

LEHTIKUVA
Halla-aho: Polttoaineveron korotus on pelkkää rahastusta, suurten kaupunkien ulkopuolella ihmisillä ei ole mahdollisuutta vähentää autoilua
Jussi Halla-aho muistutti työmiehen tuumaustunnilla, että Suomessa autoliikenteelle on pitkien etäisyyksien ja harvan asutuksen vuoksi harvinaisen vähän vaihtoehtoja. ”Jo ennen veronkorotusta bensiinivero oli Suomessa EU:n kolmanneksi korkein ja diesel-vero neljänneksi korkein. Suomalainen maksaa bensiinilitrastaan 70 prosenttia veroa. Rahat kipataan koronaelvytyksen nimissä Espanjaan, jossa vero on alle 50 prosenttia ja Puolaan, jossa se on alle 40 prosenttia. Tätä on eurooppalainen solidaarisuus”, Halla-aho kummasteli.
Pääministeri Sanna Marinin hallituksen päättämät bensan ja dieselpolttoaineen veronkiristykset tulivat voimaan viime viikonloppuna. Molemmat hinnankorotukset iskevät kipeästi suomalaisen palkansaajan ja pienyrittäjän kukkaroon – etenkin kaupunkikeskuksien ulkopuolella.
Liikkumisen kallistumisen seuraukset olivat toki tiedossa jo etukäteen, sillä perussuomalaiset teettivät alkuvuodesta Taloustutkimuksella selvityksen, jonka mukaan punavihreän hallituksen ilmastopolitiikka osuu ennen kaikkea suurten kaupunkien ulkopuolella eläviin omakotiasujiin, jotka tarvitsevat autoa liikkumiseensa. Keskimäärin suurimpia häviäjiä ovat keskustaa ja perussuomalaisia äänestävät kansalaiset.
-Tosin hallituksen näkemyksen mukaan on paskapuhetta todeta, että asumis- ja liikkumiskustannusten kasvattaminen vähentää haja-asutus-Suomen elinkelpoisuutta, siteeratakseni opetusministeri Li Anderssonia, perussuomalaisten puheenjohtaja Halla-aho sanoi työmiehen tuumaustunnilla maanantaina.
Nousevat kuljetuskustannukset siirtyvät tuotteiden hintoihin
Halla-ahon mukaan on sinänsä aivan perusteltua pyrkiä ohjaamaan ihmisiä julkisen liikenteen käyttäjiksi siellä, missä se on mahdollista.
-Suurten kaupunkien ulkopuolella polttoaineveron korotuksella ei kuitenkaan ole tällaista ohjaavaa vaikutusta. Se on pelkkää rahastusta, koska ihmisillä ei ole mahdollisuutta vähentää autoilua. Kun työmatkakustannukset kasvavat, se väistämättä vaikuttaa myös etäämpänä sijaitsevan työn vastaanottamisen mielekkyyteen, Halla-aho sanoo.
Hän muistuttaa, että polttoaineen hintaa koskevassa keskustelussa unohtuu usein se, että kyse ei ole vain lisälaskusta yksityisautoilijalle.
-Kotimaan tavaraliikenteestä melkein 90 prosenttia tapahtuu kumipyörillä, eikä tähän ole odotettavissa suuria muutoksia. Kun kuljetuskustannukset nousevat, ne heijastuvat myös kuljetettavien tuotteiden hintaan, jolloin meistä jokainen maksaa lisää. Tämä ei totisesti palvele suomalaista työtä ja yrittämistä eikä lisää kotitalouksien ostovoimaa. Yhden verosentin kustannusvaikutus tavaraliikenteeseen on 13 miljoonaa euroa.
Punavihreä politiikka kiusallista selitettävää keskustalle
Halla-aho sanoo, että etenkin keskustalle on ollut kiusallista selitellä punavihreää politiikkaa, joka osuu suoraan ja ennen kaikkea keskustan omaan perinteiseen äänestäjäkuntaan.
-Jopa ministeri Mika Lintilä on vakavalla naamalla selittänyt, että oikeastaan kyse ei edes ole veronkorotuksesta vaan jonkinlaisesta indeksitarkistuksesta, jolla pidetään huoli siitä, että polttoaineen hinta ei jää jälkeen yleisestä inflaatiosta. Tämä on niin surrealistinen selitys, että se pitäisi oikeastaan ripustaa Kiasman seinälle.
-Inflaatio on hintojen noususta johtuvaa rahan ostovoiman eli reaaliarvon heikkenemistä. Inflaatiota on se, että samalla rahamäärällä saa entistä vähemmän tuotteita tai palveluja. Kun polttoaineveroa nostetaan, polttoaineen hinta nousee, jolloin samalla rahamäärällä saa vähemmän polttoainetta.
Suomessa EU:n kolmanneksi korkein bensavero
Halla-aho huomauttaa, että jo ennen veronkorotusta bensiinivero oli Suomessa EU:n kolmanneksi korkein ja diesel-vero neljänneksi korkein.
-Näin siis maassa, jossa autoliikenteelle on pitkien etäisyyksien ja harvan asutuksen vuoksi harvinaisen vähän vaihtoehtoja. Suomalainen maksaa bensiinilitrastaan 70 prosenttia veroa. Rahat kipataan koronaelvytyksen nimissä Espanjaan, jossa vero on alle 50 prosenttia ja Puolaan, jossa se on alle 40 prosenttia. Tätä on eurooppalainen solidaarisuus.
Perussuomalainen linja on se, että Suomessa julkisen vallan tehtävä on puolustaa ja edistää suomalaisten hyvinvointia ja turvallisuutta.
-Kepulla pönkitetty punavihreä hallitus ei puolusta eikä edistä suomalaisten hyvinvointia ja turvallisuutta. Ensi kevään kuntavaalit ovatkin loistava tilaisuus kertoa hallituspuolueille, että tällainen peli ei vetele. Kutsumme kaikki huolestuneet kansalaiset tekemään muutosta ensi huhtikuussa, Halla-aho sanoo.
Tuumaustunti 6.8.2020. Youtube. 30 min 45 sek.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen: Ruuhkamaksu on työssäkäyntivero

Hallitus kierteli kyselytunnilla – yksityisautoilun hinta kovassa nousussa

Polttoaineveron korottaminen on virhe – Ritva Elomaa: ”Kohtuutonta, osuu äärimmäisen huonoon saumaan!”

Etelä-Euroopalle lahjarahaa – suomalaiselle autoilijalle ennätyksellinen polttoaineveron korotus

Halla-aho: Hallituksen prioriteetit vinksallaan – syytää miljardeja maailmalle, mutta laittaa suomalaisduunarit maksamaan maskinsa itse

Halla-aho: Köyhyys lisääntyy tietoisen politiikan seurauksena – kiilusilmäinen ilmastopolitiikka vie työpaikkoja

Purra: Vihreän elvytyksen sijaan pitäisi puhua vihreästä tainnutuksesta – ”Päätökset kohdistuvat palkansaajien rahapussiin siten, että asumisen, autoilun ja lämmityksen kustannukset kohoavat”

PS-edustajat tyrmäävät Marinin ja demareiden haaveet 6-tuntisesta työpäivästä: ”Vähemmän työtunteja samalla palkalla? Elääköhän joku utopiassa?”

Tavion mielestä Suomessa tarvitaan aatteellinen ja taloudellinen ryhtiliike: ”Kuoliaaksi verottaminen ja valtiontalouden tuhoaminen on lopetettava ”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.