Tukholmassa 12 henkilöä on saanut syytteet törkeästä rahanpesusta ja törkeistä huumerikoksista sekä törkeästä salakuljetuksesta. Rahanvaihtajat ovat syytteen mukaan pesseet rikollisjengien piikkiin valuuttaa 220 miljoonan kruunun edestä. Rikoksissa hyödynnettiin Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa käytettävää hawala-rahansiirtojärjestelmää.

Trendikkäässä Södermalmin kaupunginosassa Tukholmassa sijaitsi World Exchange AB:n rahanvaihtoliike, jossa kaikki näytti ulospäin olevan kunnossa. Myös Ruotsin rahoitustarkastuksen (Finansinspektionen) mielestä. Yhtiön neljännesmiljardin liikevaihto tuli rahanvaihtamisesta ja maksujen välittämisestä. Kunnes vuosi sitten kulissit romahtivat.

Rahanvaihtajien konttorista löytyi läjäpäin tunnettujen rikollisten nimillä kätkettyjä setelitukkuja taitavasti liiketilaan kätkettyinä. Kun poliisi avasi tuhdit muovikassit, niistä löytyi 15 miljoonaa kruunua eri maiden valuuttoina. Yritys ei pystynyt luotettavasti selvittämään rahojen alkuperää.

Todisteet Encrochatista

Pääsyytetty on 50-vuotias mies, joka on syyttäjän mukaan rahoittanut verkostonsa avulla merkittävässä määrin huumekauppaa sekä Tukholmassa, että muissa suurissa Ruotsin kaupungeissa. Kun rahat on pesty taas laillisiksi, ne on ollut mahdollista sijoittaa uudelleen huumekauppaan.

Encrochat-data ja muu todistusaineisto osoittaa, että mies on toiminut välittäjänä huumekaupan eri portaiden välillä. Rahoitettavat erät ovat olleet kerrallaan 400 000–3 000 000 kruunua, toteaa poliisin erikoisryhmän tarkastaja Magnus Sohlén.

Pestyn valuutan kokonaisarvo on syyttäjän mukaan 220 miljoonaa kruunua ja noin puolet siitä on valkaistu Lähi-Idässä, Pohjois- ja Koillis-Afrikassa sekä Etelä-Aasiassa yleisesti käytettävän hawala-rahansiirtojärjestelmän avulla. Oikeudenkäynnin on määrä alkaa 22. kesäkuuta.

SUOMEN UUTISET