

LEHTIKUVA
Hakkarainen: Suomi haluaa päättää itse omasta petopolitiikastaan
Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen (perussuomalaiset/ID-ryhmä) jätti Euroopan komission vastattavaksi kirjallisen kysymyksen EU:n luontodirektiivin ohjeistuksesta suurpetopolitiikassa.
Suomessa suurpetokannat ovat kasvussa. Tällä vuosituhannella esimerkiksi karhujen määrä on noussut alle tuhannesta yksilöstä noin kahteen tuhanteen. Susia arvellaan olevan tänä vuonna noin kymmenen prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.
Yhä lähemmäksi ihmisasutusta tulevat sudet ja karhut aiheuttavat pelkoa ja vahinkoa ihmisille sekä koti- ja tuotantoeläimille.
– Luontodirektiivin tulkinta on johtanut liian tiukkaan sääntelyyn ja uudet tulkintaohjeet saattavat tiukentaa sitä entisestään, erityisesti karhun, ilveksen ja suden osalta, sanoo Teuvo Hakkarainen.
Joustaako komission linjaus?
Hän kysyykin, merkitseekö komission ehdotus luontodirektiivin uudesta ohjeistuksesta sitä, etteivät jäsenvaltiot enää voisi myöntää suurpetojen kannanhoidolliseen metsästykseen erillisiä poikkeuslupia tai vuosittaisia kiintiölupia. Ja onko komission linjaus ja sen uusi ohjeistus suurpedoista täysin jäsenvaltioita sitova, myös juridisesti eli mahdollisissa kaatolupiin liittyvissä oikeudenkäynneissä?
– Joustaako komission linjaus kunkin jäsenvaltion tilanteen mukaan ottaen huomioon suurpetojen muuttuvat kannat ja reviirit, eli voiko jäsenvaltio jatkossakin myöntää kaatamiseen kiintiö- ja erillislupia? Hakkarainen kysyy.
Hän toteaa, että luontodirektiivin suojeluluokituksia tulisi muuttaa niin, että suurpedot olisivat kevyemmän sääntelyn piirissä, mutta tämän toteutuminen näyttää epätodennäköiseltä:
– Komission sääntely näyttää päinvastoin kiristyvän ja on syytä selvittää, miten tiukasti se sitoo jäsenmaiden suurpetopolitiikkaa, toteaa Hakkarainen.
Merimetsot koko Euroopan harmina
Hakkarainen jätti kirjallinen kysymyksen myös merimetson siirtämisestä metsästyslain soveltamisen piiriin.
Merimetsot aiheuttavat huolta ja harmia ympäri Eurooppaa. Kantojen nopea kasvu on aiheuttanut monenlaisia ongelmia. Niiden ravinto koostuu enimmäkseen silakasta, särkikaloista ja ahvenista, ja siten ne verottavat kalastajien saaliita. Ne pesivät suurissa, tuhansien ja jopa kymmenien tuhansien yksilöiden yhdyskunnissa, jolloin ulostetta kertyy huomattavasti.
Voimakkaan emäksinen uloste tappaa puustoa ja kasvillisuutta, haisee yhdyskunnasta jopa satojen metrien päähän ja likaa vesistöä, uimarantoja, luotoja, saaria sekä rakennuksia. Siten merimetsoista voi olla taloudellista haittaa myös vapaa-ajan asuntojen omistajille.
Ongelma siirtyy paikasta toiseen
Lintudirektiivi suojelee merimetsoa. Jäsenvaltiot voivat kuitenkin myöntää lupia kannan rajoittamiseen tähtääviin toimiin. Häirintä toimii vain väliaikaisesti, sillä se siirtää ongelman paikasta toiseen. Suojelumetsästys ja munien öljyäminen ovat tehokkaimpia keinoja.
Suomessa lupien saaminen on kuitenkin hankalampaa ja hitaampaa kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa.
Hakkarainen toteaa, että tehokkain tapa päästä eroon paikoin hyvinkin piinaavasta ongelmasta olisi se, että merimetsoa metsästettäisiin.
– Siksi kysynkin komissiolta, voidaanko merimetso siirtää lintudirektiivin liitteeseen II, jolloin se kuuluisi metsästyslain soveltamisen piiriin?
Tiedotus olisi tarpeen
Hakkarainen penää komissiolta myös tehokasta tiedottamista:
– Jos direktiivin liite II pysytetään ennallaan, voiko komissio tiedottaa ja ohjeistaa tehokkaammin sellaisia jäsenmaita, kuten direktiiviä tiukasti tulkitsevaa Suomea, että direktiivi sallii joustoa ja ne päätökset ovat jäsenvaltion käsissä, vaikkakin direktiivin sallimissa rajoissa?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- metsästyslaki merimetso lintudirekiivi luontodirektiivi suurpetopolitiikka jäsenvaltiot Komissio Suomi perussuomalaiset Teuvo Hakkarainen EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kansanedustaja Immonen: Häirikkösusien kaatamista helpotettava

Simula: ”Susiongelma on vihdoin kitkettävä”

Huhtasaari: EU:n ohjaama hullu petopolitiikka uhkaa lasten turvallisuutta ja elinkeinoja

Hakkarainen: EU ulvoo turhaan susista

Antikainen: Susivahinkoja ennaltaehkäistävä tehokkaammin

Peltokangas arvostelee nykyistä eläinsuojelulakia: “Petoja suojellaan enemmän kuin ihmisen parasta ystävää”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.