Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kertoo Ylen haastattelussa olevansa pettynyt eduskunnan päätökseen olla antamatta hänelle syytelupaa kansanedustaja Juha Mäenpään tapauksessa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mielestä Toiviaisen ulostulo on vähintäänkin outo.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kertoo Ylelle osanneensa arvella, ettei hän saa syyttää kansanedustaja Juha Mäenpäätä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Eduskunta äänesti syyteluvasta äänin 121-54.

– Olen pettynyt lopputulokseen. Siitä saa sen käsityksen, että äänestyksessä vähemmistö viestittää hyväksyttävämpää suhtautumista rasistiseen vihapuheeseen, Toiviainen tilittää.

Syytön, ellei tuomioistuin katso syylliseksi

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mielestä valtakunnansyyttäjä näyttää Ylen haastattelussa väittävän, että Mäenpää olisi tehnyt politiikkaa laittomin keinoin, ts. syyllistyneen rikokseen.

– Suomessa on syyttömyysolettama, jonka mukaan henkilö on syytön, ellei tuomioistuin ole katsonut häntä syylliseksi. Se, että tuomioistuin ei prosessuaalisen esteen vuoksi kykene arviointia tekemään, ei muuta syyttömyysolettamaa.

– Toiviainen väittää haastattelussa totuuden vastaisesti, että perustuslakivaliokunnan kuulemat oikeusoppineet olisivat vaatineet syytesuojan purkamista. Ainoastaan kaksi kuultavaa teki näin. Muut eivät ottaneet kantaa siihen, mitä pitäisi tehdä, vaan totesivat, että argumentteja kummankin kannan puolesta on olemassa, Halla-aho kirjoittaa Facebookissa.

Käyttääkö asemaansa poliittiseen aktivismiin?

Halla-aho pitää hyvin outona tätä Toiviaisen lausuntoa: ”Kansanedustajien enemmistö, kuten myös perustuslakivaliokunnan enemmistö ja perustuslakivaliokunnassa kuullut oikeusoppineet olivat sitä mieltä, että syytesuoja olisi pitänyt murtaa. He katsoivat kuten minäkin, että kyse oli rasistisesta ihmisarvoa loukkaavasta vihapuheesta.”

– Toiviainen siis antaa ymmärtää, että eduskunta olisi ottanut kantaa Mäenpään syyllisyyteen, eli ryhtynyt tuomioistuimeksi. Vallan kolmijaossa lainsäädäntövalta ja tuomiovalta pidetään visusti erillään. Eduskunnan tehtävä ei ole arvioida Mäenpään syyllisyyttä vaan päättää siitä, saako häntä syyttää oikeudessa.

– On perusteltua kysyä, käyttääkö Toiviainen asemaansa poliittiseen aktivismiin, esittääkö hän paikkansapitämättömiä väitteitä tarkoituksella vai ymmärtämättömyyttään, ja onko hän tehtäviensä tasalla.”

SUOMEN UUTISET