Eduskunta keskusteli keskiviikkona 3. kesäkuuta hallituksen esityksestä, jossa esitetään muutettavaksi kotoutumisen edistämislakia alaikäisenä yksintulleiden pakolaisten tai oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden osalta.

Nykyisen 21 vuoden yläikäraja tukitoimenpiteiden, kuten asumisen tukipalveluiden ja muiden lastensuojelun palveluihin rinnastettavien toimintojen, osalta nostettaisiin 25 vuoteen.

Tukitoimilla ei saada ihmeitä aikaan

Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula muistuttaa, että lastensuojelun asiakkaat ovat viime vuosina kasvaneet tasaisesti koko maassa ilman, että turvapaikanhakijoita tai pakolaisia edes lasketaan mukaan. Ylipäänsä lastensuojelun laadussa ja resursseissa on valtavasti parantamisen varaa.

– Hallituspuolueissa ei tähänkään päivään mennessä ole ymmärretty tulijoiden kotoutumishaluttomuutta, josta nämä ongelmat kumpuavat. Kun turvapaikanhakijana Afrikasta tai Lähi-idästä Suomeen tullut henkilö ei kotoudu 21 ikävuoteen mennessä, ei ihmeitä tapahdu seuraavien neljänkään vuoden aikana, vaikka tukitoimia kasvatettaisiin miten paljon tahansa, Simula huomauttaa.

Suomalainen joutuu tinkimään toimeentulostaan

Hallituksen esityksessä esitetään myös, että valtio korvaa kunnille aiheutuvat kulut. Lakiesityksestä käy ilmi, että palveluiden hinta vaihtelee tuhansia euroja paikkakunta- ja palveluntuottajakohtaisesti. Sama ilmiö on nähty vastaanottopalveluiden hintahaarukassa.

Simula penäsikin hallitukselta toimia, joilla kustannukset saataisiin kuriin eikä veronmaksajien rahoilla luotaisi suojatyöpaikkoja tai tehtäisi suoranaista bisnestä.

– Maksajana on joka tapauksessa suomalainen veronmaksaja, joka saa jälleen tinkiä omasta toimeentulostaan. Koronaanhan tämä esitys ei liity millään tavalla, mutta siitä huolimatta hallitus on nähnyt tarpeelliseksi tuoda tämän eduskunnan käsittelyyn. Miksi? Hallituksen ideologinen politikointi siis edelleen jatkuu, Simula kommentoi täysistunnossa.

SUOMEN UUTISET