Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi halla-ahon mielestä Kiinan kehitysmaissa harjoittamaan investointipolitiikkaan liittyy strategisia ongelmia Länsi-Euroopan ja USA:n kannalta.

Puheenjohtajan kyselytunnilla Jussi Halla-aholta kysyttiin näkemyksiä maailmanpoliitiikan tulevaisuudesta.

Viime aikoina olet ottanut kantaa muun muassa Kiinan politiikkaan ja muihinkin suurvaltoihin. Mitä mieltä olet väitteestä, että elämme uutta kylmää sotaa?

– Olemme selvästi siirtymässä uuteen aikakauteen tai mitä nimeä tilanteesta sitten haluaakaan käyttää. Osittain tilanne johtuu Venäjän kehityksestä. Venäjä on perinteisimmässä mielessä turvallisuusuhka sisältäen sotilaallisen uhan, kyberuhat ja muita aspekteja.

Hän nostaa edelleen esille Kiinan, joka on johdonmukaisella politiikallaan 1990-luvulta lähtien noussut taloudelliseksi jättiläiseksi.

– Kiinalla on rahaa sekä valtava epätasapaino sinne tapahtuvan tuonnin ja sieltä tapahtuvan viennin välillä. Kiinalla on valtavat valuuttareservit, joille se etsii kannattavia sijoituskohteita.

Maat poliittisesti riippuvaisia Kiinasta

Kiina on myös ottanut erilaisen asenteen suhteessa kehitysmaihin kuin Länsi-Euroopassa on tehty.

– Kiina investoi kehitysmaihin, ja samalla nämä maat sitten ajautuvat poliittiseen riippuvuussuhteeseen Kiinasta. Tämä muuttaa Kiinan roolia kansainvälisessä politiikassa. Kiinan harjoittamaan investointipolitiikkaan liittyy konkreettisia strategisia ongelmia Länsi-Euroopan ja USA:n kannalta. Investointeja tehdään varsin herkille aloille, esimerkiksi tietojen keräämiseen ja käsittelyyn liittyvillä sektoreilla, strategisille teollisuuden alueille ja niin edelleen.

– Kiinasta on jossain vaiheessa tulossa maailman suurin kansantalous. Tähän Donald Trump yrittää reagoida kauppapoliittisilla toimillaan sekä puolustaa Yhdysvaltain asemaa maailmassa.

Katso koko video täältä.

SUOMEN UUTISET