Kansanedustaja Simon Elo (ps.) ja europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) ruotivat EU:n turvapaikkatilannetta Ylen Aamu-tv:ssä.

EU:n komissio on vastikään julkaissut esityksen, jolla turvapaikkatilannetta on yritetty saada hallintaan. Simon Elon mukaan ongelmallisimmat kohdat ovat sakkomaksu ja pakolliset turvapaikanhakijoiden siirrot EU-maiden välillä.

– Esityksessä on kannatettaviakin asioita, mutta on kaksi asiaa, joita perussuomalaiset eivät voi kannattaa: pakolliset siirrot EU:n sisällä ja toisena ”anekauppa”, 250 000 euron sakkomaksu per turvapaikanhakija, jos maa ei suostu sisäisiin siirtoihin. Näitä kahta asiaa ei voida kannattaa.

– Emme voi hyväksyä sitä, että sitovasti EU rupeaisi määräisi Suomelle tai millekään muullekaan jäsenmaalle, millaista maahanmuutto- tai turvapaikkapolitiikkaa meidän pitäisi harjoittaa. Me emme halua antaa sellaista valtaa EU:lle, Elo jatkoi ja muistutti Suomen hallitusohjelmasta, jonka mukaan turvapaikanhakijoiden EU:n sisäiset siirrot perustuvat jäsenvaltioiden vapaaehtoisuuteen.

Jaakonsaaren mukaan vallalla on kummallinen suvereniteetin menettämisen pelko, ja tästä johtuen halutaan pitää rajavalvonta omissa käsissä. Vapaaehtoisuuteen perustuva malli ei Jaakonsaaren mukaan ole toiminut, joten pitäisi etsiä uusia keinoja.

Katso Elon ja Jaakonsaaren haastattelu Yle Areenasta >