

MATTI MATIKAINEN
Hallituksen kasaamisen jatko riippuu nyt RKP:n päätöksestä – tänään selviää hyväksyykö puolue hallitusneuvottelujen linjaukset maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra katsoo, että mikäli tänään kokoontuva RKP:n ryhmäkokous ei hyväksy hallitusneuvotteluissa valmistuneita kompromissiesityksiä maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta, neuvotteluita ei voida enää jatkaa samalla kokoonpanolla. – Ei ole enää mahdollista jatkaa, mikäli nämä paperit eivät tule hyväksytyiksi, sillä ne ovat jo kompromisseja, Purra sanoo.
Suomen seuraavan hallituksen muodostamisen kannalta eletään tänään jännittäviä hetkiä. Useiden päivien neuvotteluväännön jälkeen eilen saatiin valmiiksi luonnospaperit ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikan päälinjoista. RKP otti kuitenkin vielä yhden aikalisän ja kutsui koolle täksi päiväksi puolueen eduskuntaryhmän, joka joko hyväksyy tai hylkää neuvottelujen yhteislinjaukset.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi jo eilen, että mikäli tänään kokoontuva RKP:n ryhmäkokous ei pidä neuvotteluissa valmistuneita esityksiä riittävinä, neuvotteluita ei voida enää jatkaa samalla kokoonpanolla, eli hallitusneuvottelujen eteneminen on suoraan kiinni RKP:n päätöksestä.
Viimeinen kierros ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikasta
Tällä viikolla perussuomalaisten aloitteesta hallitusneuvotteluissa on keskitytty juuri maahanmuutto- ja ilmastopolitiikkaan. Perussuomalaiset haluaa saada valmiiksi päälinjaukset molemmista, jotta neuvotteluja voidaan ylipäätään jatkaa.
Hallitustunnustelija, kokoomuksen Petteri Orpo ja muut hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden johtajat asettivat ensimmäisen deadlinen torstai-iltaan siten, että valmista olisi ollut perjantaihin mennessä. Vielä senkin jälkeen lisäaikaa annettiin neuvotteluryhmien pyynnöstä perjantai-iltaan klo 18 mennessä.
Vasta eilen illalla kuultiin, että RKP tarvitsee vielä eduskuntaryhmän kokouksen voidakseen hyväksyä neuvotellut asiat. Perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa tänään puhunut Purra toteaa, että nyt menossa on viimeinen kierros.
– Aikaa on annettu ja neuvotteluryhmät ovat näyttäneet paperit puheenjohtajapöydälle, eli Säätytalolla on jo päästy kompromissiesitykseen. Viimeinen vaihe on nyt se, että RKP:n eduskuntaryhmä kuittaa esityksen.
PS:n kynnyskysymykset eivät voi olla yllätys
Purra korostaa, että koska nyt saavutettu neuvottelutulos on jo itsessään kompromissi, perussuomalaiset ei enää jousta lisää. Pallo on siis täysin RKP:lla.
– Meidän on mahdotonta joustaa enää enempää, kuten hyvin selvästi on jo aikaisemmin tuotu esille.
Purra huomauttaa, että perussuomalaisten kynnyskysymykset eivät voi tulla kenellekään yllätyksenä.
– Olen puheenjohtajaksi valinnastani asti, elokuusta 2021, kertonut julkisesti perussuomalaisten oleellisesta kynnyskysymyksestä maahanmuuttopolitiikkaan liittyen. Olen toistanut tätä siitä asti. Koko vaalikampanjan ajan, sen jälkeen, kaikissa virallisissa ja epävirallisissa yhteyksissä muiden puolueiden kanssa ja Säätytalolla. Se ei ole voinut tulla kenellekään yllätyksenä. Vastaavasti olen korostanut – myös kaikki edelliset päivät, viikot, kuukaudet, melkein kaksi vuotta – että perussuomalaisilla ei ole mitään muuta syytä mennä hallitukseen kuin se, että kykenemme siellä edistämään asioita, joita haluamme edistää.
Lisäneuvottelu kynnyskysymyksistä olisi turhaa
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi eilen, että RKP:lla olisi valmiuksia jatkaa neuvotteluita edelleen, mikäli hallitusneuvotteluissa valmistuneita linjauksia ei hyväksyttäisi tämänpäiväisessä RKP:n ryhmäkokouksessa.
Purra torjuu ehdotuksen:
– Ei ole mahdollista jatkaa neuvotteluja, mikäli nämä paperit eivät tule hyväksytyiksi. Hyväksyminen on vähimmäisedellytys neuvottelujen jatkolle. Toivon kuitenkin, että RKP:n eduskuntaryhmä voi hyväksyä nämä paperit ja että neuvottelut jatkuvat. Kyseessä on kompromissit, jotka kolme muuta puoluetta ovat hyväksyneet ja RKP:n neuvottelijatkin eteenpäin päästäneet.
Purra huomauttaa, että kyseessä on vain kaksi asiakokonaisuutta, ja hallitusneuvotteluissa on edessä paljon muutakin.
– Edessä on lukuisia muita vaikeita asioita, joissa on nieltävää ja pureksittavaa kaikille neuvotteluosapuolille.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Säätytalo Kynnyskysymykset Anna-Maja Henriksson Riikka Purra Hallitusneuvottelut Petteri Orpo ilmastopolitiikka perussuomalaiset RKP Kokoomus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Maahanmuuttopolitiikan linjauksille päivä lisäaikaa hallitusneuvotteluissa – ilmastopolitiikan osalta jo edistystä tänään

Suomen Perustan tutkija Samuli Salminen tyrmää emeritusprofessori Vesa Kanniaisen laskelmat nettoveronmaksajista – “1 700 euroa kuussa tienaava ei maksa vuodessa 20 000 euroa veroja”

Maahanmuutto- ja ilmastopolitiikasta esitykset valmiina – huomenna selviää, jatkuvatko hallitusneuvottelut samalla kokoonpanolla

Hallituksen kasaamisen jatko riippuu nyt RKP:n päätöksestä – tänään selviää hyväksyykö puolue hallitusneuvottelujen linjaukset maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta

Perussuomalaiset haluaa parantaa suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia sekä korjata julkista taloutta – Purra: ”Tavoittelemme paikkaa vain sellaisessa hallituksessa, jossa saamme edistettyä näitä asioita”

Purra hauskuutti ja vertasi perussuomalaisia euroviisuedustaja Käärijään: ”Vaikka ammattilaisraadin pisteet eivät riitä mitalisijoille, kansalaisten äänin me nousimme kakkoseksi”

RKP esittää muutoksia maahanmuuttopaperiin, haluaa jatkaa keskusteluja – Purra: ”Maahanmuuttoryhmän neuvottelut eivät missään nimessä enää jatku”

Perussuomalaiset valitsi jäsenet puoluehallitukseen

Yhteisymmärrys löytyi – Purra: ”Tulevaan hallituskauteen vaikuttava maahanmuuttopolitiikan kiristys ei ole muuttunut”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.