Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen harmittelee, että liikuntaharrastusten hinnat ovat karanneet käsistä. Asia nousi esille eilen, kun eduskunnassa keskusteltiin hallituksen esityksestä liikuntalaiksi.

– Olen huolissani lapsista ja nuorista, joilla ei ole varaa harrastaa liikuntaa. Aikuisille kuulee sanottavan, että kävely on ilmaista, mene lenkille. Lapsille ja nuorille on vaikea sanoa näin, koska he kaiketi pitävät kävelyä tylsänä. Heille liikunnalla on suuri sosiaalinen merkitys – niin se muuten oli ennenkin.

Monesta lajista
tulossa eliitin etuoikeus

Hakkarainen huomauttaa, että jos edullisinkin urheilulaji nielee 3 500 euroa vuodessa, kuten tutkimukset kertovat, puhutaan kolmilapsisessa perheessä yli 10 000 eurosta joka vuosi.

– Tätä menoa lajista toisensa jälkeen uhkaa tulla eliitin etuoikeus. Syrjäseudulla ja miksei kaupungissakin pelkästään se, ettei perheessä ole autoa, jolla viedä lapsia harjoituksiin, voi tyrehdyttää lasten harrastukset. Toivonkin, että pystyisimme estämään nykyistä kehitystä tai edes jarruttamaan sitä.

Huonokuntoisia varusmiehiä ja koululaisia

Hakkarainen kertoo nähneensä, että jos henkilö otetaan ruumiilliseen työhön, vaikkapa metsähommiin, niin neljä-viisikymppinen on usein kovin tekijä. Tällä hän viittaa esimerkiksi monen armeijaikäisen huonoon kuntoon.

Monet tahot ovat huolissaan myös koululiikunnan liian vähäisestä määrästä. Hakkarainen esittää oman ideansa:

-Esimerkiksi niillä Sisä-Suomen alueilla, mitkä eivät ole ruotsinkielisiä tai kaksikielisiä, ruotsin kieli joutaa pois. Laitetaan sen tilalle liikuntaa, siitä on hyötyä tulevaisuudessa. Se, että kansalaisten kunto monin paikoin nyt on, mitä on, tulee vielä kertautumaan meidän syliimme. Kouluissa painopistettä voidaan siirtää, esimerkiksi Keski-Suomessa: miksi siellä ruotsia opiskellaan, pistetään ennemmin ihmisiä kuntoon!

SUOMEN UUTISET