Jos visiot EU-maiden syvemmästä integraatiosta toteutuvat, jossa muun muassa sosiaaliturvaa, maahanmuuttopolitiikkaa ja velkoja yhdenmukaistetaan, Suomi maksaa Eurooppaan entistä enemmän, muistuttaa kansanedustaja Maria Lohela.

Turkulaiselle kansanedustaja Maria Lohelalle ovat kansainväliset asiat tulleet tutuiksi hänen koulutuksensa ja työnsä kautta niin eduskunnassa kuin aikaisemmissakin tehtävissä. Lohelan juuret ovat Nivalassa, Pohjois-Pohjanmaalla. Turkuun hän muutti päästyään Turun yliopistoon opiskelemaan englannin kääntämistä. Hän on asunut myös Yhdysvalloissa ja Irlannissa muutamia vuosia opiskellen ja töitä tehden.

– Opintojeni ohessa minulla oli ilo tehdä osa-aikatyötä omalta koulutusalaltani ja päätoimisen opiskelun päätyttyä olen ollut kokopäiväisesti töissä kansainvälisissä ja dynaamisissa tehtävissä.

Eduskuntaan minut valittiin vuoden 2011 vaaleissa ollessani kaupunginvaltuutettuna Turussa, Lohela kertoo.

Eduskunnassa Lohela on ulkoasiainvaliokunnan jäsen, valtiovarainvaliokunnan varajäsen ja eduskunnan IPU-johtokunnan puheenjohtaja. IPU-kokousmatkojen vetämisen hän on kokenut opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi.

– Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista myös kansainvälisessä mittakaavassa ja seuraan aktiivisesti maailmanpolitiikkaa. Taustaani ja nykytilannettani tarkastellen pyrkiminen eteenpäin kansainvälisten mahdollisuuksien saralla on luontevaa.

Yhteistyötä on tiivistettävä

Jos Lohela valitaan europarlamenttiin, hän toivoo saavansa toimia erityisesti ulkoasioihin ja kansainväliseen kauppaan liittyvissä tehtävissä. Meppien, eduskuntaryhmän ja puolueen yhteistyötä tulisi jatkossa entisestään tiivistää monien asioiden ollessa niin selkeästi kytköksissä toisiinsa. Suomen maakohtaisten etujen esiintuontia sekä tietoa ja ymmärrystä unionista on lisättävä. Mepeillä on näissä kaikissa asioissa tärkeä rooli.

– Euroopan unioni on edennyt pitkin harppauksin lainsäädännön harmonisoinnin tiellä. Jo nyt olemme huomanneet, kuinka hankalia seurauksia täysin erilaisten toimintamallien saattamisessa saman muotin alle on.

Eräät tahot visioivat yhä syvempää EU-maiden integraatiota, jossa muiden muassa sosiaaliturvaa, maahanmuuttopolitiikkaa ja velkoja yhdenmukaistettaisiin. Suomen kaltaiselle vauraalle maalle tästä lankeaisi entistä suurempi maksajan rooli. Lohela ei hyväksy esimerkiksi Turkin ottamista unioniin. EU:n tulisi olla pääasiassa vapaakauppa-alue ihmisten, tavaran ja pääoman välillä.

– Kielitaitoni ja kokemukseni avulla minun on helppo osallistua keskusteluihin ja asioiden käsittelyyn ja tuoda selkeästi esiin näkemykseni. Olen ulospäin suuntautunut ja minulla on kokemusta kansainvälisestä ympäristöstä sekä arjessa että työssä. Erityisesti IPU:ssa olen toiminut yhteistyössä eri maiden kansanedustajien kanssa.

Joukossa on voimaa

Politiikan vastapainoksi Maria Lohela katsoo mielellään elokuvia nimenomaan elokuvateatterissa.

Kuntonyrkkeily on myös mieluisa harrastus, joka auttaa saamaan hartiat liikkeelle runsaan istumisen vastapainoksi. Lohela kävelee työmatkoja ajan salliessa ja geokätköilee erityisen mielellään kesäisin. Silloin tällöin hän käy myös teatterissa ja lukee. Lohelalla on myös kaksi kissaa, jotka nekin tarvitsevat hänen aikaansa ja huomiotaan.

– Avomieheni työskentelee IT-alalla. Minulla on pieni suku, mutta he ovat sitäkin läheisempiä. Veljeni, vanhempani ja tätini miehineen asuvat Nivalassa kuten myös minulle hyvin tärkeä 86-vuotias mummuni, joka viettää leppoisia eläkepäiviä kotitalossaan, jossa on asunut koko ikänsä.

Perussuomalaisten vahvuus on näkyminen turuilla, toreilla ja kaduilla – niin vaalien aikaan kuin niiden välilläkin. Puolueen teltan ja viirin alla tehty jalkatyö on aina ollut Lohelalle mieluisaa puuhaa, ja sitä hän aikoo jatkaa myös eurovaaliehdokkaana.

Porukassa tehty työ on kantanut hedelmää tähänkin saakka, eikä näiltä osin toimivaa sapluunaa ole syytä laittaa uusiksi.

– Joukossa on voimaa. Aikataulun puitteissa pyrin kiertämään niin paljon kuin suinkin ehdin.

Näkyminen internetissä ja sosiaalisessa mediassa on osa tätä päivää. Myös lehtimainonnalla on roolinsa. Vaalibudjetti täsmentyy kampanjan yksityiskohtien tarkentuessa.

Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 16/2013 -lehdessä.

Mika Männistö