Euroopan ja muun läntisen maailman talouden arvellaan painuvan uuteen taantumaan pandemiarajoitusten vuoksi. Työttömyyden kasvu ja elinkeinoelämän rajoitukset eivät näy odotetulla tavalla asuntojen hinnoissa. Ne ovat kiihtyvässä nousussa, Financial Times uutisoi.

OECD-maiden asuntojen hinnat ovat nousemassa neljä prosenttia vuodessa ja vauhti on hurjempaa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Ekonomistit arvioivat euroalueen talouden supistuvan yli kaksi prosenttia vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä pandemian hillitsemiseksi tehtyjen rajoitustoimien vuoksi.

Yhtälö huolettaa ekonomisteja.

– Pandemia ei ole millään lailla hyvä uutinen, eikä se auta asuntomarkkinoita, UBS:n ekonomisti Matthias Holzhey sanoo FT:lle.

Ennätyksellinen taantuma

Vuoden alussa maailmantalous painui syvimpään taantumaan sitten maailmansotien. Siitä huolimatta asuntojen hinnat nousivat kiihtyvällä vauhdilla OECD:n tietojen mukaan.

Eri maiden hallitukset ovat työstäneet suuria tukipaketteja lomautetuille tai irtisanotuille kansalaisille. Samaan aikaan keskuspankit pitävät luottojen korot mahdollisimman alhaalla.

Näiden tekijöiden vuoksi raha on siirtynyt asuntomarkkinoille. Hintatason kestävyys on kysymysmerkki.

Puoli-ilmaista lainarahaa

Saksassa 10 vuoden kiinnelainan voi saada 0,6 prosentin korolla. Jotkut pankit ovat valmiita myöntämään koko asunnon hinnan luottona.

Kiinteistöalaa tämä ei huoleta. Alalla arvellaan, että sijoituksia vaihdetaan jatkossa kiinteistöihin.

Kaikki eivät kuitenkaan näe asiaa samalla tavalla. EKP:n pankkivalvontaosaston johtaja Andrea Enria varoittaa, että europankkien hoitamattomien luottojen määrä voi kasvaa 1 400 miljardiin euroon. Se peittoaisi alleen niin finanssi- kuin eurokriisinkin aikaiset lukemat.

EKP:n viimeisimmän tilaston mukaan pankit ovatkin siirtäneet asuntoluottojalan kaasulta jarrulle. Keskuspankin vakavan pandemiavaihtoehdon näkymien toteutuessa asuntomarkkinat voivat kääntyä pudotukseen.

– Nyt on aika myydä kiinteistöjä, Holzhey toteaa.

Kaupungilta maalle

Pandemia on muokannut työelämää myös siten, että töitä pyritään tekemään mahdollisimman paljon etätöinä kotoa käsin. Kaupunkien kohoavat asuntojen hinnat ovat saaneet aikaiseksi myös toisenlaisen muuttoliikkeen. Maaseudulta saa tilavampia koteja, eikä etätyöskentely juuri rajoita työntekoa.

Pariisin asuntojen hinnat laskivat syyskuussa puoli prosenttia. Sulkutoimien aikana jopa viidennes pariisilaisista lähti etätöihin maaseudulle.

– Tästä herää kysymys: olemmeko valmiita siihen, että Pariisin väkiluku putoaisi 20 prosentilla? ekonomisti Pierre Madec kysyy.

Henri Alakylä