Hallitusneuvotteluja on käyty myös tänään Säätytalolla Helsingissä. Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) sekä puoluejohtajat perussuomalaisten Riikka Purra, Anna-Maja Henriksson (rkp.) ja KD:n Sari Essayah kertoivat iltapäivällä tiedotustilaisuudessa neuvottelujen etenemisestä.

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo kuvaili tiedotustilaisuudessa neuvottelujen sujuneen hyvässä hengessä, ja vaikka puolueiden näkemyksissä on erojakin, samaan suuntaan on silti ensimmäisellä neuvotteluviikolla päästy menemään:

– Totisella mielellä mutta päättäväisesti me ratkomme ongelmia, joissa näkemyksissä on eroja, mutta kaikilla täällä olevilla puolueilla on myös paljon yhdistäviä tekijöitä. Se luo hyvän pohjan onnistumiselle. Suomi on nyt pirullisten ongelmien keskellä.

Orpon mukaan alkuvaiheen tilannekuvasta on siirrytty jo tositoimiin ja ”hihat on kääritty”:

– Nyt on menossa intensiivinen työskentelyvaihe, ja ryhmät pääsevät enemmän ja enemmän töihin kiinni. Jo ensi viikolla alapöydät ja jaostot aloittavat työt. Sitten päästään yksityiskohtaisempiin asioihin ja niiden ratkomiseen.

Talousryhmä jo tositoimissa

Perussuomalaisten Riikka Purran mukaan useissa ryhmissä on kuulemiset vielä kesken eikä neuvotteluissa ole saatu suuria läpimurtoja, koska niihin ei ole vielä keskityttykään.

– Toisaalta joissakin ryhmissä on jo varsinaisia papereitakin valmistelussa. Etenkin pisimpään kokoustaneessa talousryhmässä ollaan jo tositoimissa.

Myös puheenjohtajapöytä kokoontuu säännöllisesti. Puheenjohtajien kesken keskustelluista asioista jokainen vie tiedon omalle ryhmällensä ja neuvottelijoille.

– Toistaiseksi valtavia ongelmia tai ratkaistavia asioita ei ole vielä noussut puheenjohtajapöydässä esille. Tänään puheenjohtajapöydässä kuultiin työmarkkinaosapuolia, Purra sanoi.

Työmarkkina-asioista keskusteltiin

Hän jatkoi, että työmarkkinaosapuolet kertoivat kannoistaan työllisyyteen ja eläkejärjestelmään.

– Kävimme lyhyttä keskustelua, pääasiassa asioista, joista olemme samaa mieltä, kuten työhyvinvointiin, työllisyysasteen nostamisen tarpeeseen ja ylipäätään työmarkkinoihin liittyvistä asioista.

Anna-Maja Henrikssonin mukaan työmarkkinaosapuolia oli hyvä kuulla.

– Oli tärkeää kuulla heidän näkemyksiään siitä, miten työllisyyttä saadaan nostettua.

Vähät rahat pyritään käyttämään hyvin

Orpon mukaan talousryhmä olisi saamassa valmiiksi alustavat raamit taloudesta ensi viikon alussa.

– Prosessi on vuorovaikutteinen. Puheenjohtajapöydässä määritellään tavoiteltua isoa kuvaa. Talousryhmä tekee sen pohjalta esityksen ja raamit reformipöydille ja alapöydille, jotka voivat katsoa oman budjettinsa sisällä, onko säästöt kohdennettu oikein ja mihin on olennaista käyttää rahaa. Isot reformit ovat kuitenkin lainsäädäntöhankkeita, tahtotilaa. Rahaa on vähän, ja se yritetään käyttää mahdollisimman hyvin.

Myös Purra halusi korostaa, että kyse on vastavuoroisuudesta talouspöydän ja muiden pöytien välillä.

– Niukkuutta ollaan jakamassa, ja olemme sitoutuneet löytämään sopeutuskohteita. Pyritään löytämään yhteisiä kohteita, joista olemme samaa mieltä, samoin kuin myös niitä kohteita, joihin haluamme panostaa enemmän. Kokonaisuudessa on monta liikkuvaa osaa. Pyrimme tekemään hyvää työtä, joten tiukkoja aikatauluraameja ei ole.

Suomen Uutiset