Euroopan parlamentin liikennevaliokunta äänesti ilmailualan kilpailun turvaamisesta. Päätös voi vaarantaa Suomen Aasian lentoja koskevan sopimuksen.

Euroopan parlamentin liikenne- ja matkailuvaliokunta ilmaisi kantansa tiistaina 20.3.2018 EU:n kilpailusääntöjen päivittämiseen ilmakuljetuksissa. Euroopan parlamentti haluaa antaa komissiolle oikeuden aloittaa yksipuolisesti tutkimukset ja määrätä seuraamuksia kolmansien maiden lentoyhtiöille epäterveestä kilpailusta.

Sanktiot ulottuisivat myös EU:n jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden kahdenvälisiin lentoliikennesopimuksiin eli EU-maiden lentoyhtiöihin. Sanktiot voitaisiin toteuttaa taloudellisina velvoitteina tai jopa liikennöitsijän toimiluvan keskeyttämisenä.

Alan työpaikat vaarassa

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho huomauttaa, että Suomella on Venäjän kanssa kahdenvälinen sopimus, josta kuluttajat ja kansantalous hyötyvät nopeampina ja edullisempina Aasian lentoina.

– Parlamentti siis haluaa komission voivan asettaa tästä sanktioita. Sopimuksen lakkaamisen seurauksina voisi olla muun muassa lentolippujen kallistuminen ja alan työpaikkojen vaarantuminen Suomessa.

EU:n jäsenmaita edustavan neuvoston ja Euroopan parlamentin avatessa kohta neuvottelut asiassa, Halla-aho pohtii, onko Suomen hallitus tälläkään kertaa valmis käyttämään hartaasti keräämäänsä ”luottamuspääomaa” kotimaan edun ajamiseen.

SUOMEN UUTISET