katsoo.
Turvallisuuden osalta EU on hänestä tarpeeksi yhtenäinen Venäjän suhteen. Hyvänä asiana Ekman pitää sitä, että useimmat EU-maat ovat Natossa.
– Kunkin jäsenmaan tulee panostaa itse varoja puolustukseen, kehittää puolustustaan sekä varautua kriisitilanteiden osalta oman siviiliväestön suojaamiseen.
– Vakaa ja turvallinen Eurooppa houkuttelee investointeja ja sitäkin kautta lisää hyvinvointia, hän sanoo.
Yhtenäinen rajapolitiikka tärkeää
EU:n yhtenäisen rajapolitiikan ja maahanmuuttopolitiikan löytäminen on Ekmanista erityisen tärkeää.
– Kansallisella tasolla maan tulee voida päättää tarvittaessa tiukemmistakin ehdoista itse. Maahanmuuton tulee olla hallittua ja harkittua sekä meitä hyödyttävää. Emme kaipaa lisää kustannuksia ja epävakautta, Ekman katsoo.
Ihmissalakuljetuksen vähentämiseksi ja siirtolaisvirtojen hallitsemiseksi Ekman perustaisi kriisialueiden lähelle pisteitä, joissa valikoitaisiin kiireellisimmät tapaukset ja aloitettaisiin turvapaikkakäsittely.
– Rajoilta tulee olla mahdollista käännyttää ilman, että meillä on velvoitetta aloittaa turvapaikanhakuprosessi. Tämä vähentää esimerkiksi Venäjän mahdollisuuksia hyödyntää kolmannen maan kansalaisia hybridivaikuttamiseen.
Suomalaisten asialla EU:ssa
Europarlamenttivaalit järjestetään 9. kesäkuuta. Ekman pitää vaaleja Suomen tulevaisuuden kannalta erittäin merkittävinä.
– Jokainen perussuomalainen ääni auttaa meitä saamaan enemmän Suomen edun mukaisia asioita huomioiduksi EU:ssa. Muutos tehdään yhdessä.
– Perussuomalaisille Suomi ja Suomen asiat ovat aina etusijalla. Suomelle epäedullisia, epäoikeudenmukaisia tai muutoin kohtuuttomia päätöksiä ei tule hyväksyä! Ekman painottaa.
Mika Rinne
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Johanna Ekman Eurovaalit 2024 EU:n kilpailukyky omavaraisuus edunvalvonta luonnonvarat rajapolitiikka liittovaltiokehitys eurovaaliehdokkaat ruuantuotanto kansallinen itsemääräämisoikeus Euroopan unioni Julkinen talous Turvallisuus Huoltovarmuus Velkaantuminen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: EU:n ilmasto- ja ympäristöpolitiikka, joka uhkaa Suomen maatalouden kannattavuutta, on torjuttava

Purra: EU-liittovaltiokehityksen vastustaminen vaatii konkreettisia toimia – ”Taloudellisen yhteisvastuun hivuttaminen käyttämällä ilmastopolitiikkaa tekosyynä ei ole hyväksyttävää”

Koponen: Pakkausjäteasetus on järjettömän kallis ja turha Suomessa – ”Juuri tällaisia älyvapaita Suomen edun vastaisia asetuksia pitää osata vastustaa”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää