Juristitaustainen kansanedustaja Ville Tavio (ps.) pitää ongelmallisena vallitsevaa perustuslain tulkintaa siitä, että oikeus sosiaaliturvaan kuuluu jokaiselle Suomessa oleskelevalle. Tavion mukaan perustuslaissa on valuvikoja.

– Eli joku tulee laittomasti maahan ja jää tänne – ja meillä on perustuslain tulkinta siitä, että hänelle kuuluvat kaikki oikeudet. Ei se näin pitäisi olla. Asia on eri maissa eri tavalla.

– Perustuslaissa määritellään jokaiselle oikeus sosiaaliturvaan. Tämä ”jokaiselle”-sana tulkitaan niin, että se tarkoittaa jokaista, joka on Suomen oikeudenkäytön piirissä, eli käytännössä jokaista, joka on Suomen valtion rajojen sisäpuolella.

– Eihän se niin voi olla, että jos olet laittomasti maassa, niin sinulla on silti samat oikeudet. Tämä on oikeuden väärinkäyttöä.


Ville Taviota haastattelemassa Riikka Purra (ps.). Youtube, 13 min.

Tavion mukaan jokaisella ei tule oikeutta sosiaaliturvaan.

– Onko jokaisella oikeus sosiaaliturvaan? Ei tietenkään ole. Silloinhan opiskelijoiden pitäisi olla oikeutettuja täyteen sosiaaliturvaan. Samoin turistien, Tavio huomauttaa.

Tavio perustuslakiasiantuntijoista: ”osa fiksuja”

– Perustuslakivaliokunnassa sinänsä tehdään hyvää työtä, mutta perustuslakivaliokunnan jäsenillä ei ole valiokuntaan tullessaan perustuslakiosaamista – sitä saadaan vasta jäsenenä. He joutuvat tukeutumaan perustuslakiasiantuntijoihin.

– Osa asiantuntijoista on fiksujakin kavereita, mutta valitettavasti siellä on ideologisesti sävyttäytyttä meininkiä, epäisänmaallista jopa, Tavio moittii.

Tavio muistuttaa perussuomalaisten kannasta, jonka mukaan perustuslaki on tehty suomalaisten perusoikeuksien turvaamista varten.

– Jos piiriä laajennetaan, joudutaan monenlaisiin ongelmallisiin tilanteisiin.

SUOMEN UUTISET