Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on poikkeuksellisen suorasanaisesti kehottanut euromaita nopeisiin toimiin kasvaneen euroskeptisyyden edessä. IMF:n mielestä euroalueen poliittiset riskit vaarantavat euroalueen helposti särkyvän talouskasvun.

Päättäjien tulisi IMF:n mukaan keskittyä talousuudistusten läpivientiin sekä käyttää finanssipoliittista liikkumavaraa talouskasvun tukemiseksi. IMF tosin myöntää, ettei kaikilla euromailla ole tähän mahdollisuuksia, sillä rahasto painottaa myös budjettikurin tärkeyttä.

Rahasto toteaa, että yhteisten päätösten läpivienti on nyt vaikeampaa. Rahaston mukaan syynä tähän on jäsenmaiden väliset ja sisäiset jakaantumiset.

Brexit uutena huolenaiheena

IMF on huolissaan euroalueen pitkittyneistä riskeistä, kuten pankkien tuottamattomista luotoista, korkeasta velkaantumisasteesta ja työttömyydestä. IMF on lisäksi alkanut tutkia mahdollisen Britannian EU-eron tuomia taloudellisia riskejä.

Mielipidemittauksien mukaan viime päivinä EU-eroa kannattavien brittien määrä on kasvanut selkeästi, ja EU-eroa kannattaisi useampi kuin Unioniin jäämistä. Mielipidemittausmenetelmiä on kohennettu sitten maan parlamenttivaalien, jolloin mittaustulosten vastaisesti britit äänestivät maahan konservatiiville yllätysvoiton.

Henri Myllyniemi